Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πατρινολάτρης- Έλεγχος και φως παντού!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τα αποτρόπαια γεγονότα σχετικά με την μεταχείριση παιδιών και ηλικιωμένων ξεκίνησαν στην Κρήτη με τον οίκο ευγηρίας- κολαστήριο του Ηρακλείου. Ακολούθησε η Πάτρα με τα κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη.

Κι έπειτα ήρθαμε στον Κολωνό και παραμείναμε. Πρώτα το έρεβος της εκπόρνευσης μιας 12χρονης. Και τώρα η ” Κιβωτός του κόσμου”. Ο πατήρ Αντώνιος, η ψυχή της Κιβωτού εδώ και 25 χρόνια, εθεωρείτο κοινωνικό πρότυπο για την ανιδιοτελή προσφορά του. Τώρα είναι στο στόχαστρο των αρχών με καταγγελίες για κακοποιήσεις και ασέλγεια σε βάρος παιδιών, για κακοδιαχείριση και αθέμιτο πλουτισμό.

Η δικαιοσύνη καλείται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση.

Μακάρι, για πολλούς λόγους, τα καταγγελλόμενα να μην είναι αλήθεια η να είναι απλά υπερβολές. Δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι καλά. Η Κιβωτός όλα αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε φανατικά από φτωχούς και πλούσιους. Εκατομμύρια εισέρρεαν κάθε χρόνο στα ταμεία και η διαχείριση ήταν αποκλειστικά στα χέρια του ιερέα και της πρεσβυτέρας του. Πού ήταν ο έλεγχος του κράτους επί δύο δεκαετίες;

Πού ήταν η Εκκλησία στο σώμα της οποίας ανήκε ο πατέρας Αντώνιος; Τον Φεβρουάριο του 2022 η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Πρόνοια, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου κατέθεσε για διαβούλευση σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και την διασφάλιση της αποϊδρυματοποίησης σε εύλογο χρόνο. Πολλές προτάσεις φορέων ελήφθησαν υπόψη και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022.

Και ενώ φορείς όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, η UNISEF και η συνήγορος του παιδιού εκφράστηκαν θετικά, είχαμε μία σφοδρή αντίδραση από τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού.

Σε μία μαραθώνια συνέντευξη Τύπου όπου παρέστη και η τ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, ο κ. Κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τον νόμο για υπερβολική αυστηρότητα που θα μπορούσε να κλείσει πολλές κτιριακές δομές και να βάλει φυλακή και τον ίδιο (!) Τα νέα δεδομένα όμως έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο και όλα πρέπει να έρθουν στο φως. Η δικαιοσύνη πρωτίστως οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να επιτελέσει το έργο της γρήγορα και με σοβαρότητα. Ορθώς η κυβέρνηση διόρισε άμεσα στην Κιβωτό νέα διοίκηση που έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των δομών σε Αθήνα και επαρχία ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φροντίδα των παιδιών.

Η κα Μιχαηλίδου δείχνει αποφασισμένη να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και τις “τρύπες” που επιτρέπουν σε κάποιους να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και αδυναμία. Η πολιτεία θα πρέπει να ελέγξει σε βάθος και εξονυχιστικά όλες τις ιδιωτικές αλλά και τις αντίστοιχες κρατικές δομές που συντηρούνται από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών είτε υπό την μορφή φόρων είτε ως δωρεές Τον τελευταίο καιρό η Ελληνική κοινωνία βιώνει συνεχείς “πτώσεις από τα σύννεφα”. Η προσγείωση είναι ανώμαλη και επώδυνη. Και επειδή τα σύννεφα τελειωμό δεν έχουν ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η εποχή της ευμάρειας μας έκανε να εθελοτυφλούμε και να αδιαφορήσουμε για τις ευθύνες μας, τόσο τις συλλογικές όσο και τις ατομικές. Ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν στην προστασία των πιό ευάλωτων συνανθρώπων μας: Των παιδιών και των γερόντων.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement