Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Έως και 300 ευρώ τον μήνα το κόστος των ανατιμήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τέλεια καταιγίδα για χιλιάδες νοικοκυριά είναι ακόμη μπροστά: αύξηση δόσεων στεγαστικών δανείων, επιμονή των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων –απόδειξη ότι ο κλαδικός πληθωρισμός εξακολουθεί να ανεβαίνει– συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να αυξήσει τις μηνιαίες δαπάνες ενός μέσου νοικοκυριού ακόμη και κατά 300 ευρώ τον μήνα σε σχέση με τα προ πληθωριστικής κρίσης επίπεδα. Και αυτό παρά τις επιδοτήσεις που παρέχονται για το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και οι οποίες χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση. Για ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 2.000 ευρώ τον μήνα, αυτά τα περίπου 300 ευρώ μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ετήσιου εισοδήματος της τάξεως του 13%-14% και ουσιαστικά να στερήσουν μια οικογένεια από ενάμισι μηνιάτικο. Πολύ μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, γι’ αυτό και οι όποιες συζητήσεις για τα επόμενα μέτρα στήριξης –τόσο στο πεδίο των τροφίμων όσο και στο μέτωπο του κόστους δανεισμού– επικεντρώνονται στα πιο ευάλωτα, οικονομικά, νοικοκυριά.

Τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο είναι μια ένδειξη επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, αλλά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση αποκλιμάκωση των τιμών. Ουσιαστικά, στην ήδη ακριβή κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος (ακόμη και μετά την επιδότηση), στην ακριβή αμόλυβδη και στη φουσκωμένη τιμή του φυσικού αερίου έρχονται να προστεθούν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος των τροφίμων –τον Νοέμβριο καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μεταβολή στα τρόφιμα από το ξέσπασμα της κρίσης– και φυσικά οι επιβαρύνσεις των δανειοληπτών από τις διαδοχικές ανόδους των επιτοκίων, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σωρευτικά. Αυξήσεις οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστούν με το επόμενο βήμα να γίνεται από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Εως και 300 ευρώ τον μήνα το κόστος των ανατιμήσεων-1

Κατανομή των εξόδων

Πώς μεταφράζεται στην πράξη αυτή η τέλεια καταιγίδα; Ενα τυπικό νοικοκυριό εξυπηρετεί ένα στεγαστικό δάνειο. Του έχει απομείνει οφειλή 80.000 ευρώ, η οποία θα πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Καταναλώνονται 400 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος σε μηνιαία βάση, ενώ το κόστος των ειδών διατροφής ήταν πριν από την κρίση περίπου 295 ευρώ τον μήνα. Τόσα τουλάχιστον αναφέρονται στην έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ. Θέρμανση γίνεται με φυσικό αέριο με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh, ενώ υπάρχει και ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει 80 λίτρα τον μήνα για να καλυφθούν οι μετακινήσεις.

Αυτό το «εξοδολόγιο» μπορούσε να το καλύψει το νοικοκυριό πριν ξεσπάσει η κρίση με περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα (1.023 ευρώ βγάζουν οι ακριβείς υπολογισμοί). Από το νέο έτος, θα απαιτούνται περίπου 1.296 ευρώ. Και να γιατί:

 

1. Η δόση του δανείου υπολογιζόταν μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 με επιτόκιο 1,5%. Από το νέο έτος, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπολογίζεται με επιτόκιο 4,5%. Ηδη το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει αυξηθεί κατά δύο μονάδες και εκκρεμεί η απόφαση του Δεκεμβρίου. Στις αρχές του 2023, εκτιμάται ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι στο 3%. Για το δάνειο των 80.000 ευρώ που εξυπηρετεί αυτό το νοικοκυριό, η δόση θα αυξηθεί από τα 500 στα 617 ευρώ. Το αν θα υπάρξει κάποια προοπτική συγκράτησης της αύξησης, θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες όταν θα οριστικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών.

2. Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Επειδή ο κλαδικός πληθωρισμός των ειδών διατροφής «τρέχει» με περίπου 13%-14%, τα 295 ευρώ που απαιτούνταν πριν από την κρίση, έχουν ήδη γίνει ήδη 336 ευρώ. Το πρόβλημα με τα τρόφιμα είναι πολύ μεγάλο. Τα 295 ευρώ αποτελούν έναν μέσο όρο. Ενα φτωχό νοικοκυριό με εισόδημα 750 ευρώ εμφανιζόταν πριν από την κρίση να ξοδεύει 153 ευρώ για τρόφιμα, δηλαδή το 20% του εισοδήματός του. Τώρα, τα 153 ευρώ έχουν ήδη γίνει 173 και απαιτείται η διάθεση του 23% του εισοδήματος και όχι του 20%. Τέτοια επιβάρυνση στα πλουσιότερα νοικοκυριά δεν υπάρχει. Νοικοκυριό με εισόδημα 3.500 ευρώ τον μήνα δαπανά 383 ευρώ, δηλαδή το 11% του εισοδήματος. Ακόμη και μετά την αύξηση των τιμών, η αναλογία είναι ζήτημα αν θα αυξηθεί στο 12%-12,5%. Είναι πολύ πιθανό ότι και μέσα στο 2023, εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα υπάρξει επανάληψη των στοχευμένων μέτρων στήριξης για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Μία ακόμη επιταγή ακρίβειας δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το Πάσχα, δεδομένου ότι οι μειώσεις των έμμεσων φόρων έχουν αποκλειστεί.

3. Στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κιλοβατώρα, παρά την επιδότηση, κοστίζει σήμερα 16 λεπτά ή περίπου 25 λεπτά εάν συμπεριληφθούν και όλες οι χρεώσεις και ο ΦΠΑ. Πριν από την κρίση, μια κιλοβατώρα κόστιζε περίπου 15-16 λεπτά (ή 11 λεπτά χωρίς τους φόρους και τις λοιπές χρεώσεις).

4. Αν ενσωματωθεί στον λογαριασμό το κόστος του φυσικού αερίου (η τιμή παραμένει περίπου τριπλάσια σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα) αλλά και η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, καταλήγουμε στην επιβάρυνση των περίπου 270-300 ευρώ ανά μήνα.

Τέτοια επιβάρυνση δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο με μέτρα στήριξης. Και στον βαθμό που το πληθωριστικό κύμα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, είναι δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα μπει στο τραπέζι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

καθημερινή

Ελλάδα

Πότε είναι παράνομη η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες – Αναλυτικά παραδείγματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το φαινόμενο της μείωσης της ποσότητας στις συσκευασίες, σε προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης το τελευταίο διάστημα.

Αφορμή, τόσο οι διαπιστώσεις που κάνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους όπως και επίσης και οι διαμαρτυρίες που διατυπώνονται από πλευράς Ενώσεων Καταναλωτών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διευκρινίσει πως δεν αποτελεί μία παράνομη πρακτική των επιχειρήσεων αφού καθεμία είναι ελεύθερη να προσφέρει στους καταναλωτές, συσκευασίες οποιουδήποτε μεγέθους κρίνει ότι είναι κατάλληλο.

Υπό τις εξής ωστόσο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι να αναγράφεται η σωστή, πραγματική καθαρή ποσότητα που περιέχεται μέσα στη συσκευασία και η δεύτερη, το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2021, όπως προβλέπει ο νόμος που αφορά στην αισχροκέρδεια.

Ως προς το τι ακριβώς σημαίνει η δεύτερη προϋπόθεση, σχετικά με το περιθώριο κέρδους δηλαδή, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρέθεσε κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναλυτικά παραδείγματα αναφορικά με το πότε είναι νόμιμη η μείωση της ποσότητας ή όχι.

1ο παράδειγμα: Ίδια τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας

Στο πρώτο παράδειγμα, η επιχείρηση αγόρασε ένα προϊόν 100 γραμμαρίων, την 1/09/2021 -που είναι η ημερομηνία αναφοράς για το περιθώριο κέρδους- προς 1 ευρώ. Ακολούθως το είχε πουλήσει 1,10 ευρώ, επομένως είχε κέρδος 10%.

Στην περίπτωση κατά την οποία και σήμερα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ποσότητα στα 90 γραμμάρια, συνεχίζει να το αγοράζει 1 ευρώ και εξακολουθεί να το πουλά 1,10 ευρώ, άρα το κέρδος της παραμένει στο 10%, είναι νόμιμο.

Αντίθετα, παράνομο είναι εάν αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων, αντί για 1 ευρώ, πλέον 0,95 ευρώ και συνεχίζει να πουλά το προϊόν 1,10 ευρώ με αποτέλεσμα το κέρδος της να φτάνει το 15,7%. Αντί για 10% τον Σεπτέμβριο του 2021.

2ο Παράδειγμα: Υψηλότερη τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας

Στο δεύτερο παράδειγμα, η επιχείρηση την 1/09/2022 αγόρασε τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ, το πούλησε 1,10 ευρώ και είχε κέρδος 10%.

Εάν πλέον αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων 1,10 ευρώ, σε αυξημένη δηλαδή τιμή, και το πουλά 1,20 ευρώ, το κέρδος της είναι 9%. Χαμηλότερο δηλαδή από το 10% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Άρα παρόλο που αύξησε την τιμή πώλησης στη μειωμένη ποσότητα, είναι νόμιμη.

Εάν ωστόσο, συνέχισε να αγοράζει το (μειωμένο πλέον) προϊόν 1 ευρώ αλλά το πουλά 1,20 ευρώ το κέρδος της είναι 20%. Μεγαλύτερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2021, άρα παρανομεί.

3ο παράδειγμα: Μειωμένη ποσότητα, χαμηλότερη τιμή

Στο τρίτο παράδειγμα που παρέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμη κι αν έχει μειώσει την τιμή πώλησης μια επιχείρηση στη μικρότερη ποσότητα μπορεί να παρανομεί.

Εάν την 1η Σεπτεμβρίου είχε αγοράσει τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ και τα πούλησε 1,10 ευρώ, –είχε κέρδος δηλαδή 10%- και πλέον αγοράζει τα 90 γραμμάρια προς 0,90 ευρώ και τα πουλά 1,04 ευρώ, τότε, παρά το γεγονός ότι μείωσε την τιμή, το κέρδος της είναι 15,6%. Υψηλότερο από το 10% του Σεπτεμβρίου του 2021 άρα παράνομο.

Νόμιμο θα είναι εάν πουλάει 1,04 ευρώ τα 90 γραμμάρια αλλά τα είχε αγοράσει 0,95 ευρώ. Είχε δηλαδή περιθώριο κέρδους, σε αυτή την περίπτωση, 9,4%.

CNN.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Κικίλιας: Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής – Τουρισμός για όλους μέχρι το 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, είναι προφανές ότι αυτή η ιστορία, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή είναι κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού», λέει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας για την πρόταση δυσπιστίας  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

«Θα ήθελα να δω τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να βρεθεί μία άκρη σε αυτή την ιστορία των υποκλοπών, που θολώνει τα νερά, στέλνει αμφίσημα μηνύματα και μπλέκει τον κόσμο. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαστική εξουσία να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Γίνεται για συγκεκριμένο λόγο προεκλογικά, δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο τα θέματα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Οι κύριοι μιλάνε τώρα για στοιχεία σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές… Ο πρωθυπουργός έξι μήνες πριν και μέτρα πήρε, έκανε κινήσεις, αποδέχθηκε τα όποια λάθη και προχώρησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και άνοιξε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Άρα, να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και να το σεβαστούμε όλοι», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

«Τουρισμός για Όλους»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα γίνει η κλήρωση για άλλα 125.000 vouchers των 150-300 ευρώ για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο εξάμηνο έχουν στηριχθεί με το πρόγραμμα αυτό περισσότεροι από 400.000 δικαιούχοι.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι με διάταξη που έφερε στη Βουλή το υπουργείο, το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να προκύψει το προσεχές διάστημα, με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος του Φεβρουαρίου (θα αφορά στο 2022) και την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια να καθορίζει το εύρος του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει, ωστόσο, ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους», κάνοντας εν προκειμένω πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Τα ίδια στελέχη δε, επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». Το Πάσχα πέρυσι, είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το «καλάθι αγορών» και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται- εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), καθώς και η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο (που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα).

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα