Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Περιοδείες με… προεκλογικό άρωμα: O σχεδιασμός της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μπαράζ» γαλάζιων περιοδειών με προεκλογικό… άρωμα αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει όλο και συχνότερα το Μέγαρο Μαξίμου για να επισκεφτεί πόλεις της περιφέρειας και να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης ανά την Ελλάδα.

Η αρχή έγινε προ ημερών από την Πάτρα ενώ σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Τρίπολη όπου θα έχει σειρά επαφών με φορείς αλλά και πολίτες.

Μάλιστα, θα δώσει και μια… ιδιαίτερη συνέντευξη στους «Μικρούς Δημοσιογράφους» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης.

Παρότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει το χρόνο διεξαγωγής τους, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές διεργασίες εντός του κόμματος.

Τις περασμένες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να βάλουν… φρένο στις συζητήσεις για προκήρυξη των εκλογών εντός των δύο πρώτων μηνών του 2023, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ότι «από την άνοιξη μπορεί κανείς να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες».

Επόμενοι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας είναι όχι μόνο η συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων αλλά και το… φλερτ με τους αναποφάσιστους -μια δεξαμενή ψηφοφόρων την οποία θέλει να κερδίσει το «γαλάζιο» κόμμα.

Στη Νέα Δημοκρατία ελπίζουν σε μια καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής ενώ θεωρούν -όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν, όμως, ότι αυτό προϋποθέτει ένα ποσοστό κοντά στο 37,5 με 38% -κάτι που κάνει την προσέγγιση των αναποφάσιστων του κεντρώου χώρου «μονόδρομο» για τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών αυτών, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, κυρίαρχο σύνθημα θα είναι η φράση «το είπαμε – το κάναμε».

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του κόμματός του αναμένεται να αναφερθούν σε μια σειρά δράσεων και δεσμεύσεων που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα αυτά έγιναν ενώ η χώρα -και ολόκληρος ο πλανήτης- βρισκόταν αντιμέτωπη με πρωτοφανείς κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε δύο ακόμη «δεξαμενές» ψηφοφόρων: τις γυναίκες και τους νέους.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που παίρνει για τις γυναίκες στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων το panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστών «Φώφη Γεννηματά»- ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε προ ημερών να παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού, μια εκπομπή με ως επί το πλείστον γυναικείο κοινό, και να παρουσιάσει μια πιο ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι ένα δύσκολο ακροατήριο για το «γαλάζιο» κόμμα, το οποίο μάλιστα διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά δράσεων που εστιάζουν στους νέους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για τη φθηνή στέγη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τρίπολη έχει ως εξής:

• Στις 10:00 επίσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Τρίπολης – Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα – Επίσκεψη στο κέντρο της Τρίπολης
• Στις 12:00 παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος Πελοποννήσου, στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης. Θα έχουν προηγηθεί θεματικές συσκέψεις των υπουργών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους των φορέων:
• Θέματα Ανάπτυξης & Ενεργειακής Μετάβασης
• Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Θέματα Τουρισμού-Πολιτισμού
• Θέματα Πρωτογενούς Τομέα
• Θέματα Υγείας
• Συνάντηση με τους βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ
• Επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αστέρα Τρίπολης
• Συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Μικρούς Δημοσιογράφους» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης
• Στις 19:00 ομιλία του πρωθυπουργού στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης.

cnn Greece

Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Προτείνουν αυξήσεις από 3% έως 15,8%

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, με τους φορείς να έχουν ήδη καταθέσει τις θέσεις τους στον ΟΜΕΔ, προτείνοντας αυξήσεις από 3% έως και 15,8%. Την υψηλότερη πρόταση, όπως είναι αναμενόμενο, έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ, ενώ ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και ΤτΕ προτείνουν αυξήσεις μεταξύ 3% και 5%. Λίγο υψηλότερες είναι οι προτάσεις των επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων και κυρίως των εμποροβιοτεχνών και ξενοδόχων, κοντά στο ύψος του πληθωρισμού ή έστω των αυξήσεων που δόθηκαν στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, με ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3% με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι με στόχο τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της σταθερότητας των τιμών και δεδομένης της σημαντικής επιβράδυνσης του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 2023, υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 5%. Κοντά στην περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2023 θα μπορούσε να κινηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2023, προβλέπεται πληθωρισμός 5% φέτος.

Στο ύψος του 5% κινείται και η πρόταση του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει αφενός να είναι λελογισμένη (χαμηλότερη του ρυθμού πληθωρισμού) και αφετέρου να συνδεθεί με επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση επιβαρύνσεων, όπως εκείνων του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρων.

Μια αύξηση της τάξης του 5,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 752,22 ευρώ σε 14μηνη βάση, θεωρεί λογική το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Ακόμη υψηλότερη αύξηση, μεταξύ 8%-10%, προτείνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι θα επηρεαστούν κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προτείνει τη λήψη αντίμετρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος, όπως για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ, ήτοι αύξηση της τάξης του 15,8% προτείνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, με τη Συνομοσπονδία να ζητεί και το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Ελλάδα

Στις 10:00 το πρωί θα ανοίξουν και αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 10:00 το πρωί θα λειτουργήσουν και αύριο Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Οι υπάλληλοι θα εργαστούν κανονικά στην έδρα της υπηρεσίας τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο πριν από τις 10:00 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Περισσότερα

Ελλάδα

Νέα διαγραφή δανείου σε ποσοστό 88% με παρέμβαση της ΕΕΚΕ – ΓΣΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία ιδιαίτερη υπόθεση δανειολήπτη ασχολήθηκε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ η οποία απαιτούσε εκτός από εξατομικευμένη μελέτη και ευαισθητοποιημένη διαχείριση».

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ένωσης.

Πιο αναλυτικά, γνωστοποιήθηκε ότι ο δανειολήπτης που απευθύνθηκε στην ένωση, έχασε τη σύζυγο του η οποία ήταν και εγγυήτρια του δανείου του. Κατόπιν ενημερώθηκε από δικηγορικό γραφείο ότι προχωρούν οι νομικές ενέργειες για την οφειλή του, ύψους 63.275 ευρώ την οποία δεν κατάφερε να τακτοποιήσει λόγω της υγείας και απώλειας της συζύγου του.

Μετά από διερευνητικές συζητήσεις με τη δικηγορική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας, η λύση που εγκρίθηκε είναι:

– η διαγραφή ποσού ύψους 55.775,65 ευρώ και

– η εξόφληση του δανείου με την καταβολή 7.500 ευρώ σε 3 άτοκες δόσεις.

H ΕΕΚΕ υπενθυμίζει ότι παρέχει από το 2010 στους καταναλωτές υποστήριξη και συμβουλευτική για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα