Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πιο ελκυστικός ο Άραξος-Πρόσληψη συμβούλου για να ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Published

on

Με την πρόσληψη Συμβούλου ξεκινά επίσημα η διαδικασία προς τον διαγωνισμό παραχώρησης των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων που είναι κάτω από την κρατική ομπρέλα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Αχαΐα, καθώς στα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο του Αράξου.

Μάλιστα, τα δεδομένα σχετικά με το αεροδρόμιο του Αράξου μπορεί πλέον να αλλάξουν άρδην μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μελέτη για τη σύνδεσή του με τη νέα Πατρών – Πύργου, κάτι που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα.
Είναι απολύτως λογικό, η προοπτική σύνδεσης του Αράξου με το νέο αυτοκινητόδρομο να καθιστά πολύ πιο ελκυστικό το αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο «Άκτιο» για την περιοχή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, όπως αναφέρει το ypodomes.gr, η πρόσληψη εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και η διάρκεια αναμένεται να είναι μέχρι το τέλος του έτους. Ουσιαστικά ο σύμβουλος θα φτάσει τον διαγωνισμό μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης και θα αποφασιστεί αν το έργο θα τρέξει σε ένα ή παραπάνω clusters.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που αφορούσε τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, τελικά είχε επιλεγεί να χωριστούν σε δύο clusters. Στην περίπτωση των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων αυτό είναι δύσκολο, επισημαίνει στέλεχος των αερομεταφορών καθώς εδώ δεν έχουμε αεροδρόμια που παρουσιάζουν την επιβατική εκείνη κίνηση που να τα ξεχωρίζει από κάποια άλλα. Σε αυτή την περίπτωση τα αεροδρόμια εξυπηρετούν πολύ μικρότερο αριθμό εμπορικών πτήσεων με την Νάξο και την Πάρο να είναι ίσως στην κορυφή της λίστας.

ΚΑΙ Ο ΑΡΑΞΟΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Ο διαγωνισμός θα αφορά την αξιοποίηση, αναβάθμιση και παραχώρηση της λειτουργίας των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Αστυπάλαιας, Χίου, Ιωαννίνων, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κοζάνης, Κυθήρων, Λέρου, Μήλου, Λήμνου, Νέας Αγχιάλου, Νάξου, Πάρου, Σητείας, Σκύρου, Σύρου, Καστοριάς και Καστελλορίζου.

Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στις παραπάνω περιοχές, αυξάνοντας το τουριστικό και οικονομικό προφίλ των περιοχών αυτών. Ακόμα ένα αεροδρόμιο που δείχνει να έχει σημαντική δυναμική είναι αυτό των Ιωαννίνων μιας και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει πτήσεις από την Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και το Ισραήλ.

Το βασικό κίνητρο στον διαγωνισμό του Υπερταμείου είναι να υπάρξει μια ανάλογη αναβάθμιση που να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον σε αυτά τα αεροδρόμιο που με εξαιρέσεις έχουν σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές τους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης τους.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εξελίξεις είχαμε όμως στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου στην Καλαμάτα. Όπως έγινε γνωστό, ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου καθώς υπήρχαν πολλά αιτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι ένα case study καθώς έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 240% σε μια δεκαετία, με επίκεντρο βέβαια το Costa Navarino που ανέβασε κατακόρυφα το τουριστικό πρεστίζ ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement