Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πιο αυστηρές εγγυήσεις στο ν/σ για την ΕΥΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον απόηχο των πρόσφατων καταγγελιών για παρακολουθήσεις πολιτών, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, με σημαντικές αλλαγές τόσο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για πολίτες και πολιτικά πρόσωπα όσο και τις αλλαγές στην ΕΥΠ, αλλά και τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, όπως αυτό προέκυψε από διαβούλευση, οι αλλαγές στην ισχύουσα ώς τώρα νομοθεσία εντοπίζονται στις ποινές που προβλέπονται για όσους παράνομα παρακολουθούν, τους λόγους που αίρεται το απόρρητο για τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες, ενώ αλλάζει το καθεστώς των λόγων εθνικής ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει άρση του απορρήτου. Αναλυτικά όλες οι διατάξεις:

1. Η χρήση κακόβουλων λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες αναβαθμίζεται σε κακούργημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν πλημμέλημα. Αντίστοιχα, η εμπορία και η απλή κατοχή, που ώς σήμερα δεν ήταν καν ποινικό αδίκημα, στο εξής χαρακτηρίζονται πλημμελήματα και προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Ροή ειδήσεων

Advertisement