Υγεία
Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Ελπίδα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ δίνει το νέο πειραματικό φάρμακο lecanemab των εταιρειών Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) που επιβραδύνει λίγο τη γνωστική εξασθένηση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.
Η ερευνητική ανακάλυψη τερματίζει δεκαετίες αποτυχίας και δείχνει ότι είναι δυνατή μια νέα εποχή φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ – της πιο κοινής μορφής άνοιας.
Ωστόσο, το lecanemab, έχει μόνο μια μικρή επίδραση και ο αντίκτυπός του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Επίσης, το φάρμακο λειτουργεί στα αρχικά στάδια της νόσου, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχαναν την ευκαιρία αυτή, εάν η διάγνωση της νόσου γινόταν με καθυστέρηση.
Πώς δρα το φάρμακο
Το lecanemab στοχεύει στις κολλώδεις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας σταδιακά ζωτικά κύτταρα νευρώνων και κατ’ επέκταση τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Σύμφωνα με την εταιρεία Eisai, μετά από 18 μήνες δοκιμής το 68% των ατόμων που πήραν το φάρμακο, είχαν καθαρίσει από αυτές τις εγκεφαλικές πλάκες. Μέχρι σήμερα τα όποια φάρμακα απλώς επιτρέπουν μια καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά κανένα δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου προς την επιδείνωση.
Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο πίσω από την όλη ιδέα της στόχευσης του αμυλοειδούς, ο καθηγητής Τζον Χάρντι, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ιστορικά» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «βλέπουμε την αρχή των θεραπειών για το Αλτσχάιμερ». Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «μεγάλη υπόθεση, επειδή είχαμε ένα ποσοστό αποτυχίας 100% για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Επί του παρόντος, στα άτομα με Αλτσχάιμερ χορηγούνται άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, αλλά κανένα δεν αλλάζει την πορεία της νόσου.
Το lecanemab είναι ένα αντίσωμα -όπως αυτά που φτιάχνει το σώμα για να επιτεθεί σε ιούς ή βακτήρια- που έχει σχεδιαστεί για να δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα την εντολή να καθαρίσει τον εγκέφαλο από το αμυλοειδές.
Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που συγκεντρώνεται στα διαστήματα μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο και σχηματίζει πλάκες που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Στη μεγάλης κλίμακας δοκιμή συμμετείχαν 1.795 εθελοντές με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι εγχύσεις του φαρμάκου γίνονταν κάθε δεκαπενθήμερο.
Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer’s Disease στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, δεν συνιστούν κάποια θαυματουργή θεραπεία. Η ασθένεια συνέχισε να στερεί από τους ασθενείς την εγκεφαλική τους δύναμη, αλλά αυτή η πτώση επιβραδύνθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια των 18 μηνών θεραπείας.
Τα δεδομένα αξιολογούνται ήδη από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, οι οποίες σύντομα θα αποφασίσουν εάν το φάρμακο μπορεί να εγκριθεί για ευρύτερη χρήση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai και Biogen σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης σε άλλες χώρες το επόμενο έτος.
Ο Ντέιβιντ Έσαμ, ο οποίος είναι 78 ετών και από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε στις δοκιμές.
Το Αλτσχάιμερ τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εργασία του ως ξυλουργός – δεν μπορούσε πλέον να θυμηθεί πώς να φτιάξει ένα ντουλάπι ή να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του.
«Δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν, χρειάζεται βοήθεια στα περισσότερα πράγματα, η μνήμη του γενικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη», είπε η σύζυγός του Τσέριλ. Παρόλα αυτά οι ανακοινώσεις έδωσαν ελπίδα στην οικογένεια.
Ο Ντέιβιντ είπε: «Αν κάποιος μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια και εν τέλει να το “σταματήσει”, αυτό θα ήταν υπέροχο, είναι απλώς ένα φρικτό άσχημο πράγμα».
Υπάρχουν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο όπως ο Ντέιβιντ και οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Οι παρενέργειες
Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι όπως αυτός της εγκεφαλικής αιμορραγίας (17% των συμμετεχόντων) και εγκεφαλικού οιδήματος (13%). Συνολικά, το 7% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο έπρεπε να σταματήσουν λόγω παρενεργειών. Μάλιστα, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι από εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη δοκιμή του φαρμάκου (μιας 65χρονης και ενός 87χρονου που παράλληλα έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα), κάτι που οδήγησε αρχικά σε πτώση των μετοχών των δύο εταιρειών στο χρηματιστήριο. Οι ίδιες αρνούνται ότι οι θάνατοι οφείλονταν στο φάρμακό τους.
Πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι συμβαίνει μετά τους 18 μήνες που διαρκούν οι δοκιμές και για αυτό υπάρχουν μόνο εικασίες.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Κούλτχαρντ, η οποία εργάζεται με ασθενείς στο North Bristol NHS Trust, λέει ότι οι άνθρωποι έχουν, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια ανεξάρτητης ζωής αφότου ξεκινήσει η ήπια γνωστική εξασθένηση.
Επιβραδύνετε αυτή την εξασθένηση κατά ένα τέταρτο και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επιπλέον 19 μήνες ανεξάρτητης ζωής, «αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα», λέει.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται νωρίς στη νόσο πριν προκληθεί υπερβολική βλάβη στον εγκέφαλο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στη μνήμη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
Αυτό προϋποθέτει ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό με τα πρώτα σημάδια προβλημάτων μνήμης και οι γιατροί να μπορούν να τους παραπέμψουν για εξέταση του αμυλοειδούς -με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή οσφυονωτιαία παρακέντηση- για να προσδιορίσουν εάν έχουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Αυτή τη στιγμή μόνο το 1-2% των ατόμων με άνοια κάνει τέτοιες εξετάσεις.
Μάλιστα η Δρ Κούλτχαρντ είπε ότι, επί του παρόντος, μόνο όσοι ζουν κοντά σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση είναι πιθανό να επωφεληθούν.
Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι το αμυλοειδές ήταν μόνο ένα μέρος της περίπλοκης εικόνας της νόσου του Αλτσχάιμερ και δεν θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό επίκεντρο των θεραπειών.
Το ανοσοποιητικό σύστημα και η φλεγμονή εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην ασθένεια και μια άλλη τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται «tau» είναι αυτή που βρίσκεται εκεί όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πραγματικότητα πεθαίνουν.
Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά θέματα
-
Αλτσχάιμερ: Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει τη νόσο έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της
-
Στη Βουλή η τροπολογία Πλεύρη για το Φάρμακο – Τι αλλάζει
-
Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld
-
EMA: Στο μικροσκόπιο φάρμακο της Merck κατά του κορονοϊού
-
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για την υπέρταση
-
Καρβέλης: Ημέρα μνήμης η σημερινή για αυτούς που …ξεχνούν!!
Υγεία
Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο
Δημοσιεύθηκε
8 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 22:00
Με αφορμή την επικείμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας και την ταλαιπωρία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στο επερχόμενο «κύμα ψύχους» οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τα μικρά παιδιά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.
Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό
Η έκθεση στο ψύχος και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τι να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο
Το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε αυτό να γίνεται με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.
Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.
Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους ιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονόκοκκο και πλέον και έναντι της νόσου COVID-19.
Η κατανάλωση επίσης αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας αλλά μπορεί να την αυξήσει επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.
Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.
Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Αναφορές
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002914915017105
Υγεία
ΕΕΣ: Έξι προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διαφόρων ειδών καρκίνου
Δημοσιεύθηκε
9 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 20:45
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/2), απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας που δυστυχώς κοστίζει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, ωστόσο, μεγάλο μέρος των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα, προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ, με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του και τις Κινητές Μονάδες Υγείας που διαθέτει, πρωτοστατεί στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για έναν από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους παγκοσμίως, τον καρκίνο του μαστού, υλοποιώντας μεγάλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της δράσης του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιείται κλινική εξέταση (ψηλάφηση) από γυναικολόγο, συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, βιωματική εκπαίδευση στην αυτοεξέταση με χρήση προπλάσματος, καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Η εν λόγω δράση έχει υλοποιηθεί με επιτυχία από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του Ε.Ε.Σ. σε Πλατεία Συντάγματος, Άνω Λιόσια, Καλλιθέα, Πειραιά, Λαμία, Αμαλιάδα (3/2), ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη δράση στη Ναύπακτο και εν συνεχεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ. προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου:
► Διακοπή του καπνίσματος
► Αποφυγή της παχυσαρκίας
► Σωματική άσκηση
► Υγιεινή διατροφή
► Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
► Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Από την επάρατο στη διαχειρίσιμη και χρόνια νόσο
Δημοσιεύθηκε
10 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 20:15
Η παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, αποτελεί ευκαιρία για συνεχή ευαισθητοποίηση, ενδελεχή ενημέρωση, περίσκεψη και γιατί όχι; προσδοκία, πώς η κάποτε επάρατος νόσος, έχει μεταμορφωθεί, σε μία χρόνια και διαχειρίσιμη νόσο.
Και οι ασθενείς με καρκίνο, έχουν το προνόμιο πλέον, να μπορούν να απολαμβάνουν μία όσο το δυνατόν κανονική καθημερινότητα, με ποιότητα ζωής, και ελπίδα για οριστική ίαση.
Άλλωστε ζούμε την εποχή που η επιστήμη και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, συντελεί καθημερινά μικρά θαύματα, έχοντας συμμάχους της, ένα τεράστιο οπλοστάσιο, από καινοτόμες θεραπείες, ανοσοθεραπείες, εμβληματικά καινούρια φάρμακα, ιατρική ακριβείας και τεχνολογικές απεικονίσεις. Αρκεί και οι ασθενείς, να αγκαλιάσουν την πρόληψη και τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ευλαβική συνέπεια.
Το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα με μία αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 24% και πλέον.
Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Εκτιμάται, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.
Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV). Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου.
Στη χώρα μας σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 65.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για την Ελλάδα τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.
Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και αποτελεί το 14% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Στη χώρα μας το 2020 καταγράφηκαν 8.960 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και σημειώθηκαν 7.662 θάνατοι. Ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού και στην Ε.Ε. έχουμε 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 90.000 θανάτους ετησίως. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 7.770 ετησίως και οι θάνατοι 2.330. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη που αποτελεί και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το 2020 (έκθεση Globocan) 6.217 νέα κρούσματα και 1.835 θάνατοι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες, και τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού για τις γυναίκες.
Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και 3.431 θάνατοι (Globocan). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στην Ελλάδα με 5.645 νέα κρούσματα ετησίως και 1.543 θανάτους το 2020 (Globocan). Αυξητικές τάσεις καταγράφονται εξάλλου στον καρκίνο του παγκρέατος, των χοληφόρων, της μήτρας και των ωοθηκών, του νεφρού και το μελάνωμα.
Η έλλειψη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών δυστυχώς δεν επιτρέπει την ακριβή καταγραφή στη χώρα μας των νέων κρουσμάτων καρκίνου, τους θανάτους αλλά και την επιβίωση των ασθενών και γενικότερα τα αποτελέσματα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.
Το CNN Greece, φιλοξενεί, δύο σημαντικές προσωπικότητες που μιλάνε για το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνου, από την ώρα της διάγνωσης, μέχρι την ίαση και την προσδοκία για οριστική αυλαία της νόσου, αλλά και για την ελπιδοφόρα φαρέτρα της τεχνολογίας και των θεραπευτικών επιλογών, με στόχο την ποιότητα ζωής και την επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Πρόκειται για την κυρία Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο του ΚΕΦΙ – Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Αθηνών, από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΛΛΟΚ – Ελληνική Ομοσπονδία κατά του Καρκίνου και μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, και τον κ. Ηλία Αθανασιάδη– ογκολόγο – παθολόγο, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ.
Ροή ειδήσεων
Επιδότηση ρεύματος: Πάνω από 1.100 ευρώ το όφελος στο επτάμηνο για ένα μέσο νοικοκυριό
Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο
Κική Κούσογλου: Αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της – «Τρέμω ολόκληρη» λέει η μητέρα της
Market Pass: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα στις 15 Φεβρουαρίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί
Συγκλονιστικός Τσιλιανίδης ξύρισε το κεφάλι του για να στηρίξει τα άτομα με καρκίνο
Η “Μπάρμπαρα” χτύπησε και την Αχαΐα: Σε ποια σημεία διεκόπη η κυκλοφορία
Κακοκαιρία: Επιχείρηση απεγκλωβισμού 9 ατόμων
Φορολογικό διαζύγιο: Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει – Τα «ατού», οι «παγίδες» και η προθεσμία για τις αιτήσεις
Χατζηδάκης για συντάξεις: €100 καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Όταν ο αδικοχαμένος υποσμηναγός πέταξε πάνω από το χωριό του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πήγε για υπέρηχο και τον ετοίμασαν για χειρουργείο – Η απίστευτη περιπέτεια γνωστού Πατρινού!
-
Υγεία4 ημέρες πρν
ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες από δύο κορτικοστεροειδή ενέσιμα φάρμακα
-
Παναχαϊκή6 ημέρες πρν
H Αστυνομία ζήτησε να αναβληθεί το παιχνίδι
-
Οικονομία7 ημέρες πρν
Κικίλιας: Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής – Τουρισμός για όλους μέχρι το 2024
-
Άρθρα-Συνεργασίες6 ημέρες πρν
Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες της παιδείας και το σήμερα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Δυτική Αχαΐα: Τους ζήτησε να φύγουν από το χωράφι του κι εκείνοι τον ξυλοφόρτωσαν! Στο Νοσοκομείο ο άνδρας
-
Ελλάδα2 ημέρες πρν
Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Φίλος του τον αποχαιρέτησε με λεβέντικο ζεϊμπέκικο