Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και πράσο          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί, σε κύβους, βρασμένη

2 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

2 πράσα κομμένα οριζόντια, ψιλοκομμένα

20 γρ. σπανάκι φύλλα, χοντροκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες

1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη

250 γρ. τυρί ρικότα

1 λεμόνι, το ξύσμα + 1-2 κουτ. σούπας  χυμό

250 γρ. κανελόνια

1200 γρ. τοματάκια ψιλοκομμένα, κονσέρβα

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

50 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη + επιπλέον

1 χούφτα φύλλα βασιλικού

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε την κολοκύθα στεγνή σε μπολ, αλατοπιπερώνετε και τη λιώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και σοτάρετε το πράσο με μια πρέζα αλάτι για 15΄. Προσθέτετε το σπανάκι, το σκόρδο και το τσίλι και σοτάρετε να μαραθεί το σπανάκι. Τα ρίχνετε στο μπολ με την κολοκύθα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη ρικότα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει προβράζετε τα κανελόνια για 4΄. Τα στραγγίζετε καλά και μόλις κρυώσουν λίγο κόβετε το καθένα στη μέση οριζόντια. Στο μπλέντερ πολτοποιείτε τα τοματάκια με λίγο αλάτι. Σε μπολ ανακατεύετε το μασκαρπόνε με λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι, την παρμεζάνα και 100 ml νερό για να πάρετε μια κρεμώδη σάλτσα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και λαδώνετε μια μαντεμένια κατσαρόλα διαμέτρου 30 εκ. που μπαίνει και στον φούρνο. Στη βάση του σκεύους ρίχνετε την τομάτα. Γεμίζετε κάθε μισό κανελόνι καλά με γέμιση και τα τοποθετείτε κυκλικά και όρθια στη βάση τους σκεύους μέσα στη σάλτσα. Με ένα κουτάλι μοιράζετε από πάνω μείγμα μασκαρπόνε και πασπαλίζετε με μπόλικη παρμεζάνα ψιλοτριμμένη. Ψήνετε στον φούρνο για 30΄ και το τυρί να κάνει φουσκάλες. Πασπαλίζετε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.

Μαγειρική

Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού (Bacalhau com Broa)  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο

800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες

40 ml ε.π. ελαιόλαδο

πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα κρεμμύδια:

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες

1 λουκάνικο, σε φέτες

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρούστα:

250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνετε για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε τον μπακαλιάρο για 5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετείτε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια στο ταψί. Στο μπλέντερ αλέθετε την ψίχα μαζί με μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σκεπάζετε με λαδόκολλα. Σε άλλο σκεύος τοποθετείτε τις πατάτες, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και ψήνετε να πάρει χρώμα και να φρυγανίσει η κρούστα. Σερβίρετε με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.

Πιάτο με Ιστορία: Η συνταγή προέρχεται από την Πορτογαλία και είναι η αγαπημένη τόσο του Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και του Φερνάντο Σάντος!

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτοσουβλάκια με σαλάτα μάνγκο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές

1 κουτ. σούπας καρύκευμα για κοτόπουλο)

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας για τη σαλάτα

xυμό από 2 λάιμ

½ κόκκινο κρεμμύδι

1 χούφτα μπιζέλια

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μαρούλι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1 μάνγκο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

Ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μπολ και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λάιμ και ανακατεύετε πολύ καλά. Περνάτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 12 μικρά μεταλλικά σουβλάκια. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνετε τα σουβλάκια για 6΄ από κάθε πλευρά, να ψηθούν καλά. Ρίχνετε το κρεμμύδι σε μπολ και προσθέτετε τον χυμό από 1 λάιμ, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και σερβίρετε με τα σουβλάκια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Νιόκι στο φούρνο με ντοματίνια και σπανάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • 4 κ. σ. βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. τσαγιού ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινου πιπεριού
  • 4 φλ. τσαγιού σπανάκι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοκομμένα μυρωδικά (όπως βασιλικός και μαϊντανός), συν περισσότερα για γαρνίρισμα
  • 2 πακέτα νιόκι
  • 1 φλ. τσαγιού τεμαχισμένη μοτσαρέλα
  • Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό. Προσθέστε τα ντοματίνια και προσθέστε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Μαγειρέψτε μέχρι τα ντοματίνια να αρχίσουν να σκάνε και στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
Βήμα 3
Ανακατέψτε το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.
Βήμα 4
Προσθέτετε τα νιόκι και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε τα νιόκι σε ένα ταψί και προσθέστε από πάνω τη μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 5
Γαρνίρετε με περισσότερα μυρωδικά και στύψτε λεμόνι από πάνω πριν το σερβίρισμα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα