Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανεβήκαμε στο ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης»-Το φιλόξενο πλήρωμα μάς ξενάγησε στο εσωτερικό του

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

«Είστε από την εφημερίδα “Γνώμη”; Είδα πού είναι». Ο υπαξιωματικός του ταχέως περιπολικού κατευθυνόμενων βλημάτων «Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης», μάς υποδέχεται με θέρμη και μάς ζητά να περιμένουμε λίγο μέχρι να ανεβούμε στο σκάφος.

Ένας συνάδελφος του, αρχικελευστής, αναλαμβάνει την ξενάγηση μας στο εσωτερικό του. «Ο αδερφός μου σπούδαζε και δούλευε στην Πάτρα» μάς λέει, ενώ μάς δείχνει τα οπλικά συστήματα του πολεμικού πλοίου. Είναι τύπου «La Combattante IIIΒ» και φέρει ως οπλισμό δύο πυροβόλα ΟΤΟΜΕLΑRA76/62, δύο δίκανα αντιαεροπορικά πυροβόλα Emerlec 30 χιλιοστών, τέσσερις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON και δύο τορπίλες TORO S5/3.

Μάς εξηγεί τις δυνατότητες τους, επισημαίνοντας ότι το πλήρωμα αποτελείται από 40 άτομα. Στο ερώτημα μας εάν στο πλοίο υπηρετούν και γυναίκες η απάντηση είναι αρνητική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν χώροι ενδιαίτησης για γυναίκες. Είμαστε όλοι άντρες. Είμαστε ένα αντρικό πλοίο».

Οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει και συνεχίζει να αποκομίζει το πλήρωμα του είναι πολλές. Από επεισοδιακές καταστάσεις με τους γείτονες στο Αιγαίο μέχρι και την πρόσφατη παρατήρηση ενός υδροστρόβιλου, οι υπηρετούντες στο ΤΠΚ
«Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης» δεν πλήττουν ποτέ.

Κι εκτός αυτού, οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους είναι ισχυρές. «Λείπουμε έως και έξι μήνες, τον περισσότερο καιρό σου τον περνάς με αυτά τα άτομα», μάς λέει με έμφαση ο αρχικελευστής, ο οποίος έχει αφήσει μούσι αξιοποιώντας τη σχετική ευχέρεια που δίνεται στους άντρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης» κτίστηκε το 1978, είναι σχετικά παλαιό πλοίο, ωστόσο έχει εκσυγχρονιστεί και διαθέτει μια εντυπωσιακή δύναμη του πυρός, δυσανάλογα μεγάλη συγκριτικά με το εκτόπισμα του.
«Αυτή είναι και η αποστολή του» μάς εξηγεί ο αρχικελευστής, ο οποίος μάς ξεναγεί και στη γέφυρα του σκάφους, που κατέπλευσε στην Πάτρα στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου.

Η ξενάγηση μας διαρκεί περίπου 20 λεπτά, με τα μέλη του πληρώματος να είναι πρόθυμα να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση μας. Και όταν ολοκληρώνεται, στο τέλος, τούς αποχαιρετούμε με την εγκάρδια ευχή να είναι γεροί και δυνατοί, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν με την ίδια προσήλωση το καθήκον τους. Μέγα της το Θαλάσσης Κράτος…


Ροή ειδήσεων

Advertisement