Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

500 δισ. ευρώ οι εκδόσεις χρέους στην Ε.Ε. το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται η κατάσταση για τις ευρωπαϊκές χώρες που χειμάζονται από την ενεργειακή κρίση και οι κυβερνήσεις καλούνται να στηρίξουν τις κοινωνίες τους και τις επιχειρήσεις τους, αλλά εν τω μέσω της στροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να εκδώσουν ιστορικό ρεκόρ νέου χρέους, ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ, μέσα στο επόμενο έτος. Και όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ήδη πάρει την ανιούσα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Ηδη έχουν λάβει σειρά μέτρων, όπως η Γαλλία η οποία έχει επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπτώσεις στην τιμή της βενζίνης που έχει αποφασίσει η Ιταλία και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της θέρμανσης στη Γερμανία. Τα μέτρα αυτά κοστίζουν πολλά χρήματα και εκ των πραγμάτων αυξάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ευρωζώνης σε επίπεδα που για τέταρτο συναπτό μήνα υπερβαίνουν τα συνήθη όρια. Σε αντίθεση, όμως, με τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, όταν η ΕΚΤ τύπωνε ευχαρίστως χρήμα και αγόραζε όσα ομόλογα κι αν χρειαζόταν, οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να βρουν άλλους χρηματοδότες. Και στο μεταξύ, οι επενδυτές που συνήθως τοποθετούνται σε ομόλογα τώρα αποθαρρύνονται από αυτόν τον επιθετικό πληθωρισμό, τον οποίο προσπαθεί να ανακόψει η ΕΚΤ, και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τη δημοσιονομική χαλάρωση.

Ετσι, οι αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως ούτε οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα γλιτώσουν την εκτόξευση του κόστους του δανεισμού τους. Οικονομολόγοι της BNP Paribas προβλέπουν πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας θα σημειώσουν άνοδο κατά σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Στην Ιταλία, την πλέον ευάλωτη από τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., διακυβεύονται πολύ περισσότερα. Αναλυτές της Citigroup υπολογίζουν πως στις αρχές του νέου έτους, το spread των ιταλικών δεκαετών θα έχει φτάσει σχεδόν στις 2,75 εκατοστιαίες μονάδες. Το επίπεδο αυτό αρκεί για να σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και να οδηγήσει σε νέα αστάθεια, κερδοσκοπία και προβληματισμό για το κατά πόσον θα μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της. Οπως τονίζει ο Φλάβιο Καρπενζάνο, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group του Λονδίνου, «όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν περισσότερο χρέος για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και επιπλέον είναι σε εξέλιξη η μείωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ, τότε το κόστος του δανεισμού θα ανέβει σημαντικά». Η εκτίμηση της Barclays πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να εκδώσουν νέο χρέος ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 υποδηλώνει πως θα χρειαστεί και περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη. Συνυπολογίζει, άλλωστε, και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν των αγορών ομολόγων. Ετσι, το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 100 δισ. ευρώ εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στη λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη, δηλαδή πάψει να επανεπενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν. Στη Γερμανία, που είναι το επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης, τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της θέρμανσης, εγγυήσεις και όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Γαλλία έχει επιβάλει όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά προσφάτως η S&P Global Ratings υποβάθμισε την προοπτική της από σταθερή σε αρνητική επικαλούμενη την «υπερβολικά αναπτυξιακή» δημοσιονομική της πολιτική. Οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 48 δισ. ευρώ, που ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι οι μεγαλύτερες μετά εκείνες της Πορτογαλίας.

Αναλυτές προεξοφλούν πως ούτε οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα γλιτώσουν την εκτόξευση του κόστους δανεισμού τους.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη που γυρίζει σελίδα και εγκαταλείπει την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Πριν από περίπου έξι μήνες άρχισε η Fed να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της και το έχει μειώσει περίπου κατά 330 δισ. δολ. μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πουλάει δεκαετή ομόλογα της Βρετανίας στην αγορά. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ψηλά πρέπει να φτάσουν οι αποδόσεις των ομολόγων για να νιώσουν ικανοποιημένοι οι επενδυτές. Ηδη η φημολογία πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τη στροφή της σε περιοριστική νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει σε άνοδο τα ομόλογα. Παράλληλα, η ύφεση θα στρέψει τους επενδυτές μακριά από τις επισφαλείς επενδύσεις και θα τους οδηγήσει στο συγκριτικά ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους. Η αφθονία ομολόγων θα περιορίσει, άλλωστε, τη μακροχρόνια ανεπάρκεια τίτλων υψηλής διαβάθμισης που δημιούργησε η ΕΚΤ αγοράζοντας επί χρόνια ομόλογα για να κρατήσει υπό έλεγχον το κόστος του δανεισμού, καθώς η Ευρωζώνη πήγαινε από τη μία κρίση στην άλλη.

Παραμένουν, πάντως, οι κίνδυνοι, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να ανακοινώσει η ΕΚΤ ένα σχέδιο συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου της με κινήσεις πολύ πιο επιθετικές από τις προβλεπόμενες όσο κι αν τα στελέχη της έχουν προσπαθήσει να κατευνάσουν αυτούς τους φόβους.

BLOOMBERG

Διεθνή

Άγριο μαλλιοτράβηγμα σε πτήση με 12 γυναίκες που πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στο παράθυρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν σε πτήση εσωτερικού στη Βραζιλία όταν τουλάχιστον 12 «θερμόαιμες» επιβάτιδες πιάστηκαν στα χέρια, ενώ απελπισμένες οι αεροσυνοδοί και το πλήρωμα προσπαθούσαν να τις χωρίσουν.

Όπως κατέγραψε επιβάτης σε βίντεο, οι γυναίκες τσακωνόντουσαν άγρια, με βρισιές, χαστούκια και μαλλιοτραβήγματα – μάλιστα κάποια στιγμή βγήκαν κυριολεκτικά έξω από τα ρούχα τους.

Μέσα σε όλο αυτό χάος, ακούγεται και ένα μωρό να κλαίει.

Σύμφωνα με την Daily Μail, o καυγάς φέρεται να ξέσπασε μεταξύ δύο οικογενειών αφού μια μητέρα ρώτησε μία άλλη επιβάτη αν μπορούσε να αλλάξει θέσεις με το παιδί της, το οποίο είχε ειδικές ανάγκες. Η άλλη γυναίκα αρνήθηκε να αφήσει την θέση της στο παράθυρο, η μητέρα νεύριασε και της επιτέθηκε και ξεκίνησε ο άγριος τσακωμός…
Το περιστατικό συνέβη σε πτήση της Gol Airlines από το Σαλβαδόρ στο Σαο Πάολο, χθες Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο «χρησμός» της «Alexa» για το πότε θα γίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φόβος για το αν και πότε αυτός θα γίνει έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας της επικίνδυνης κλιμάκωσης και υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος με δυσάρεστες και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη.

Ωστόσο viral έχει γίνει ένα βίντεο της τεχνολογίας εικονικού βοηθού της Amazon «Alexa», στο TikTok όπου φαίνεται πως προβλέπει πότε θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά και τον λόγο που θα οδηγήσει σε αυτόν.

Συγκεκριμένα στην «Alexa» γίνεται η ερώτηση «πότε θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;».

Η απάντηση του έξυπνου ηχείου της Amazon είναι ιδιαίτερα σαφής «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινάει στις 23 Νοεμβρίου 2023 στις 6:05 μ.μ., όταν η Ρωσία εξαπολύει επίθεση κατά της Γερμανίας».

Όπως ήταν φυσικό το βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις με κάποιους χρήστες όντως να πιστεύουν την «προφητεία» της τεχνολογίας και κάποιους να το παίρνουν στην πλάκα.

Φυσικά στα σχόλια δεν έλειψαν οι θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι η ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τέλειωσε πότε ή η δαιμονοποίηση της «Alexa» με σχόλια του τύπου ο «διάβολος» μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων ή ότι «μόνο ο Θεός προβλέπει και η «Alexa» είναι δαιμονική και δεν μπορεί να προβλέψει κάτι».

Το βίντεο βέβαια ήταν έργο του γνωστού φαρσέρ στο TikTok, Τζον Μπακχάουζ, ο οποίος σύμφωνα με τη Mirror είναι γνωστός για τις τρομολαγνικές «προφητείες» που ανεβάζει όπως ότι το Μαϊάμι θα καταστραφεί από τυφώνα το 2025.

Στο παρόμοιο αυτό βίντεο αναφερόταν πως «στις 4 Σεπτεμβρίου 2025 στις 3:08 η Φλόριντα θα χτυπηθεί από τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους 205 μιλίων την ώρα και πως το Μαϊάμι θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Ένας άλλος «χρησμός» του μηχανήματος το Μπακχάουζ είναι ότι ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον γνωστός με το παρατσούκλι «The Rock» (Ο Βράχος), θα κατέβει για πρόεδρος.

Η εξήγηση για την απάντηση της «Alexa»

Πάντως όπως ανέφερε και ένα σχόλιο στο TikTok η «Alexa» είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να σου πει ό,τι θέλεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μπακζάουζ έχει προγραμματίσει την «Alexa» με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τις απαντήσεις που θέλει με τέτοιο τρομολαγνικό τρόπο ώστε να προβλέπει τον όλεθρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon στην αμερικανική έκδοση της Sun, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους τροποποιημένες απαντήσεις της «Alexa». Για παράδειγμα με μία ρουτίνα (Routines) ή με ένα σχέδιο δεξιοτήτων της Alexa (Alexa Skill Blueprints)».

«Οι προσαρμοσμένες απαντήσεις δεν αναπαράγονται για άλλους πελάτες εκτός αν τη διανέμει ο δημιουργός και ενεργοποιηθεί ειδικά σε κάποιον παραλήπτη», συμπληρώνει η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Amazon Alexa, Στιβ Ράμπουτσιν, «τα Alexa Skill Blueprints είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να διδάξεις την «Alexa» προσωπικές δεξιότητες για εσένα και την οικογένειά σου».

«Η οικογένειά μου έχει δημιουργήσει τα δικά μας αστεία και είναι ένας τρόπος να αλληλεπιδράς με την  «Alexa» σε έναν εντελώς νέο και προσωπικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Αυτό βέβαια που δεν είχε υπολογίσει ο φαρσέρ είναι η νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Βερολίνου, αφότου η Γερμανία αποφάσισε να στείλει τανκ τύπου Leopard στην Ουκρανία.

Μάλιστα Βλαντίμιρ Πούτιν στην 80η επέτειο από τη μάχης του Στάλινγκραντ, δήλωσε ότι η χώρα του, 80 χρόνια μετά, απειλείται και πάλι από γερμανικά άρματα μάχης.

Πάντως ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχει υπάρξει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και είναι αδύνατο να προβλεφθεί στο μέλλον. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη από το 1914-1918 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος από το 1939-1945».

Τι είναι το Amazon Alexa

Amazon Alexa, γνωστό και απλά ως Alexa, είναι τεχνολογία εικονικού βοηθού που αναπτύχθηκε από την Amazon. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο έξυπνο ηχείο Amazon Echo και στα ηχεία Echo Dot, Echo Studio και Amazon Tap που αναπτύχθηκαν από το Amazon Lab126.

Δέχεται φωνητική αλληλεπίδραση, αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία λιστών υποχρεώσεων, ρύθμιση συναγερμών, ροή podcasts, αναπαραγωγή ηχητικών βιβλίων, προβολή πρόγνωσης καιρού, μετρητή βημάτων, κατάρτιση προγράμματος άθλησης και άλλων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως ειδήσεις.

Η Alexa μπορεί επίσης να ελέγξει αρκετές έξυπνες συσκευές χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως σύστημα έξυπνου σπιτιού. Οι χρήστες μπορούν να διευρύνουν τις δυνατότητες της Alexa εγκαθιστώντας «δεξιότητες» (πρόσθετη λειτουργικότητα που αναπτύχθηκε από τρίτους, όπως προγράμματα καιρού και δυνατότητες ήχου. Χρησιμοποιεί NLU (φυσική κατανόηση γλώσσας).

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να την ενεργοποιήσουν τη συσκευή χρησιμοποιώντας μια λέξη (όπως Alexa ή Amazon).

Περισσότερα

Διεθνή

Paco Rabanne: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του διεθνούς φήμης Ισπανός σχεδιαστής μόδας, Paco Rabanne, που ξεχώρισε για τις πρωτοποριακές δημιουργίες του, όπως για το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα το 1968.

Όπως αναφέρει το Womens Wear Daily, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο τελευταία του πνοή στο Portsall της Γαλλίας.

Αν και πιο γνωστός για τα μεταλλικά σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το 1966 χρησιμοποιώντας πλαστικά. Η πρώτη συλλογή, με τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials», εξόργισε τον γαλλικό Τύπο της μόδας, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τον Rabanne στον χάρτη και καθόρισε την πορεία για το σχεδιαστικό του μέλλον.
Προωθούμενος από το πνεύμα του πειραματισμού της δεκαετίας του 1960, ο Rabanne πέρασε από τα πλαστικά στο μέταλλο, το χαρτί, τα κουμπιά και τη γούνα, ντύνοντας στην πορεία πρόσωπα όπως η Mia Farrow, η Audrey Hepburn και η Τζέιν Φόντα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα