Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Mηδενικές αυξήσεις… στα δημοτικά τέλη το 2023- «Καμπανάκι» λόγω ανατιμήσεων και χαμηλής εισπραξιμότητας

Τι θα εισηγηθεί η Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας για το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν τα δημοτικά τέλη και για το νέο έτος, παρά το κύμα ανατιμήσεων που επικρατεί στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα υλικά.

Η συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2023 έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί  να μην υπάρξει επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες, καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, ενώ αναμένεται να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι τα οικονομικά του Δήμου συρρικνώνονται σε μέγιστο βαθμό εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα υλικά.

Οι συντελεστής ανά κατηγορία

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο οικογενειακός συντελεστής (από 1,95€/τ.μ. που ήταν το 2014 έχει φθάσει στο 1,00 €/τ.μ. και 0,73€/τ.μ. Ο χαμηλός συντελεστής για τους βοηθητικούς χώρους χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριους χώρους κ.λ.π.) από 0,90/τ.μ. έχει φθάσει στο 0,73€/τ.μ. ενώ πρώτα ήταν όσο και ο οικιακός δηλαδή 1,95€/τ.μ.

Σε 12 κατηγορίες δημοτών όπως μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, άποροι, δικαιούχοι ΚΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π. ο Δήμος Πατρέων έχει προχωρήσει σε απαλλαγή κατά 100% ή 50% βάση κριτηρίων.

Ο επαγγελματικός συντελεστής κυμαίνεται σήμερα στο 2,90€/τ.μ. (το 2014 ήταν 3,60€/τ.μ.), ενώ για βοηθητικούς χώρους κυμαίνεται στο 0,81€/τ.μ. όταν παλιότερα οι επαγγελματίες πλήρωναν για υπόγεια, πατάρια, αποθήκες με τον ίδιο συντελεστή δηλαδή 3,60€/τ.μ.

Ο Δήμος έχει δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς φορείς και ιδρύματα (π.χ. Κωνσταντοπούλειο, Κιβωτός της Αγάπης, Μαχητές, Άσυλο Ανιάτων, Αγία Σκέπη, Αντωνοπούλειο, Σκαγιοπούλειο) που ανέρχεται σε 0,81ευρώ/τ.μ. όταν παλιότερα πλήρωναν 3,60 ευρώ /τ.μ.

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής στον μειωμένο συντελεστή 0,81 ευρώ /τ.μ. εντάχθηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ωστόσο, ο Δήμος έχει αυξήσει τον συντελεστή στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε 6 ευρώ/τ.μ.  όπως σε τράπεζες, πολυκαταστήματα, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, βιομηχανίες κ.λ.π.

Μείωση εσόδων το 2020 και 2021

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή  τα έσοδα του Δήμου «ψαλιδίζονται», εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να πληρώνουν το σύνολο των λογαριασμών του ΔΕΔΔΗΕ και βέβαια με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, τις δύο τελευταίες χρονιές καταγράφηκε μείωση εσόδων. Το 2021 σε σχέση με το 2020 η μείωση ανέρχεται στο 17,21%, ενώ το 2022 τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων. Την ίδια ώρα, το τέλος ταφής απορριμμάτων προς ΣΥΔΙΣΑ υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023, ενώ τα παρακρατηθέντα έσοδα ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ το έτος.

 

60% κάτω τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων

Στο 60% ανέρχονται οι μειώσεις των τελών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από άδειες καταστημάτων, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, λαϊκές αγορές, περίπτερα και γενικά μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, ενώ και το 2023 θα ισχύει η παραχώρηση ατελώς κοινόχρηστων χώρων στον κλάδο της εστίασης.

 

Δ. Πλέσσας στην «Γ»:

«Δεν επιβαρύνουμε τον πατραϊκό λαό»

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Διονύσιος Πλέσσας δήλωσε στην «Γ» πως απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην επιβαρύνει και για το 2023 τον πατραϊκό λαό παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε κάθε υλικό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Συνεχίζουμε με τους χαμηλότερους συντελεστές σε όλη την Ελλάδα που έχουμε όπως τους έχουμε διαμορφώσει με τις μειώσεις και απαλλαγές που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή, παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια όπως για δημοτικό φωτισμό που από 3,8 εκατ. ευρώ καλούμαστε να πληρώσουμε 7 εκατ. ευρώ, από 1,2 εκατ. ευρώ σε καύσιμα στα 2,5 εκατ. ευρώ και παραπάνω, ενώ στις ανατιμήσεις υλικών που προμηθευόμαστε οι αυξήσεις φτάνουν από 30-60% και επιπλέον συν το χαράτσι των 4 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023 που επιβάλλει η κυβέρνηση να πληρώσουμε στον ΣΥΔΙΣΑ ως τέλος ταφής απορριμμάτων, ζήτημα για το οποίο είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι οι Δήμοι».

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Γαμο-γλέντι» και ξεφάντωμα-Εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη ετοιμάζει το Χορευτικό τμήμα του Δήμου σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γάμος της «Βασίλισσας του Καρνάβαλου» από συλλόγους και οι «Γκιντίκι» σε ανεπανάληπτο παραδοσιακό «γαμο-γλέντι» προμηνύουν ένα δυνατό ξεφάντωμα την πρώτη Τσικνοπέμπτη μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από δέκα σύλλογοι (και οι συμμετοχές συνεχώς αυξάνονται) προετοιμάζονται πυρετωδώς να πλημμυρίσουν την Γερμανού την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Σε μια πρόταση του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας ετοιμάζεται ο Γάμος της «Βασίλισσας του Καρνάβαλου» (παρωδία) όπου οι μνηστήρες – γαμπροί που θα προτείνουν οι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να της κλέψουν την καρδιά της με τα δώρα τους, τους χορούς τους, και τα έξυπνα ευφάνταστα αποκριάτικα κόλπα τους.

Τα πάντα θα εξελιχθούν στην Άνω Πόλη που θα ζωντανέψουν αποκριάτικες στιγμές από παλιότερα χρόνια όταν στο Πατρινό Καρναβάλι οι μπούλες και οι κομψευόμενοι είχαν κυρίαρχο ρόλο, έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι μασκαρεμένοι με ότι έβρισκαν γεμάτοι κέφι ζωντάνια, αυθορμητισμό χαρίζοντας ζεστασιά, μεράκι αισιοδοξία σ΄ αυτούς και σε όσους επισκέπτονταν.

Με τους γαμπρούς μπροστάρηδες στολισμένους και φορτωμένους με δώρα και καλούδια για την νύφη και για όλους, οι σύλλογοι από κάθε γωνιά της Πάτρας (και όχι μόνο) θα παρουσιάσουν το δικό τους δρώμενο ο καθένας ξεκινώντας από τα Ταμπάχανα με ενδιάμεσες στάσεις στη Γερμανού για να φτάσουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου που θα τους περιμένει η νύφη για ξεδιπλώσουν τον έρωτά τους. (Το
πως θα τον εκφράσουν είναι ζητούμενο).

Η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας τούς έχει όμως μια ιδιαίτερη έκπληξη που τους περιμένει στην πλατεία Γεωργίου Α΄ για το «γαμο-γλέντι» – παραδοσιαποκριάτικο ξεφάντωμα. Γι’ αυτό όλοι μαζί θα κατηφορίσουν από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου στην πλατεία Γεωργίου Α΄ που θα τους περιμένουν κεράσματα και γλέντι με τους «Γκιντίκι», ένα ανατρεπτικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα που υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί. Άνω και Κάτω Πόλη επί αποκριάτικου ποδός!

Οι συμμετοχές για τους συλλόγους είναι ακόμα ανοιχτές.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα στην ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών στο ρεύμα προς Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ΝΕΟ Πατρών Αθηνών στο ρεύμα προς Αθήνα.

Συμφωνα με πληροφορίες του Gnomip από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μηχανής.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία η οποία διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αιτία του ατυχήματος καθώς και σταθμός του ΕΚΑΒ

Νεοτερα σε λίγο

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πατρών-Πύργου: Έτοιμες οι μελέτες για κόμβο Πείρου, σύνδεση με αεροδρόμιο και Αλισσούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχείς είναι οι επαφές του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Μυλωνά, με τους εκπροσώπους της εταιρείας ΑΒΑΞ που είναι εγκατεστημένη στο εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου καθώς και με τους εκπροσώπους της μελετητικής εταιρείας που εργάζεται επί των προτάσεων του Δήμου για τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του έργου.

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Η συνάντηση στα γραφεία της ΑΒΑΞ στα Καμίνια Πατρών

Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΑΒΑΞ στα Καμίνια. Στη συνάντηση αυτή οι μελετητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους που περιλαμβάνουν τα εξής:

– Υπόγεια διάβαση του κλειστού αυτοκινητόδρομου στο ύψος της Ταραντέλας. Η διάβαση θα εξυπηρετεί οχήματα μέχρι του ύψους των 3 μέτρων, αφού για μεγαλύτερα οχήματα οι τεχνικές δυσκολίες θα ήταν ανυπέρβλητες.

 Εναέρια γέφυρα στη διάβαση Μούγιου με τις εισόδους και τις εξόδους σε αυτήν να διέρχονται περιφερειακά από το οικόπεδο της Ενωσης Συνεταιρισμών που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

 Κυκλικός κόμβος στη συμβολή του αυτοκινητόδρομου με τον Πείρο που θα εξυπηρετεί την είσοδο-έξοδο της Κάτω Αχαΐας αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων.

 Σύνδεση αεροδρομίου Αράξου με τον αυτοκινητόδρομο.

 Κατασκευή πλευρικής συνδετήριας οδού πλάτους 7 μέτρων, στο ύψος των Αλισσών.

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Οι μελέτες στα επίμαχα σημεία, με κόμβο, μέχρι και κυκλική διάβαση

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στο υπουργείο Υποδομών από όπου και αναμένεται η οριστική τους έγκριση.

«Οι παρεμβάσεις μας για τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη της Πατρών-Πύργου είναι αδιάκοπες και πηγαίνουν βήμα-βήμα. Πετύχαμε ήδη τη σύνταξη μελετών στα επίμαχα σημεία και συνεχίζουμε» ανέφερε σε δήλωσή του ο Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η προσπάθειά μας τώρα στρέφεται στο υπουργείο Υποδομών για τις τελικές εγκρίσεις. Ελπίζω ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε στους ενδιαφερόμενους συνδημότες τις τελικές αποφάσεις», κατέληξε ο δήμαρχος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα