Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην «τσέπη» από τα τέλη Ιανουαρίου – Τα ποσά που θα λάβουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δώσει «ανάσα» μέσα στα Χριστούγεννα θα αρχίσει ο «χορός» των αυξήσεων για συνταξιούχους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, ανασφάλιστους υπερήλικες. Με αυξημένα ποσά συντάξεων θα γίνει και η υποδοχή του νέου έτους καθώς με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, στα τέλη του Ιανουαρίου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα φύγουν με μεγαλύτερα ποσά από τα ΑΤΜ’s λόγω του «ξεπαγώματος» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023 που θα οδηγήσει σε οριζόντια αύξηση της τάξεως του 7,75%. Το Newsbeast, παρουσιάζει αναλυτικά τις κατηγορίες των συνταξιούxων που θα δουν αυξήσεις:

Ποσό οριζόντιας αύξησης

Το ποσοστό της αύξησης έχει ως βάση του την εκτίμηση του Προϋπολογισμού που αφορά στη μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 5,6% και του εθνικού πληθωρισμού κατά 9,9%. Το άθροισμα των δύο αυτών μεγεθών που αγγίζει το 15,5%, διαιρούμενο διά του 2 μας δίνει το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων που θα ανέλθει στο 7,75%. (15,5/2=7,75%).

Αύξηση ποσού εθνικής/ανταποδοτικής  σύνταξης

Με την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη να ακολουθούν κι αυτές ανοδική πορεία, ένας συνταξιούχος με 20 χρόνια ασφαλιστικού βίου που αυτή τη στιγμή εισπράττει 384 ευρώ από την εθνική του σύνταξη και 366 από την ανταποδοτική του, βλέπει με την αύξηση του 7.75% να διαμορφώνονται τα ποσά αντιστοίχως στα 413,76 ευρώ και σε 394,3 ανερχόμενες σε σύνολο στα 808 ευρώ.

Σύνταξη υπερήλικων

Με σημαντικές αυξήσεις θα αποδίδονται πλέον η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ όπως και το παρόμοιο επίδομα του ΟΠΕΚΑ, οι καταβαλλόμενες συντάξεις του e-ΕΦΚΑ ανταποδοτική και εθνική, τα ποσά της εθνικής σύνταξης κάθε κατηγορίας (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), και τα κατώτατα όρια εθνικής σύνταξης αναπηρίας με αποτέλεσμα οι κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλά ποσά να βρεθούν στην πλευρά των ευνοημένων.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι/μη προνομιούχοι με αποδοχές από 800 ευρώ έως και 1.350 ευρώ θα δουν στη πράξη να αυξάνονται οι αποδοχές τους κατά μια επιπλέον σύνταξη ή και παραπάνω.

Παράδειγμα: Στην κλίμακα αυτή, εάν πάρουμε το παράδειγμα μίας τυπικά χαμηλής σύνταξης που είναι μία σύνταξη ΟΓΑ που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 454 ευρώ, με την αύξηση του 7,75%, θα έχει στο πορτοφόλι του επιπλέον 35,18 ευρώ μηνιαίως.

Αναπηρικές συντάξεις

Την ενίσχυση στις αντικειμενικά αυξημένες καθημερινές ανάγκες τους θα δουν οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%  που λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη καθώς το ποσό αυξάνεται από τα 384 ευρώ σε 413 ευρώ.

Συντάξεις ομογενών

Την χαρά των αυξήσεων θα έχουν και οι ομογενείς συνταξιούχοι  με 30 έτη μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα αρχής γενομένης από το 1992 καθώς με την αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 413 ευρώ, θα αυξηθούν και οι συντάξεις τους.

Προσωρινές συντάξεις

Τα ποσά των προσωρινών συντάξεων αναπροσαρμόζονται στο ίδιο ύψος με την εθνική σύνταξη, οπότε και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένες συντάξεις.

Συντάξεις χηρείας

Μία ακόμη ευάλωτη κατηγορία, αυτή που λαμβάνει συντάξεις χηρείας δεν θα αποκλειστεί από τις αυξήσεις καθώς όπως ορίζεται από τον νόμο δεν γίνεται  να υπολείπονται της εθνικής σύνταξης και αυξάνονται στα 413,76 ευρώ.

Συντάξεις δικαιούχων στο ανώτατο όριο

Από τις αυξήσεις δεν αποκλείονται και οι συντάξεις δικαιούχων στο ανώτατο όριο καθώς στα 4.965 ευρώ θα αυξηθεί -από τα 4.608 ευρώ που είναι  σήμερα-το ανώτατο όριο της σύνταξης καθώς όπως προβλέπει ο νόμος, το συνολικό ακαθάριστο ποσό μιας μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μίας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης.

Κατανομή αυξήσεων

Πλην των ευάλωτων κατηγοριών συνταξιούχων, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν-πλην του «ξεπάγωματος» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι 7,75% από:

  • την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους.
  • την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τις αυξήσεις, οι κερδισμένοι κατανέμονται ως εξής:

  • Αύξηση της τάξεως του 7,75% θα δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
  • 912.644 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • 1.206.624 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.
  • 231.655 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.

Ελλάδα

Eπίδομα προσωπικής διαφοράς σε 140.000 συνταξιούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κλείδωσε» η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη, επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες. Στη λίστα με τους υποψήφιους «τυχερούς», την οποία «χτενίζουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, βρίσκονται και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75%. Είναι όσοι έλαβαν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας» και η οριστική κυβερνητική απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με το εάν θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά «δώρο Πάσχα» ή όχι. Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα καθορίσει και το ύψος της παροχής, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ.

Συνολικά, χωρίς αύξηση για το 2023 βρέθηκαν 910.000 συνταξιούχοι που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις τους δεν έλαβαν καμία αύξηση το 2023. Από αυτούς, οι 140.000 δεν έλαβαν ούτε το επίδομα των 250 ευρώ («επιταγή ακρίβειας») που δόθηκε τα Χριστούγεννα, προφανώς γιατί είχαν συντάξεις και εισοδήματα άνω των 800 ευρώ, ούτε αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στην πράξη πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ.

 

Εντός των επομένων ημερών και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα οριστικοποιηθεί αφενός εάν η λίστα των δικαιούχων θα διευρυνθεί, αφετέρου ποιους θα περιλαμβάνει. Στους πλέον πιθανούς υποψηφίους βρίσκονται επιπλέον περίπου 350.000 με 450.000 συνταξιούχοι που είτε έλαβαν στο τέλος Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις, της τάξης των 5 με 30 ευρώ, καθώς η προσωπική διαφορά ροκάνισε το μεγαλύτερο μέρος από το 7,75%, είτε λαμβάνουν συντάξεις έως 800 ευρώ και ήταν δικαιούχοι των 250 ευρώ που δόθηκαν τα Χριστούγεννα. Μικρότερες πιθανότητες, αλλά όχι μηδενικές, έχουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ και πληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου (και για όλο το 2023) επιπλέον ποσά της τάξης των 10 με 15 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.Eπίδομα προσωπικής διαφοράς σε 140.000 συνταξιούχους-1

Θα δοθεί σε όσους δεν έλαβαν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες.

Μια εικόνα για το τι πραγματικά πληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα θα έχουν άλλωστε στο σύνολό τους οι 2,4 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι διαθέσιμα τα ενημερωτικά σημειώματα κύριας σύνταξης μηνός Φεβρουαρίου.

Οσο για τις συντάξεις Μαρτίου, αυτές, λόγω και της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, αναμένεται να δοθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα μεταξύ 22 και 24 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, εκτός από τα νέα ποσά, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις αυξήσεις έως 7,75%, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά μηνός Ιανουαρίου, που δεν έχουν πληρωθεί.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος συνταξιούχος έλαβε αύξηση 60 ευρώ και από 850 ευρώ η σύνταξή του ανήλθε στα 910, με τη σύνταξη Μαρτίου θα λάβει 970 ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Ελλάδα

Ακρίβεια: Μποϊκοτάζ ΙΝΚΑ στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανακοίνωσή της η καταναλωτική οργάνωση, αναφέρει πως «μετά από την ίδια εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα τα προϊόντα γάλακτος εμείς ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας μετά από απαίτηση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων Καταναλωτών ξεκινάμε Μποϊκοτάζ στα τυροκομικά γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια από 13 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2023.

Ζητάμε από τους πολίτες καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα αυτά τα προϊόντα. Η δύναμη της αγοράς είμαστε εμείς οι πολίτες καταναλωτές.

Λέμε όχι στην ακρίβεια παντού όχι στην αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Ότι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ας το κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες καταναλωτές.

Ας φροντίσουμε το πορτοφόλι μας την τσέπη μας ας προστατέψουμε το εισόδημα που κάποιοι θέλουν να κλέψουν χωρίς ίχνος λογικής αλλά και ηθικής αφού παράλληλα μειώνουν
τις ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων.

Από 13 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα έως 20 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή 2023 δεν αγοράζουμε προϊόντα γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια τυροκομικά εγχώρια ή εισαγωγής.»

Περισσότερα

Ελλάδα

Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο φαινόμενο αν συνέβαινε στην Ελλάδα.

Μετά τις προβλέψεις του κ. Συνολάκη, ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, κλήθηκε για να μιλήσει για όσα ισχύουν για τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

«Έίμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακρυά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Σεισμολογίας.

Εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες: Το επίκεντρο, εξήγησε, είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο. Και συνέχισε: «Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

«Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις»
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει σεισμός τέτοιους μεγέθους στην Ελλάδα, απάντησε: «Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών παλαιότερα, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει».

Σε ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού είπε: «Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόεμνο εκτονώνεται».

Ο κ. Χουλιάρας κατέληξε: «Τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά».

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα