Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προβληματίζει, λόγω πολέμου, η… λύση του αερίου-Ακριβότερη πλέον η μελλοντική χρήση του LNG στο Εμπόριο για τη Δυτική Ελλάδα, προβληματισμός για την «ενεργειακή μετάβαση» και στην Βιομηχανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη ΒΙΠΕ Πάτρας, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το ΠΔΕ με το ποσό των 22 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής δικτύων διανομής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Φυσικό Αέριο αναμένεται να έρθει στην Δυτική Ελλάδα με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου ή αλλιώς LNG, και για τον λόγο αυτό θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις στην περιοχή των Πατρών (στη Βιομηχανική Περιοχή, που είναι δήμος Δυτικής Αχαΐας) στο Αγρίνιο και στον Πύργο. Κάθε εγκατάσταση θα έχει δεξαμενές όπου θα αποθηκεύεται το LNG, αλλά και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα μετατρέπει το LNG σε αέριο για να διοχετεύεται στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί. Το LNG θα μεταφέρεται στις τρεις περιοχές και εγκαταστάσεις με ειδικά φορτηγά που θα το εφοδιάζονται από τη Ρεβυθούσα και τη νέα προβλήτα Small Scale LNG που έχει κατασκευαστεί μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ («Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας») η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Πάτρα (21/11/2022) στο Επιμελητήριο Αχαΐας, η Πάτρα θα είναι η πόλη με τις περισσότερες συνδέσεις έχει και τις περισσότερες επιχειρήσεις με 130 χιλιάδες εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, έναντι 35 χιλιάδων του Αγρινίου.

Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές αποτελούν μόλις το 5% των συνδέσεων έναντι των οικιακών, καταναλώνουν όμως το 58% της ενέργειας (σε MWh) γεγονός που τους μετατρέπει σε καθοριστικούς «παίκτες» σε κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, που αφορά τόσο τα κόστη εγκατάστασης όσο και τα κόστη σύνδεσης στο LNG είναι περίπου στα 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΑ) που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, οι εκτιμώμενες καταναλώσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης στις τρεις μεγάλες πόλεις της ΠΔΕ, Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, για τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Τομέα (μετατροπή σε MWh) είναι 272.120,31 και σε ηλεκτρική ενέργεια είναι 162.535 MWh.

Το Φυσικό Αέριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Στον τριτογενή τομέα, πυλώνα του τοπικού ΑΕΠ, οι χρήσεις είναι για ψύξη και θέρμανση, ζεστό νερό, παροχή φωτισμού εξωτερικού χώρου και αντικατάσταση των συμβατικών κουζινών ηλεκτρισμού με εστίες Αερίου. Στο τομέα του τουρισμού και των τουριστικών καταλυμάτων, οι εφαρμογές πληθαίνουν και αφορούν πισίνες και σπα, αλλά και στη διαδικασία καθαρισμού και στεγνώματος λευκών ειδών. Ο βιομηχανικός τομέας το χρησιμοποιεί ως καύσιμο για θέρμανση διεργασιών, σε συστήματα συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χημικών, λιπασμάτων και υδρογόνου.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑΣ

Τα οφέλη του στη γεωργική δραστηριότητα εκτείνονται σε κάθε στάδιο συγκομιδής και παράδοσης τροφίμων. Θα είναι μια αποδοτική πηγή ενέργειας για τα συστήματα άρδευσης που ποτίζουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Συμπιεσμένο αέριο χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία συστημάτων θέρμανσης σε θερμοκήπια. Παρά τα εκτενή οφέλη στον αγροτικό τομέα, όπως παρουσιάζονται, δεν είναι σαφές πώς ο έως τώρα σχεδιασμός θα επηρεάσει τον αγροτικό τομέα της Περιφέρειας.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Δυστυχώς πλέον, η αλματώδης αύξηση των τιμών του Αερίου και της ενέργειας γενικά έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Η κατανάλωση Πετρελαίου Θέρμανσης στην Πάτρα για τον Βιομηχανικό Τομέα εκτιμάται στα 12,5 εκατ. λίτρα, μετατρεπόμενα σε Αέριο θα είναι 8,8 εκατ. κυβ. μέτρα ή 96,9 χιλ. MWh. Το κόστος σε Φυσικό Αέριο το 2021 θα ήταν 6,9 χιλ. MWh ενέργειας ενώ με το Ηλεκτρικό Ρεύμα θα ήταν διπλάσιο, 15,8 χιλ. MWh.

Στον Εμπορικό Τομέα, η κατανάλωση Φυσικού Αερίου στην Πάτρα εκτιμάται στα 2,8 εκατ. εκατ. λίτρα, μετατρεπόμενα σε Αέριο θα είναι 2,2 εκατ. κυβ. μέτρα ή 30,9 χιλ. MWh. Το κόστος σε Φυσικό Αέριο το 2021 θα ήταν 2,2 χιλ. MWh ενέργειας ενώ με το Ηλεκτρικό Ρεύμα θα ήταν πολλαπλάσιο, 11,8 χιλ. MWh.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Πλέον το κόστος Πετρελαίου και Ηλ. Ενέργειας στο Εμπόριο στην Δυτική Ελλάδα είναι 164,64 ευρώ ανά MWh στον Εμπορικό Τομέα, το Αέριο και Ηλ. Ενέργεια αυξάνεται στα 176  ευρώ ανά καταναλωτή, με βάση τις τιμές του περασμένου Μαΐου.

Στο Βιομηχανικό Τομέα το κόστος Πετρελαίου και Ηλ. Ενέργειας στην Δυτική Ελλάδα είναι 172,89 ευρώ ανά καταναλωτή ενώ το Αέριο και Ηλ. Ενέργεια μειώνεται στα 143,6  ευρώ ανά καταναλωτή, με βάση τις τιμές του περασμένου Μαΐου.

Ενώ, στη μελέτη τον Οκτώβρη του 2021 προέκυπτε σαφές οικονομικό όφελος από την εισαγωγή LNG και στους δύο τομείς της οικονομίας, Εμπόριο και Βιομηχανία-Μεταποίηση, σύμφωνα με τις τιμές του Μαΐου του 2022 τον εμπορικό τομέα δεν τον συμφέρει να προχωρήσει σε επένδυση.

Όσον αφορά τη Βιομηχανία η οποία διαθέτει άλλες λύσεις όπως η χρήση μαζούτ, η συμπαραγωγή ή οι ΑΠΕ, και πάλι το κόστος εγκατάστασης LNG κρίνεται υψηλό, στα τρέχουσες τιμές. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την μελέτη, θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, αν πέσουν και πάλι οι τιμές.

Η μόνη μορφή ενέργειας που μπορεί να προσφέρει σχετική ασφάλεια για το μέλλον, να είναι δηλαδή ανθεκτική στις μεταβολές των τιμών, είναι η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές γεγονός που αναδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας!

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πτώση Phantom F-4: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρωί της Πέμπτης (2/2) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος τη Δευτέρα (30/1) βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom-F4 στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.

Ο χαμός του 29χρονου υποσμηναγού έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας.

Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του υποσμηναγού καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν αντέχει να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, σημειώνοντας πως θα πάει μόνο στην κηδεία και στον τάφο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιατρικός: Θλίψη για τον θάνατο του ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψήφισμα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών για την αιφνίδια αναγγελία του θανάτου του ιατρού – ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: “Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αιφνίδιας αναγγελίας θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 ενώ έλαβε τον τίτλο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το έτος 1983. Άσκησε από το 1984 και επί σειρά ετών το ελεύθερο επάγγελμα στο κέντρο της πόλης μας
διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο. Παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του ως ιατρός στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για ένα διάστημα ως επιμελητής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Ο εκλιπών υπηρέτησε την επιστήμη του με αφοσίωση και προσήλωση στους ασθενείς του.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του
2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας”

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συντριβή F4: Στις έρευνες και η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 10.30 το πρωί, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, πραγματοποιούν έρευνες στα παράλια του κυπαρισσιακού κόλπου προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο ίχνος που θα τους οδηγήσει στον σμηναγό που αγνοείται. Στις συμμετέχει και πεζοπόρο τμήμα, το οποίο θα περπατήσει κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί πτήσεις σε όλη την ακτογραμμή, από την Ανδραβίδα μέχρι νότια, κοντά στην Κυπαρισσία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα