Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ιώσεις στα παιδιά: Έξαρση καταγράφεται στα νοσοκομεία – «Φοβόμαστε ότι είμαστε στην αρχή» λένε οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα από 1.350 παιδιά εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» κατά την εφημερία του περασμένου Σαββατοκύριακου, αριθμός διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο διήμερο της εφημερίας του.

Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι μικροί ασθενείς διαγιγνώσκονταν με εμπύρετο νόσημα, γρίπη, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, αλλά και λοίμωξη covid-19. Περίπου 170 χρειάστηκε να εισαχθούν, καθώς είχαν σοβαρά συμπτώματα και η κατάστασή τους επέβαλε τη νοσηλεία τους, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις ακόμη και σε ΜΕΘ. Καλύτερη ημέρα ήταν η χθεσινή – εφημέρευε το «Αγία Σοφία» το οποίο κατά πληροφορίες υποδέχθηκε διαχειρίσιμο αριθμό περιστατικών.

Οι ιοί της γρίπης, ο συγκυτιακός ιός (RSV),οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος βρίσκονται σε ανοδική κυκλοφορία, προσβάλλοντας μωρά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Η αλυσίδα των μολύνσεων δεν ανακόπτεται εύκολα με τους κρίκους της να ενισχύονται και να αυξάνονται μέσα στα σχολεία ή στους χώρους όπου πραγματοποιούνται άλλες δραστηριότητες των παιδιών και φυσικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους, όπου οι ιώσεις εμφανίζονται σε παππούδες και γιαγιάδες όπως και στους γονείς και τα άλλα παιδιά της οικογένειας.

«Φοβάμαι πως αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Η δύσκολη περίοδος είναι μπροστά μαςΗ έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων είναι μεγάλη και πρώιμη σε σχέση με τις προηγούμενες, προπανδημικές αντίστοιχες περιόδους. Η γρίπη, για παράδειγμα, ξεκινάει συνήθως μετά τις γιορτές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Επίσης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός δεν είχε τέτοια περίοδο έξαρση. Ούτε οι επιπεφυκίτιδες ή οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις που βλέπουμε» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνουν επιβαρυμένη εικόνα όσον αφορά τις μολύνσεις, τις νοσήσεις και τις νοσηλείες παιδιών. «Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει στην εισβολή των ιών με τον τρόπο που το έκανε πριν. Γι’ αυτό για παράδειγμα καταγράφεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου, βρίσκουν πρόσφορο το έδαφος, ανίσχυρο τον παιδικό οργανισμό. Αν αναλογιστούμε λοιπόν πόσα παιδιά νόσησαν με λοίμωξη covid, με ή χωρίς συμπτώματα τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε πόσος είναι ο παιδικός πληθυσμός που είναι ευάλωτος και απειλείται από τον στρεπτόκοκκο ή τον πνευμονιόκοκκο» λέει ο κ. Νταλούκας. Το τίμημα που έχει πληρώσει η Βρετανία λόγω της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε ανηλίκους είναι υψηλό, καθώς 8 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι παιδίατροι καταγράφουν και στη χώρα μας περιστατικά, με την κατάσταση όμως να φαίνεται διαχείρισιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος, το διάστημα της πανδημίας φαίνεται πως ήταν καταλυτικό σε αυτό που συμβαίνει τώρα και που δεν αφορά μόνο τα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες. «Η προστασία που είχαμε μικροί και μεγάλοι χάρη στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, μας βοήθησε να διαβούμε το δύσκολο διάστημα που κινδυνεύαμε από τον κορωνοϊό, όμως τώρα μοιάζουμε πιο ανίσχυροι έναντι των άλλων ιών που δεν είχαν χώρο να κυκλοφορήσουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εμείς ως Ομοσπονδία είχαμε ζητήσει από τα αρμόδια όργανα να εφαρμοστεί εκ νέου η μάσκα στα σχολεία. Περιμέναμε την έξαρση των ιώσεων – που σημειωτέον κάνουν υποτροπές και οδηγούν σε βακτηριακές λοιμώξεις και βάζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε φαύλο κύκλο- και είχαμε ενημερώσει για τα οφέλη της μάσκας και κατά την εφετινή περίοδο. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε» τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Ο ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως ακόμη και τώρα μπορεί να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να περιοριστούν οι ιώσεις εφόσον γίνει σύσταση για χρήση μάσκας των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Υπενθυμίζει επίσης πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα όπως και η παραμονή όλων των μικρών ασθενών στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ίωσης, με στόχο να προστατευθούν πρωτίστως τα ίδια.

Ελλάδα

ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο, Πέμπτη – 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χειρόφρενο τραβούν αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί των ταξί λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η απεργία θα έχει ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (24/03).

Οι οδηγοί ταξί θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στη Λεωφόρο Καβάλας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Στα αιτήματά τους  περιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με βασικότερο τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών αστικής μεταφοράς που «κλέβουν» το μεταφορικό έργο και το μεροκάματο των εργαζομένων αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ:

«Συνάδελφοι, ιδιοκτήτες και οδηγοί. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από αυτή την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς.

-Βιώνουμε καθημερινά την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς και κλέβουν το μεταφορικό μας έργο.

-Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματά μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών,

-όσα δεν έκανε για το ταξί,
-όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό
-όσα δεν έκανε για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής

Φτάνει πια. Θέλουμε καθαρές λύσεις τώρα.

Η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Το ΣΑΤΑ συμμετείχε σε όλες τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν και ζητά ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου.

Ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Το Υπουργείο Μεταφορών απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε.

Προβλήματα οικονομικής φύσης (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ), επαγγελματικής φύσης (άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικά από το 2026, πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί), ζητήματα ανταγωνισμού (σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, πάταξη της υποκλοπής έργου, ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό και οι εφαρμογές κράτησης ταξί) αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αργό θάνατο των ταξί καθρεφτίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα σε αυτή την πολιτική, αν κάνουμε ότι δεν μας αγγίζει, αν θεωρούμε υπερβολική και άσκοπη αντίδραση «να ενοχλήσουμε» την κυβέρνηση, τότε δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι συνάδελφοι.

Υποτακτικοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Θα ενοχλούμε κι ας ενοχλούνται. Θα φωνάζουμε κι ας μην ακούνε. Θα τους δείχνουμε κι ας κρύβονται. Το ταξί θα αντέξει, είτε το θέλουν, είτε όχι.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών, όσα δεν έκανε για τον κλάδο μας, όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό και πως με την δική του ανοχή βοηθάει πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή

Για το Δ.Σ.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Θ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
-Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΟΡΦΑΝΟΣ».

Περισσότερα

Ελλάδα

Σταύρος Θεοδωράκης: Νιώθω πως ρώτησα τον Μητσοτάκη ό,τι έπρεπε να ρωτήσω

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους επικριτές του απάντησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης (21/03) στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha. Πότε δόθηκε η συνέντευξη και αν προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως «η συνέντευξη αυτή που είδατε γυρίστηκε στο Μέγαρο Μάξιμου λίγες ώρες πριν παίξει η εκπομπή. Όμως, επειδή τον Απρίλη θα είχαμε εκλογές, σύμφωνα με το παλιό σκηνικό, είχα κανονίσει να πάρω μια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία δόθηκε Καθαρά Δευτέρα, στη χαράδρα του Βίκου. Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, μιάμιση μέρα πριν την τραγωδία. Από αυτά που είπε τίποτα δεν έπαιξα. Δεν ήθελα να μπερδευτούμε».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως θα υπάρξει συνέντευξη και με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. «Ναι, είχαμε συζητήσει επειδή οι εκλογές θα ήταν 9 Απρίλη, είχε κανονιστεί αντίστοιχη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έπαιζε στις 2 Απριλίου… Θα έχουμε συνέντευξη Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν και ένα προγραμματισμό που είναι πιο περίπλοκος. Προφανώς κάποια στιγμή που θα θέλει κι εκείνος να μιλήσει, έχουμε συμφωνήσει να το κάνουμε».

Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα άλλαζε κάτι στη συνέντευξη και εάν υπήρχε κάτι που θα ήθελε και δεν τον ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «σημασία έχει μετά από μια συνέντευξη να νιώθεις ότι έχεις ρωτήσει αυτά που πρέπει να ρωτήσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν απουσιάζουν ερωτήματα, όλα αυτά που θεωρώ σημαντικά, το κομματικό κράτος, η διαπλοκή με επιχειρήσεις που ανανεώνουν συμβάσεις και δεν κάνουν τίποτα όλα αυτά εγώ τα ρώτησα. Σε κάποια ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ σαφείς απαντήσεις, σε άλλα δε με κάλυψε».

Ο παρουσιαστής των «Πρωταγωνιστών» υπογράμμισε ότι προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στη Νέα Υόρκη για την 202η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έλαβε σαφή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη φετινή παρέλαση για τη 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει επισήμως την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ικανοποίησε το αίτημά του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Επιπλέον, ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατόπιν σχετικής παράκλησης του προέδρου της παρέλασης, Φιλίππου Κρίστοφερ, υποσχέθηκε ότι θα εξεύρει τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους, σε συνεργασία και με ιδιώτες δωρητές, για την κάλυψη των δαπανών της παρουσίας των Ευζώνων στην παρέλαση.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα