Ελλάδα
Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων, ενώ από σήμερα ξεκινάει η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών από την ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Πιο αναλυτικά, για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Ειδικότερες κατηγορίες
α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2019 έως 31/12/2019.
γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2019 έως 31/12/2019.
Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα (21/12), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας:
https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι πληρωμές
Υπενθυμίζεται πως από σήμερα Δευτέρα 5/12 ξεκινάει η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών μεταξύ των οποίων και του Δώρου Χριστουγέννων από την ΔΥΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.
Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
CNN GREECE
Σχετικά θέματα
-
Δώρο Χριστουγέννων – Εβδομάδα πληρωμών
-
Δώρο Χριστουγέννων: Τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή του – Πόσα χρήματα δικαιούστε
-
Έκτακτο δώρο 600 ευρώ σε ένστολους: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές – Ποιοι θα το λάβουν ολόκληρο
-
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα το πάρουν εργαζόμενοι και άνεργοι
-
Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του στον ιδιωτικό τομέα
-
Καταβάλλεται σήμερα σε 66.071 δικαιούχους το δώρο Χριστουγέννων του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ελλάδα
Ακρίβεια: Απλησίαστα τα ελληνικά προϊόντα – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε τυρί, γάλα και λάδι
Δημοσιεύθηκε
5 λεπτά πρνστις
28 Ιανουαρίου 2023 16:00
Η ακρίβεια καλά κρατεί. Απλησίαστα έχουν γίνει για τους καταναλωτές τα ελληνικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο.
Η φέτα πωλείται στα 15 ευρώ, το κασέρι στα 20 ευρώ και η γαλοπούλα στα 18 ευρώ. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα, ωστόσο φτάνουν πολύ ακριβά στον καταναλωτή.
Μάλιστα καταναλωτές αναφέρουν στον ALPHA πως υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, όπως το κασέρι, του οποίου η τιμή “σκαρφάλωσε” την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στα 19,5 ευρώ το κεφάλι ενώ μέχρι πρότινος κόστιζε 15 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν ανατιμήσεις από 0,30 ευρώ έως 0,80 ευρώ σε ελληνικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος και ο φυσικός χυμός.
Τον τελευταίο χρόνο η τιμή του ελληνικού γιαουρτιού έχει σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 26,6%. Αναλυτικά: γιαούρτι 200 γραμμαρίων στην Ελλάδα πωλείται 1,30 ευρώ, στην Ισπανία 0,90 ευρώ, στην Πορτογαλία 1 ευρώ. Σημαντική αύξηση κατέγραψε και το ελληνικό γάλα. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό γάλα αυξήθηκε κατά 26%. Δηλαδή γάλα 1 λίτρου κοστίζει 1,87 ευρώ στην Ελλάδα, 1,35 ευρώ στην Ιταλία και 1,25 ευρώ στην Γαλλία.
Για το θέμα των ανατιμήσεων στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μίλησε καταναλωτής. Όπως είπε, ενώ αρχικά χρειαζόταν 20 ευρώ για να αγοράσει τα βασικά είδη από το σούπερ μάρκετ ,τώρα πρέπει να ξοδέψει 30 ευρώ.
Για την τιμή του γάλακτος
Για τη τιμή του γάλακτος μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος στην εφημερίδα “Ύπαιθρος”. «Μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες που διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αυτή την στιγμή αγοράζει από τους κτηνοτρόφους σε τιμή μειωμένη κατά 6 λεπτά από ότι, αγόραζε τον προηγούμενο μήνα. Η τιμή του γάλακτος της συγκεκριμένης εταιρείας όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά έχει ανέβει».
Περσινό λάδι με φετινές τιμές στα ράφια
«Σε ό, τι αφορά το ελαιόλαδο αποδεικνύεται ότι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή στη βιομηχανία υπάρχουν παραστατικά αγορών σε χαμηλότερες τιμές (σ.σ. δηλαδή περσινής σοδειάς) πωλείται σε υψηλότερες τιμές και προφανώς αυτό επηρεάζει την κερδοφορία τους και δεν δικαιολογείται γιατί παραβιάζεται ο κανόνας της αισχροκέρδειας που επισύρει ποινές» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή στην εφημερίδα “Ύπαιθρος”.
Σημειώνεται πως ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 της 21 Ιανουαρίου 2023 ανέφερε πως η τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά 21,7%. « Το λάδι επειδή δεν επιβαρύνεται από ενεργειακό κόστος θεωρώ ότι είναι πλασματική η αύξηση, μάλλον προς κερδοσκοπία βαίνει» δήλωσε καταναλωτής στην κάμερα του ΑΝΤ1.
Ελλάδα
Παράνομα διπλώματα: Οι συσκευές είναι για αναμεταδόσεις κηδειών!
Δημοσιεύθηκε
20 λεπτά πρνστις
28 Ιανουαρίου 2023 15:45
Απίστευτοι και όμως αληθινοί είναι οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί στα «παγιδευμένα» κινητά τηλέφωνα της σπείρας των παράνομων διπλωμάτων ενώ πραγματικά εντυπωσιακές είναι και δικαιολογίες που ανέφερε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στις Αρχές όταν βρέθηκαν τρία σακίδια με hitech εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για να βοηθούν τους υποψήφιους οδηγούς στις θεωρητικές εξετάσεις.
Ειδικότερα το μέλος της σπείρας αιτιολόγησε στις Αρχές πως όλος αυτός ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ζωντανή αναμετάδοση κηδειών!
Παράλληλα υποψήφιοι και ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών από άλλες πόλεις (π.χ. Λήμνος, Πύργος) προσέγγιζαν το κύκλωμα για να διασφαλίσουν τη «συνδρομή» τους και να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις στην Αθήνα αντί για τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, στα παγιδευμένα κινητά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εξαγωγής της «τεχνογνωσίας» στις Διευθύνσεις Μεταφορών στα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Εκεί είχε μεταβεί αυθημερόν το αποκαλούμενο και «τρεχαντήρι» της εγκληματικής οργάνωσης ο «Μάνος» κατ’ εντολή του «Μικρού» προκειμένου να προβεί σε καθοδήγηση εξεταζόμενων με τη χρήση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού.
Ο ρόλος του «Μάνου» ήταν καταλυτικός και πολυσύνθετος. Αναλάμβανε την περαίωση της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της προσωρινής άδειας. Μετέφερε εξεταζόμενους στα Δημαρχεία (έτσι αποκαλούσαν τους χώρους θεωρητικής εξέτασης), είχε στην κατοχή του και διαχειριζόταν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό και προετοίμαζε τους εξεταζόμενους τοποθετώντας επάνω τους ψείρες και μικροκάμερες, ενεργοποιούσε τους σταθμούς βάσης «κεραίες» και έδινε τις ορθές απαντήσεις μέσω κοριού χρησιμοποιώντας εναλλάξ την «αναμονή».
Το «τρεχαντήρι» ήταν σε διαρκή σύνδεση τόσο με τον «Μικρό», όσο και με τον «Μπουκλάκια», για λογαριασμό των οποίων αναλάμβανε αποκλειστικά τη μεταφορά και προετοιμασία των δικών τους υποψηφίων μαθητών. Επιπροσθέτως, φρόντιζε να αγοράζει ή να ανεφοδιάζει την οργάνωση με ψείρες, μικροκάμερες, ρολόγια χειρός με κάμερα, μπαταρίες κ.ά.
Στο παγιδευμένο κινητό του έχει καταγραφεί επικοινωνία με κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών σε πόλη της Ανατολικής Αττικής όπου οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί: «Άρχοντά μου, τι κάνεις…», «Έλα πασά μου, εδώ στη δουλειά…», «Είμαι απέναντι…», «Για πες μου τι φέρνω…», «Δύο ακουστικά και είκοσι μπαταρίες…».
Κοριοί… αναμετάδοσης κηδειών!
Λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», ο Μάνος είχε μεταβεί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας υποβοήθησης εξεταζόμενων. Επέβαινε σε όχημα τύπου Ford που ήταν σταθμευμένο πλησίον των εγκαταστάσεων της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών. Συνεπιβάτες είχε δύο άτομα με Αλβανική καταγωγή.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων πραγματοποιούν έλεγχο και ανακαλύπτουν τρία υφασμάτινα σακίδια, τα οποία περιείχαν πλήθος μπαταριών κινητών τηλεφώνων, μικρόφωνα, πομποδέκτες και ακουστικά τύπου «ψείρες». Η αιτιολογία που έδωσε ο Μάνος για τις συσκευές, ήταν πως τις χρησιμοποιούσε για ζωντανές αναμεταδόσεις κηδειών!
«Δικά σου είναι όλα αυτά… Που τα χρειάζεσαι;» ρωτά ο αστυνομικός.
«Είναι καταγραφικό υλικό. Με αυτά καταγράφεις ήχο…» απαντά ο Μάνος.
«Καταγράφει ήχο που; Το βάζεις σε ένα χώρο και ακούς ήχο σε άλλο σημείο… Ασχολείσαι με τίποτα τέτοιο… Τι δουλειά κάνει η μαμά;…». «Με αυτά γράφουμε τελετές. Τελετές για το σπίτι…»!
Έξοδα κηδείας η «ταρίφα»
Όπως ισχυρίστηκε ο «Μάνος» συναντήθηκε με τους δύο αλλοδαπούς, προκειμένου να πληρωθεί για τα έξοδα κηδείας (!) συγγενικού προσώπου τους ενός, εκ των δύο, στο πορτοφόλι του οποίου αλλοδαπού ανευρέθηκαν 2.150 ευρώ. Αρχικά οι δύο συνεπιβάτες επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του «Μάνου», όμως όταν οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν στην Ασφάλεια, ομολόγησαν ότι επρόκειτο να συμμετείχαν σε θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης και ο «Μάνος» θα τους μετέδιδε απομακρυσμένα και μέσω πομπού τις σωστές απαντήσεις. Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό έδωσε τροφή σε ορισμένους «άσπονδους φίλους» να του αποδώσουν- προφητικά- το προσωνύμιο «νεκροθάφτης», ενώ η «ταρίφα» της αμοιβής να μετονομαστεί σε «κόλλυβα», τα οποία θα τοποθετηθούν… στο «καντηλάκι….».
Οι αναπάντητες κλήσεις
Κατά την ώρα του ελέγχου και της προσαγωγής το κινητό του «Μάνου» χτυπούσε επίμονα. «Το τηλέφωνό μου χτυπάει, μπορείτε να μου το δώσετε;… Πρέπει να πάρω το δικηγόρο μου». «Κάθισε κάτω όταν θα έρθει η ώρα θα τον πάρεις…». Ήταν η στιγμή που ο «Μικρός» στην Αθήνα είχε πληροφορηθεί το περιστατικό και εναγωνίως προσπαθούσε να τον βοηθήσει, επιστρατεύοντας δικηγόρο στον οποίο έστειλε επείγον sms: «Πάρε φίλε, εξαιρετικά επείγον…».
Λίγο αργότερα καταγράφεται η ακόλουθη στιχομυθία με το δικηγόρο: «Έλα, σου έστειλα μήνυμα… Τον έχουν πιάσει στα Ιωάννινα… Του βρήκαν τα πράγματα (εξοπλισμό) σε τυπικό έλεγχο… Τον ξέρεις, είναι ο συνεργάτης μου… Τους είπε ότι έχει πάει σε μία κηδεία…». «Έλα, του έχουν κάνει προσαγωγή, δεν τον έχουν συλλάβει ακόμα…Εσύ τι σχέση έχεις μαζί…» ανέφερε ο δικηγόρος. «… Θα βρούνε κανά μπελά από μ@λ@κίες… Τον στείλαμε εμείς… Πάσα δικιά μου… Άστο μπέρδεμα, θα σου πω άλλη φορά… Απλά, ο πελάτης γνωρίζει το όνομά μου…».
To στέκι της καλωδίωσης
Σε μια από τις αστυνομικές επιτηρήσεις των μελών της οργάνωσης καταγράφεται η αποχώρηση του «Μικρού» από την οικία του. Κατά τη διαδρομή προς το Χολαργό επιβιβάζονται στο όχημα του δύο αλλοδαποί, οι οποίοι λίγο αργότερα εισέρχονται στο όχημα του «Μάνου» που περίμενε ελάχιστα χιλιόμετρα από το χώρο της εξέτασης. Αναστάσεως και Ασπασίας γωνία, εκεί ήταν το «στέκι της καλωδίωσης», ελάχιστα μέτρα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών!
Εκεί ο «Μάνος» τους «φόρεσε» τον αναγκαίο εξοπλισμό και έδωσε τις οδηγίες χρήσης. Οι αστυνομικοί δεν είχαν οπτική εικόνα ώστε να διακριβώσουν τι έκαναν εντός του οχήματος. Συσκότιζαν την εικόνα οι ηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα και το παρμπρίζ. Μετά την καλωδίωση οι αλλοδαποί επέστρεψαν βιαστικά στο όχημα του «Μικρού», ο οποίος τους άφησε πλησίον του εξεταστικού κέντρου. Μία ώρα αργότερα οι αλλοδαποί εξήλθαν των εγκαταστάσεων και πεζοί εισήλθαν στο σταθμό του μετρό «Εθνική Άμυνα». Ανάλογα περιστατικά περιλαμβάνονται στη δικογραφία και με άλλους ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών που μετέφεραν τους υποψηφίους οδηγούς στα μέλη του κυκλώματος που είχαν επιφορτιστεί την καλωδίωσή τους.
Οδηγίες προς εξεταζόμενους
Από τα Ιωάννινα ο «Μάνος» έκλεισε και το αυριανό του «ραντεβού» στην Αθήνα με υποψήφιο, στον οποίο έδωσε και τις τελευταίες οδηγίες. «… Να έχει τσαντάκι ή να φοράς μπουφάν με εσωτερικές τσέπες. Και μιλάμε το πρωί, κατά τις εννιά που να βρεθούμε ακριβώς…». «Νωρίτερα γίνεται… Για να δεις και τα άλλα παιδιά… Κατάλαβες;». «Όχι νωρίτερα. Είμαι σε άλλη πόλη. Είμαι 6 ώρες μακριά… Θα τους λέω 1 και θα βάζουνε 1, 2 και θα βάζουνε 2. Εντάξει…».
Χαρακτηριστικοί είναι και οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί και αφορούν στις οδηγίες που δίνονταν στους εξεταζόμενους ώστε ο «Μάνος» να είναι σε θέση να μεταδίδει τις ορθές απαντήσεις: «Φίλε είναι ψηλά… Θέλω πιο κάτω… Να δείχνει το κουμπάκι λίγο προς τα κάτω… Απαλά ε… Μη το ξηλώσουμε, απαλά…ΟΚ τώρα βλέπω…». Με το πέρας της εξέτασης μετέβαινε στο προσυμφωνημένο σημείο για να αφαιρέσει τις συσκευές.
Σε ένα άλλο περιστατικό ο «Μάνος» δίνει ανάλογες κατευθύνσεις σε εξεταζόμενο αλλοδαπό της σχολής του «Μικρού»… «Κοίτα λίγο την οθόνη. Πιο πάνω το κεφάλι. Σήκωσε και τη μάσκα πιο πάνω. Είναι χαμηλά πιο πάνω σου λέω…» Ξαφνικά ο εξεταζόμενος γίνεται αντιληπτός από επιτηρητή και τότε ο Μάνος τον προτρέπει να πάρε το διαβατήριο και να τρέξει ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. «Φύγε ρε σου λέω. Φύγε. Πάρε το διαβατήριο… Τρέξε. Μην φοβάσαι… Μην ακούς τι σου λένε. Φύγε».
Η «Πρίφταινα» και το κάρφωμα
Λίγο αργότερα ο αλλοδαπός που κατόρθωσε να ξεφύγει επικοινωνεί με τον «Μικρό» για να τον ενημερώσει ότι δεν μπόρεσε να πάρει το διαβατήριο του… «Ρε, είσαι μ@λ@κας. Δεν πήρες το διαβατήριο σου; Μιλάς σοβαρά; Αυτομάτως ο «Μικρός» επικοινωνεί με τον «Μπουκλάκια»… «Έλα ρε, μπήκα και εγώ σήμερα στο κλαμπ… Η «Πρίφταινα» μπήκε αιφνιδιαστικά σήμερα μέσα και τσίμπησε έναν δικό μου… Έφυγε, βέβαια, έτρεξε… Τώρα αστυνομία, αποκλεισμός και τα σχετικά… ξέρεις».
Πριν το ταξίδι στα Ιωάννινα ο «Μάνος» και αφού έχει ολοκληρώσει την ημερήσια «αποστολή του» και έχει υποδείξει τις ορθές απαντήσεις σε εξεταζόμενους στο Χολαργό, καταγράφεται να επικοινωνεί με το Μαρούσι για να πληροφορήσει τους αρμοδίους ότι η αίθουσα εξέτασης είναι «στημένη». Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του αναφέρει γρήγορα και κοφτά: «Καταρχάς τα σέβη μου. Κατά δεύτερον αυτή τη στιγμή έχετε καλωδιωμένους μέσα στην αίθουσα. Αυτά είχα να σας πω, γεια σας».
Το «κάρφωμα» αυτό ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς εκείνους που δεν τηρούσαν κανόνες και δεσμεύσεις ή επιχειρούσαν να αυτονομηθούν. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει. Οι διαφωνίες, τα «ριξίματα» και «καρφώματα» ανάμεσα στους ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών, αλλά και στους επίορκους υπαλλήλους με αιχμή την προώθηση «κατά κύματα» των δικών τους υποψηφίων ήταν πλέον εκτός ελέγχου. Ο «νεκροθάφτης», όπως ορισμένοι είχαν προφητεύσει, είχε μόλις προκαλέσει «ρωγμή». Το απόστημα, αργά ή γρήγορα, θα έσπαγε…
newsauto.gr
Ελλάδα
Καλαμάτα: Απολογείται ο 38χρονος για την δολοφονία του «Αμερικανού»
Δημοσιεύθηκε
21 λεπτά πρνστις
28 Ιανουαρίου 2023 15:44
Την πόρτα των δικαστηρίων Καλαμάτας, προκειμένου να απολογηθεί, πέρασε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο 38χρονος Αλβανός που κατηγορείται για τη δολοφονία από πρόθεση του 47χρονου Ελληνοαμερικανού το πρωί της Παρασκευής (20/1) από κοινού με τον 22χρονο ομοεθνή του, που προφυλακίστηκε μετά την απολογία του την περασμένη Τετάρτη.
Ο 38χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που πυροβόλησε το θύμα, είχε ταυτοποιηθεί από τις αρχές το περασμένο Σάββατο και συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη (25/1), σε ενοικιασμένο υπόγειο κατάλυμα στο Ακρογιάλι του δήμου Δυτικής Μάνης.
Μαζί του κατά την επιχείρηση του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας, συνελήφθη και ένας 34χρονος Βούλγαρος, ο οποίος ήταν αυτός που είχε νοικιάσει το κατάλυμα.
Στην κατοχή τους βρέθηκε και ποσότητα χασίς, ενώ δεν βρέθηκε το όπλο με το οποίο διαπράχθηκε το φονικό, με τον κατηγορούμενο να ισχυρίζεται στους αστυνομικούς ότι το πέταξε στη θάλασσα.
Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί επίσης και ο 34χρονος Βούλγαρος που κατηγορείται, τόσο για υπόθαλψη εγκληματία όσο και για την κακουργηματική πράξη της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.
Πηγή: ΕΡΤ
Ροή ειδήσεων
Ακρίβεια: Απλησίαστα τα ελληνικά προϊόντα – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε τυρί, γάλα και λάδι
Παράνομα διπλώματα: Οι συσκευές είναι για αναμεταδόσεις κηδειών!
Καλαμάτα: Απολογείται ο 38χρονος για την δολοφονία του «Αμερικανού»
Τα ζώδια σήμερα(28/1)
Επιδότηση έως και €6.000 σε ευάλωτα νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα λόγω χρεών
Πότε είναι παράνομη η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες – Αναλυτικά παραδείγματα
Κικίλιας: Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής – Τουρισμός για όλους μέχρι το 2024
«Γαμο-γλέντι» και ξεφάντωμα-Εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη ετοιμάζει το Χορευτικό τμήμα του Δήμου σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ
Οι αθλητικές μεταδόσεις 28/1/2023
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Αυτή την εβδομάδα
-
Μικρές αγγελίες5 ημέρες πρν
ΖΗΤΕΙΤΑΙ γυναίκα για τη μεταφορά (από το σχολείο προς κατοικία μόνο) στην περιοχή Παπαφλέσσα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Στου Ψάχου το νεότερο κατάστημα της ομίλου Ανδρικόπουλος
-
Ελλάδα6 ημέρες πρν
Έρχονται αλλαγές στον νόμο για το κάπνισμα μετά τις αντιδράσεις – Τι εξετάζεται
-
Υγεία6 ημέρες πρν
Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον καρκίνο του μαστού
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Επεισοδιακή προσαγωγή μπροστά σε κόσμο (ΦΩΤΟ)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ: Εγινε έκρηξη και η πόρτα… βρέθηκε στο μπαλκόνι! ΦΩΤΟ
-
Ελλάδα20 ώρες πρν
Νεκρός μαθητής: Έπαιζε, έχασε την ισορροπία του και χτύπησε σε περβάζι παραθύρου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ώρες πρν
ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” μόλις 62 ετών ο Παναγιώτης Γκίτσης, με τα ξακουστά παγωτά – ΦΩΤΟ