Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Mηδενικές αυξήσεις… στα δημοτικά τέλη το 2023- «Καμπανάκι» λόγω ανατιμήσεων και χαμηλής εισπραξιμότητας

Τι θα εισηγηθεί η Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας για το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν τα δημοτικά τέλη και για το νέο έτος, παρά το κύμα ανατιμήσεων που επικρατεί στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα υλικά.

Η συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2023 έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί  να μην υπάρξει επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες, καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, ενώ αναμένεται να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι τα οικονομικά του Δήμου συρρικνώνονται σε μέγιστο βαθμό εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα υλικά.

Οι συντελεστής ανά κατηγορία

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο οικογενειακός συντελεστής (από 1,95€/τ.μ. που ήταν το 2014 έχει φθάσει στο 1,00 €/τ.μ. και 0,73€/τ.μ. Ο χαμηλός συντελεστής για τους βοηθητικούς χώρους χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριους χώρους κ.λ.π.) από 0,90/τ.μ. έχει φθάσει στο 0,73€/τ.μ. ενώ πρώτα ήταν όσο και ο οικιακός δηλαδή 1,95€/τ.μ.

Σε 12 κατηγορίες δημοτών όπως μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, άποροι, δικαιούχοι ΚΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π. ο Δήμος Πατρέων έχει προχωρήσει σε απαλλαγή κατά 100% ή 50% βάση κριτηρίων.

Ο επαγγελματικός συντελεστής κυμαίνεται σήμερα στο 2,90€/τ.μ. (το 2014 ήταν 3,60€/τ.μ.), ενώ για βοηθητικούς χώρους κυμαίνεται στο 0,81€/τ.μ. όταν παλιότερα οι επαγγελματίες πλήρωναν για υπόγεια, πατάρια, αποθήκες με τον ίδιο συντελεστή δηλαδή 3,60€/τ.μ.

Ο Δήμος έχει δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς φορείς και ιδρύματα (π.χ. Κωνσταντοπούλειο, Κιβωτός της Αγάπης, Μαχητές, Άσυλο Ανιάτων, Αγία Σκέπη, Αντωνοπούλειο, Σκαγιοπούλειο) που ανέρχεται σε 0,81ευρώ/τ.μ. όταν παλιότερα πλήρωναν 3,60 ευρώ /τ.μ.

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής στον μειωμένο συντελεστή 0,81 ευρώ /τ.μ. εντάχθηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ωστόσο, ο Δήμος έχει αυξήσει τον συντελεστή στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε 6 ευρώ/τ.μ.  όπως σε τράπεζες, πολυκαταστήματα, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, βιομηχανίες κ.λ.π.

Μείωση εσόδων το 2020 και 2021

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή  τα έσοδα του Δήμου «ψαλιδίζονται», εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να πληρώνουν το σύνολο των λογαριασμών του ΔΕΔΔΗΕ και βέβαια με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, τις δύο τελευταίες χρονιές καταγράφηκε μείωση εσόδων. Το 2021 σε σχέση με το 2020 η μείωση ανέρχεται στο 17,21%, ενώ το 2022 τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων. Την ίδια ώρα, το τέλος ταφής απορριμμάτων προς ΣΥΔΙΣΑ υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023, ενώ τα παρακρατηθέντα έσοδα ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ το έτος.

 

60% κάτω τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων

Στο 60% ανέρχονται οι μειώσεις των τελών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από άδειες καταστημάτων, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, λαϊκές αγορές, περίπτερα και γενικά μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, ενώ και το 2023 θα ισχύει η παραχώρηση ατελώς κοινόχρηστων χώρων στον κλάδο της εστίασης.

 

Δ. Πλέσσας στην «Γ»:

«Δεν επιβαρύνουμε τον πατραϊκό λαό»

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Διονύσιος Πλέσσας δήλωσε στην «Γ» πως απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην επιβαρύνει και για το 2023 τον πατραϊκό λαό παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε κάθε υλικό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Συνεχίζουμε με τους χαμηλότερους συντελεστές σε όλη την Ελλάδα που έχουμε όπως τους έχουμε διαμορφώσει με τις μειώσεις και απαλλαγές που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή, παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια όπως για δημοτικό φωτισμό που από 3,8 εκατ. ευρώ καλούμαστε να πληρώσουμε 7 εκατ. ευρώ, από 1,2 εκατ. ευρώ σε καύσιμα στα 2,5 εκατ. ευρώ και παραπάνω, ενώ στις ανατιμήσεις υλικών που προμηθευόμαστε οι αυξήσεις φτάνουν από 30-60% και επιπλέον συν το χαράτσι των 4 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023 που επιβάλλει η κυβέρνηση να πληρώσουμε στον ΣΥΔΙΣΑ ως τέλος ταφής απορριμμάτων, ζήτημα για το οποίο είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι οι Δήμοι».

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement