Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εόρτασε τα ονομαστήριά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εορτάστηκαν τα Σεπτά Ονομαστήρια του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Η Ιερά Μητρόπολη, διά του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στον σεβασμιότατο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία συνεορτάσθη και η μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, κατ’ οικονομίαν αντί για την 7η Δεκεμβρίου, λόγω της συμμετοχής του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου στις εργασίες της προγραμματισμένης από 7ης έως 9ης Δεκεμβρίου ε.έ. συνεδριάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας κατά το παρόν έτος τυγχάνει Μέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεπτός Ποιμενάρχης της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, με ευγνώμονα και ευχαριστήρια διάθεση, προγραμμάτισε και οργάνωσε προς τιμήν του Προκατόχου του και Πνευματικού του Πατρός την τελετή των Ονομαστηρίων του σεβασμιοτάτου κ. Αμβροσίου, παρουσία των Αρχών της πόλεως του Αιγίου, του σεβαστού Ιερατείου, της Μοναστικής Κοινότητας των Ιερών Μονών Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου και Αγίας Τριάδος Ακράτας, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Την εόρτια ομιλία απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης. Στον μεστό θεολογικού πνεύματος λόγο του αναφέρθηκε στον υποδειγματικό βίο των τιμωμένων Αγίων Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, επισημαίνοντας τα κοινά πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και κυρίως τις αρετές της φλογερής πίστεως και της θαρραλέας και αγωνιστικής τους στάσης κατά των αιρέσεων, και δη του Αρειανισμού, της εγκράτειας, της φιλανθρωπίας και της ταπεινοφροσύνης, που τους διέκριναν.

Στη συνέχεια, εξήρε το ποιμαντικό, διοικητικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο του εορτάζοντος Αρχιερέως κ. Αμβροσίου και απηύθυνε εκ μέρους όλου του εκκλησιάσματος εγκάρδιες ευχές δι’ «Έτη Πολλά και Ευλογημένα».

Εκ μέρους του κ. Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου μετέφερε τις ευχές προς τον εορτάζοντα ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραΐσκος.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε με πραγματική συγκίνηση τις εόρτιες ευχές και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για όλα όσα ο Πνευματικός του Πατέρας προσέφερε τόσο στην Εκκλησία, όσο και στον ίδιο προσωπικά. Αναγνώρισε και ομολόγησε  ότι τον στήριξε πνευματικά και ηθικά από τα πρώτα του ιερατικά βήματα και συνέβαλε διά της προσευχής, της πατρικής του αγάπης και της έμπειρης καθοδηγήσεώς του στη διαδρομή έως και την ανάρρησή του στον Επισκοπικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Επισήμανε δε ότι αποτελεί για εκείνον μεγάλη ευλογία το ότι διαδέχθηκε τον Πνευματικό του Πατέρα στο πηδάλιο μιας ιστορικής Μητροπόλεως, ταυτόχρονα όμως, αισθάνεται πολύ μεγάλο και βαρύ το φορτίο στους ώμους του, λόγω της πληθωρικότητας, του πνευματικού αναστήματος και του τεράστιου έργου του προκατόχου του. Διαβεβαίωσε, τέλος, τόσο τον Σεπτό Γέροντά μας κ. Αμβρόσιο, όσο και τους πιστούς ότι θα φροντίζει και θα σέβεται τον Πνευματικό του Πατέρα αξιοχρέως και οφειλετικώς και ότι θα συνεχίσει επαυξάνοντας το πολύτιμο έργο του.

Στην αντιφώνησή του ο σεβασμιώτατος πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος είχε έρθει και στην Πάτρα στον πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, ευχαρίστησε τον άξιο διάδοχό του, Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, και με ιδιαίτερη συγκίνηση διαβεβαίωσε ότι ήταν ίσως η καλύτερη τελετή εορτασμού των Ονομαστηρίων του, παρότι έγινε την προτεραία της μνήμης του Προστάτου του, Αγίου Αμβροσίου.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των γονέων του σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, Γεωργίου και Νικολίτσας, ενώ μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Γέροντας μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα και δέχθηκε τις ευχές του.

*Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του εορτάζοντος Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου στο “Αγάπης Μέλαθρον, ο Άγιος Χαράλαμπος”, παρουσία του νυν Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, του Δημάρχου Αιγιαλείας, των Διοικητών της τοπικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ιερέων και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

H Πάτρα γιορτάζει αύριο την Υπαπαντή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Υπαπαντή του Κυρίου Ιησού Χριστού τιμά κάθε χρόνο η εκκλησία μας στις 2 Φεβρουαρίου.

Είναι μία Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αφορά στην “προσφορά” του Ιησού στο Ναό από την μητέρα Του Μαρία και τον θετό Του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του.

Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού Χριστού ως πιστοί Εβραίοι.

Η Υπαπαντή του Κυρίου όπως διαβάσαμε, είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»).

Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Κυρίου Κάτω Καστριτσίου Πατρών και σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη 1/2/2023, παραμονή της μεγάλης εορτής θα γίνει στις 10 το πρωί η έξοδος της εικόνας και θα ξεκινήσει το προσκύνημα από τους πιστούς.

 

Θα ακολουθήσει στις 5.30 το απόγευμα μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου που θα κηρύξει και το Θείο Λόγο.

 

 

Ανήμερα την Πέμπτη 2/2 στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και η Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

 

Στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός και η Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα.

Να προσθέσουμε πως πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Καμαρών που ανήκει στην ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες της παιδείας και το σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, εορτάζουμε τους τρεις Ιεράρχες. Αρκετοί είναι οι Άγιοι Ιεράρχες τής Εκκλησίας μας που τιμούμε καθ’ όλη την διάρκεια τού έτους, όμως τρεις εορτάζουν μαζί. Πρόκειται για τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και οι τρεις ήσαν σπουδαίοι Πατέρες τής Εκκλησίας που εμόχθησαν για την αποκρυστάλλωση τού Δόγματος, για την ενότητα τής Πίστεως και για την αναγκαιότητα τής Φιλοσοφίας και των γραμμάτων. Από το 1100 επεκράτησε η κοινή εορτή και για τούς τρεις, λόγω προστριβών μεταξύ των χριστιανών για την σπουδαιότητα τού καθενός, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή ημέρα για τον καθένα. Την κοινή Ακολουθία συνέγραψε ο Ιωάννης Μαυρόπους, Επίσκοπος Ευχαΐτων.

Ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, υπήρξε ένας εκ των μεγαλυτέρων θεολόγων. Είναι ο συγγραφέας τής Θείας Λειτουργίας, που φέρει το όνομά του, στην οποία μετέχουμε την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, και άλλες φορές, και πλήθος άλλων έργων. Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα φιλοσοφία και αρκετές άλλες επιστήμες. Έμεινε στην συνείδηση των πιστών το φιλανθρωπικό του έργο, ώστε ακόμη και σήμερα, ψάλλονται τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που αναφέρονται σε αυτό. Ίδρυσε μάλιστα την Βασιλειάδα, μία ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο, και δομές βοήθειας των αναξιοπαθούντων. Δυστυχώς, η καταναλωτική λαίλαπα, έφερε στην θέση τού Αγίου Βασιλείου, τον φαιδρό, παχυλό γέροντα Santa Claus, ο οποίος μοιράζει τα δώρα τις ημέρες των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς.

Ο Άγιος Ιωάννης, ο επονομαζόμενος Χρυσόστομος, υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Έλαβε το προσωνύμιο Χρυσόστομος, καθώς ήτο χαρισματικός ρήτωρ, ενώ ο λόγος του ήταν πολύτιμος σαν το χρυσάφι και μελιστάλακτος. Η φιλανθρωπική του δράση, έμεινε μνημειώδης, ενώ τα ημερήσια συσσίτια που οργάνωνε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους! Κάτοχος μεγάλης μορφώσεως, προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία, χρησιμοποίησε τις διαλεκτικές μεθόδους τής ελληνικής φιλοσοφίας. Υπήρξε ασκητικός και στηλίτευε πράξεις άνομες ακόμη και των αυτοκρατόρων. Συνεπεία τούτου, εξορίστηκε τρεις φορές και τέλος εκοιμήθη από τις κακουχίες, αλλά έλαβε μία υψηλή θέση στο χριστιανικό Αγιολόγιο.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, από την πόλη Ναζιανζό, υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα. Υπήρξε φίλος και συμφοιτητής τού Μεγάλου Βασιλείου καθώς και τού αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης. Είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση και θεωρούσε την παιδεία υψίστης σημασίας αγαθό. Επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνοφώνων και λατινοφώνων θεολόγων της εποχής του. Ακόμη, έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

Όπως διαπιστώνουμε, τα μεταξύ των τριών αυτών προσωπικοτήτων, κοινά στοιχεία, είναι η τεράστια αγάπη για τα γράμματα και την παιδεία, η υψηλή θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση, η συμβολή τους στην Δογματική Αλήθεια και την Ορθή Πίστη, η άσκηση τής φιλανθρωπίας σε μέγιστο βαθμό και ο ασκητικός βίος που διήγαν. Άρα, τί πιο ταιριαστό από μια κοινή εορτή για τούς τρεις Παμμεγίστους Φωστήρας τής Τρισηλίου Θεότητος;;

Στα 1826, ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής τής Ιονίου Ακαδημίας και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, καθιέρωσαν την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Στα 1842, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την ημέρα τής Εορτής, ως ημέρα τής Παιδείας και των Γραμμάτων για όλη την ελεύθερη Ελλάδα. Ημέρα, έκτοτε, που η Παιδεία έχει την τιμητική της και όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένουν κλειστά.

Τελειώνοντας την μικρή αναφορά στο έργο των Τριών Ιεραρχών, ας κρατήσουμε δύο τινά. Ένα απευθύνεται κυρίως προς τους γονείς κι ένα κυρίως προς τούς εκπαιδευτικούς, αλλά καλό και ωφέλιμο είναι να υπάρχουν και τα δύο: Πρώτον, η σωστή καθοδήγηση των παιδιών. Όπως οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών, Εμμέλεια, Νόννα και Ανθούσα, ενεφύσησαν στα παιδιά τους την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο, διεπότισαν τις ψυχές τους με όλα τα ανώτερα αισθήματα, έτσι και ο σύγχρονος γονέας οφείλει να πράξει. Δεύτερον, η σωστή εκπαίδευση. Και ας απομακρυνθούμε για λίγο από την εξειδίκευση τού καιρού μας και την υποτιθέμενη μόρφωση με στεγανά. Ας μιλήσουμε για την Παιδεία, την ολοκληρωμένη και κλασσική, που ένας άνθρωπος λαμβάνει. Για την Παιδεία που περικλείει την γνώση τού ανθρωπίνου πολιτισμού. Βέβαια, δεν μπορεί κάποιος να γίνει κάτοχος πολλών επιστημών, όπως την εποχή των τριών Ιεραρχών, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Ο καθένας μορφώνεται και γίνεται αυτό που επιθυμεί, αλλά η Παιδεία είναι υπεράνω και μακρυά από την επαγγελματική εξειδίκευση. Η Παιδεία σμιλεύει τον εσωτερικό κόσμο τού ανθρώπου, τού δίνει την δύναμη τής λογικής και τον βοηθά να ανυψώσει το πνεύμα του σε ανθρώπινο πλαίσιο.

Για τους τρεις Ιεράρχες, η έξωθεν Παιδεία και η Θεολογία συμπλέκονται μεταξύ τους και δίνουν δυνατότητα ανύψωσης τού πνεύματος έξω και πάνω από τα ανθρώπινα. Οι παιδαγωγοί, ως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν χρέος να κινούνται. Να δώσουν στα παιδιά γνώσεις, αλλά όχι ξηρές. Να δώσουν δυνατότητες γόνιμης διαλεκτικής προσέγγισης του κόσμου. Να εμφυσήσουν την αγάπη για τα Γράμματα. Και για τα θεία Γράμματα, που μένουν τόσο επιδεικτικά έξω από την Εκπαίδευση! Τα παιδιά, που οι γονείς τους τα οδήγησαν στην Εκκλησία βαπτίζοντάς τα, δεν έχουν το δικαίωμα οι διορισμένοι –τουλάχιστον- υπάλληλοι τού Ελληνικού Κράτους, να τα αποκόπτουν, να τα χλευάζουν, να μην τα πηγαίνουν στην Εκκλησία να τιμήσουν τούς Τρεις Ιεράρχες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν θα ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις ψευτοπροόδου.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ενότητα Αγρινίου-Μεσολογγίου (και) δια της βυζαντινής μουσικής επιθυμεί ο Αιτωλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την βασιλόπιτα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», της  Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευλόγησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το απόγευμα της Τετάρτης 25ης Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

Ο Ποιμενάρχης Αιτωλίας ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους καθηγητές και τους σπουδαστές τονίζοντας, ότι η τέχνη που διδάσκονται και υπηρετούν ανήκει στις ιερές τέχνες που υπάρχουν στη ζωή της Εκκλησίας και υπηρετούν την σωτηρία του ανθρώπου. Η ψαλτική είναι μια αγγελομίμητη τέχνη, αφού το κατεξοχήν έργο των αγγέλων είναι να υμνούν ακατάπαυστα τον Θεό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα