Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σφραγίζεται λόγω…τετραγωνικών-Με απόφαση του Δήμου Πατρέων λόγω υπέρβασης των περιορισμών από τις χρήσεις γης από κατάστημα σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Ψαροφαϊου

Δικαιωμένοι οι κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής» δηλώνει η δικηγόρος τους Ελένη Ασημακοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σφράγιση σούπερ μάρκετ, πανελλαδικής αλυσίδας, αποφάσισε χθες ο Δήμος Πατρέων καθώς διαπιστώθηκε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις στα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπονται από τις χρήσης γης, για την εγκατάστασή του, στην περιοχή του Ψαροφαΐου.
Η σφράγιση του καταστήματος ορίστηκε για τις 7 Δεκεμβρίου του 2022 και μέχρι τότε οι υπεύθυνοι του καταστήματος τροφίμων υποχρεούνται να απομακρύνουν τα ευαλοίωτα και ευπαθή προϊόντα από τον χώρο.

Η χθεσινή εξέλιξη δικαιώνει καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν σε σειρά ενεργειών από την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος αναφορικά με την βεβαίωση εγκατάστασης, καθώς διαπιστώθηκε παραβίασης τους πολεοδομικούς περιορισμούς στην συνοικία, η οποία είναι αμιγούς κατοικίας και δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Αρχικά είχε δοθεί άδεια για εγκατάσταση της επιχείρησης στην περιοχή, εν συνεχεία ανακλήθηκε εφόσον διαπιστώθηκε υπέρβαση στα τετραγωνικά μέτρα και χθες αποφασίστηκε η σφράγισή του.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους 15 ιδιοκτήτες ακινήτων και έμπορους της περιοχής, οι οποίοι δια μέσω της δικηγόρου τους Ελένη Ασημακοπούλου, προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για να τηρηθεί η νομοθεσία.
«Η απόφαση σφράγισης του καταστήματος ελήφθη διότι δεν πληροί τους όρους εγκατάστασης στην περιοχή και είναι κάτι που δικαιώνει τους εντολείς μου. Αρκεί αυτή η απόφαση να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε στην «Γ» η κα Ασημακοπούλου υπογραμμίζοντας πως «εμείς ζητάμε να τηρηθεί η νομιμότητα».

Εξήγησε, πως «η συγκεκριμένη συνοικία διέπεται από τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό της «αμιγούς κατοικίας», με αποτέλεσμα να τίθενται περιορισμοί ως προς την φύση και την επιφάνεια των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων με εμβαδό μέχρι 200 τ.μ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση όμως, από την άδεια που έλαβε, εμφανίζεται να έχει εμβαδό 422 τ.μ. στο ισόγειο, πλέον του υπόγειου χώρου αντίστοιχου μεγέθους που έχει ενοικιάσει».

Αν και αρχικά εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στη συνέχεια μετά και τις καταγγελίες, έγινε κατεπείγουσα αυτοψία και έλεγχος της επιχείρησης από το αρμόδιο Τμήμα Δόμησης του Δήμου Πατρέων.

Μετά από την καταγραφή της επιφάνειας προέκυψε ότι η αδειοδότηση δεν πληρούσε τους όρους χρήσης γης της περιοχής με αποτέλεσμα ο Δήμος να λαμβάνει χθες απόφαση για σφράγιση του καταστήματος, ορίζοντας ως ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου του 2022.
Πληροφορίες αναφέρουν πως χθες υπήρξαν καταγγελίες για προσπάθεια περιορισμού της επιφάνειας για να αποφευχθεί το «λουκέτο», οι οποίες έφθασαν μέχρι και την Πολεοδομία προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.

Αναλόγως με τις διαπιστώσεις οι θιγόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Να σημειωθεί, πάντως, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ακόμα και για τυχόν τροποποίηση του καταστήματος, δηλαδή περιορισμού των τετραγωνικών μέτρων, το κατάστημα υποχρεούται να υποβάλλει νέο αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία Κυκλοφοριακού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων, συνοδευόμενο από τοπογραφικό διάγραμμα και το οποίο θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή και αναλόγως με την εισήγησή της θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί ή όχι νέα άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Δ. Πλέσσας: «Τηρήσαμε τη νομοθεσία βήμα βήμα»
O αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοίκησης Διονύσιος Πλέσσας ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε τα εξής: «Η υπηρεσία μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει στα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία βήματα και μετά από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Πέραν των εγγράφων που είχαμε στείλει γνωστοποιώντας ότι μέσα σε 15 μέρες θα έπρεπε να είχε εκδοθεί η άδεια που προβλέπεται, μόνο για συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα λόγω χρήσης γης και μετά τη μη συμμόρφωση, υπέγραψα το πρωί της Παρασκευής την απόφαση διακοπής λειτουργίας του καταστήματος και σφράγισής του την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου του 2022. Μέχρι τότε, το κατάστημα, θα πρέπει να έχει απομακρύνει τα ευαλλοίωτα και ευπαθή προϊόντα από τον χώρο, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση γνωστοποιήθηκε στο κατάστημα αλλά και στο Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας που είναι αρμόδιο για την περιοχή και θα πρέπει να σφραγίσει το κατάστημα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement