Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 160 ευρώ ζητούν η Ελλάδα και 6 ακόμη χώρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ιδέα ενός δυναμικού πλαφόν με ευρύτερη σκοπιά προωθούν εκ νέου στις κοινές προτάσεις που κατέθεσαν στην τσεχική προεδρία η Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες (Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα και Λιθουανία) με στόχο τη βελτίωση της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με την επιβολή ενός διορθωτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Τα επτά κράτη συζήτησαν δύο εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο που επιθυμούν να εφαρμοστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξετάζοντας είτε μια σταθερή τιμή ανώτατου ορίου στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα είτε το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον μέσο όρο τιμών όλων των βασικών benchmarks σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (HH, NWE, JJK και MED).

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή ενός πλαφόν στις μελλοντικές συναλλαγές του TTF, ύψους 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιείτο υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των συναλλαγών αυτών ξεπερνούν το ανώτατο όριο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και μόνο εάν ταυτόχρονα η διαφορά της τρέχουσας τιμής στο TTF και της τρέχουσας τιμής του LNG ξεπερνά τα 58 ευρώ για δέκα ημέρες συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή πρότεινε να ρίξει το νούμερο αυτό στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το δυναμικό πλαφόν θα αποτελείται από ένα σταθερό τμήμα της τιμής και ένα μεταβλητό, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις συνθήκες στη διεθνή αγορά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement