Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ρωσικό πετρέλαιο: Πλαφόν στα 60 δολ. και για G7 – Αυστραλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι -ώρες μετά την παρόμοια συμφωνία που κλείστηκε νωρίτερα από τις 27 χώρες της Ε.Ε.-, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Βαρσοβία έδωσε χθες το πράσινο φως για να αρχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν που είχε ήδη αποφασιστεί καταρχήν, επιτρέποντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επιβολή του μέτρου. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στα φορτία ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Η Πολωνία ήταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς. Τελικώς, απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά».

Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, The New York Times, AFP

Ροή ειδήσεων

Advertisement