Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεσαίο λάχανο λευκό

3 βολβούς παντζαριών

3 γογγύλια

6 κρεμμυδάκια στιφάδου

6 καρότα baby

10 ml σησαμέλαιο

100 γρ. κάσιους ανάλατα

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

100 ml χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας μέλι

½ κουτ. γλυκού κύμινο

½ κουτ. γλυκού κουρκουμά

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβετε τα γογγύλια και τα παντζάρια κυδωνάτα στα 6, βγάζετε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάτε την καρδιά του. Την κόβετε στα 6, χωρίς να κόψετε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζετε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιείτε για σαλάτα). Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζετε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτετε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ προσθέτετε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνετε καλά με τη μαρινάδα, κλείνετε με το καπάκι και ψήνετε για 40 ΄. Ανοίγετε το καπάκι, προσθέτετε τα κάσιους και ψήνετε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Μαγειρική

Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού (Bacalhau com Broa)  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο

800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες

40 ml ε.π. ελαιόλαδο

πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα κρεμμύδια:

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες

1 λουκάνικο, σε φέτες

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρούστα:

250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνετε για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε τον μπακαλιάρο για 5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετείτε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια στο ταψί. Στο μπλέντερ αλέθετε την ψίχα μαζί με μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σκεπάζετε με λαδόκολλα. Σε άλλο σκεύος τοποθετείτε τις πατάτες, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και ψήνετε να πάρει χρώμα και να φρυγανίσει η κρούστα. Σερβίρετε με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.

Πιάτο με Ιστορία: Η συνταγή προέρχεται από την Πορτογαλία και είναι η αγαπημένη τόσο του Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και του Φερνάντο Σάντος!

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτοσουβλάκια με σαλάτα μάνγκο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές

1 κουτ. σούπας καρύκευμα για κοτόπουλο)

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας για τη σαλάτα

xυμό από 2 λάιμ

½ κόκκινο κρεμμύδι

1 χούφτα μπιζέλια

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μαρούλι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1 μάνγκο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

Ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μπολ και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λάιμ και ανακατεύετε πολύ καλά. Περνάτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 12 μικρά μεταλλικά σουβλάκια. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνετε τα σουβλάκια για 6΄ από κάθε πλευρά, να ψηθούν καλά. Ρίχνετε το κρεμμύδι σε μπολ και προσθέτετε τον χυμό από 1 λάιμ, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και σερβίρετε με τα σουβλάκια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Νιόκι στο φούρνο με ντοματίνια και σπανάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • 4 κ. σ. βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. τσαγιού ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινου πιπεριού
  • 4 φλ. τσαγιού σπανάκι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοκομμένα μυρωδικά (όπως βασιλικός και μαϊντανός), συν περισσότερα για γαρνίρισμα
  • 2 πακέτα νιόκι
  • 1 φλ. τσαγιού τεμαχισμένη μοτσαρέλα
  • Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό. Προσθέστε τα ντοματίνια και προσθέστε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Μαγειρέψτε μέχρι τα ντοματίνια να αρχίσουν να σκάνε και στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
Βήμα 3
Ανακατέψτε το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.
Βήμα 4
Προσθέτετε τα νιόκι και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε τα νιόκι σε ένα ταψί και προσθέστε από πάνω τη μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 5
Γαρνίρετε με περισσότερα μυρωδικά και στύψτε λεμόνι από πάνω πριν το σερβίρισμα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα