Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αξιολογεί το «διογκωμένο» εορταστικό πρόγραμμαμποροϋπαλλήλων της Πάτρας

Επαγρύπνηση μέσα στις γιορτές για να μην… καταστρατηγηθούν τα εργασιακά αποφασίζει το σωματείο Ε

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποστάσεις από το εορταστικό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, με νουθεσίες προς τους εμποροϋπαλλήλους να τηρήσουν, και μέσα στις γιορτές, κατά γράμμα μάλιστα, το ωράριο εργασίας με το οποίο έχουν δηλωθεί αναμένεται να λάβει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Πάτρας.

Η συνεδρίαση κλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί το εορταστικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι θα καταστήματα θα λειτουργούν καθημερινά, από αυτή την Κυριακή 11 του μηνός έως και την παραμονή των Χριστουγέννων 24/12/2022.

Εκτός από το γεγονός ότι οι εμποροϋπάλληλοι θα κληθούν να εργαστούν για 13 μέρες συνεχόμενα, με δύο Κυριακές στο ενδιάμεσο, αυτή και στις 18 του μηνός, ο Σύλλογος καλείται να αξιολογήσει και την απόφαση για 12ωρη λειτουργία των καταστημάτων την μεθεπόμενη Παρασκευή 23 αλλά και την προπαραμονή των Χριστουγέννων 31/12/2022.

Το 12ωρο λειτουργίας των καταστημάτων (9.00 – 21.00) για τις δύο Παρασκευές που μεσολαβούν, πριν την αργία των Χριστουγέννων η οποία πέφτει φέτος Κυριακή, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Πάτρα.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, σε πρώτη φάση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είναι αναγκαίο, άμεσα, να κινητοποιηθεί για να ξεκαθαρίσει ότι το εορταστικό ωράριο αφορά τους εμπόρους και όχι τους εμποροϋπαλλήλους!

Η ανακοίνωση αυτή κρίνεται αναγκαία και μάλιστα άμεσα καθώς, κατά το παρελθόν στην Πάτρα, στην έκδοση του εορταστικού προγράμματος Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς αλλά και το Πάσχα, οι εμποροϋπάλληλοι καλούνταν να εκφέρουν γνώμη και μάλιστα επίσημα, πριν εκδοθεί.

Τα τελευταία χρόνια λόγω και της αλλαγής στα εργασιακά, επιτρέπεται η ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσα από τη διευθέτηση σε ατομική βάση των ωρών εργασίας, μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.

Ο νόμος 4808/2021, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Γιώτα Παναγοπούλου, δεν επιτρέπει ούτε προϋποθέτει καμία συμφωνία μεταξύ εμπόρων και εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Σύλλογος, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις ακραίες και τραγελαφικές, με 12ωρα χωρίς διάλειμμα και καθημερινή εργασία, χωρίς υπερωριακή απασχόληση.

Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, μεθαύριο Κυριακή 11/12/2022 τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από 11.00 – 17.00.
Από την προσεχή Τρίτη 13/12/2022 έως και την Παρασκευή 16/12/2022 τα καταστήματα της Πάτρας θα λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο 9.00 – 14.00 το μεσημέρι και 17.30 – 21.00 το απόγευμα.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Οι δύο Παρασκευές με το 12 πρόγραμμα συνεχούς ωραρίου αλλά και το συνεχώς ωράριο τα Σαββατοκύριακα είναι μια απόφαση των εμπόρων της Πάτρας να «κουμπώσουν» με το ωράριο που ισχύει για Σ/Μ και Πολυκαταστήματα ώστε να αποφύγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις υπεραγορές.
Η στροφή του κόσμου στα απαραίτητα για το τραπέζι αλλά και η πώληση ειδών δώρου και κατοικίας από Σούπερ Μάρκετ και Πολυκαταστήματα είναι αυτά που επέβαλαν στους εμπόρους να επεκτείνουν το ωράριο.
Επίσης φέτος, μετά την λήξη της πανδημίας, καταγράφεται μια τάση επιστροφής του κοινού στο φυσικό κατάστημα ενώ πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι έμποροι που αναζητούν από την αύξηση του τζίρου των εορτών να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος για μισθούς και επιδόματα.
Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι θα επιδιώξουν ελέγχους σχετικά με την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΒΟ Αιγίου: Σήμερα οι αποφάσεις για την τύχη του εργοστασίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα κομμάτι της «καρδιάς» του Αιγίου χτυπάει το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί από την απόφαση που θα πάρει – με τη σύμφωνη γνώμη του Υπερταμείου – θα κριθεί η επόμενη μέρα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η καθοριστική συνεδρίαση, για την έγκριση ή απόρριψη του πρότζεκτ που έχουν καταθέσει τα ΕΑΣ Αιγίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 21/03/2022, μετά την αναβολή που δόθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Ουσιαστικά, θα ανάψουν «πράσινο ή κόκκινο φως» στο σχέδιο – πλάνο για κατασκευή νέου, υπερσύγχρονου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το εργοστάσιο παραγωγής οπλικών συστημάτων στην Αχαΐα, σε αντικατάσταση του ετοιμόρροπου υπάρχοντος κτιρίου που έχει κηρυχθεί «επικίνδυνο».

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου αλλά και τοπικοί φορείς της Αιγιάλειας ούτε που θέλουν να σκέφτονται το σενάριο ν’ απορριφθεί και να τιναχτεί στον αέρα το μέλλον του εργοστασίου και το δικό τους. Με δεδομένο ότι το Αίγιο είναι η μοναδική πλέον πόλη-έδρα με μονάδα παραγωγής, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική εισήγηση από το Υπουργείο.

Τα ΕΑΣ Αιγίου έχουν μετακομίσει, από τον Δεκέμβριο του 2021, σε βοηθητικές εγκαταστάσεις, αλλά ημιτελείς και οι εργαζόμενοι περιμένουν σήμερα ν’ ακούσουν τα χαρμόσυνα μαντάτα για το μέλλον τους…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Αμφιλοχία: Ξεπέρασαν τους 80 οι μετασεισμοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον «χορό» των Ρίχτερ έχει μπει η Αμφιλοχία. Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα και συγκεκριμένα λίγη ώρα μετά τις 2 π.μ. ξύπνησε τους κατοίκους καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης στο enikos.gr, «έως τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί, μεγέθους κάτω των 3 Ρίχτερ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ καλή, καθώς εκτονώνεται η ενέργεια».

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι «η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή, αλλά για να σιγουρευτούμε 100% θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τα επόμενα 24ωρα».

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «δεν διαπιστώνεται μετατόπιση σε γειτονικές μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες, αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στην περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η περιοχή δεν δίνει μεγάλα γεγονότα γι’ αυτό και δεν μας ανησυχεί. Ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,6 Ρίχτερ υπολογίστηκε στα 10χλμ, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στα 23χλμ νότια-νοτιοανατολικά της Άρτας.

enikos.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τραίνα και προαστιακό – Αύριο τα πρώτα δρομολόγια

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια στα τραίνα και τον Προαστιακό τα οποία είχαν παύσει μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Χθες Δευτέρα (20/3)  συνεδρίασε το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τα μέτρα ασφάλειας.

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την αναστολή των δρομολογίων με τα τραίνα, η Hellenic Train ξεκίνησε δρομολόγια με τα λεωφορεία για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία αύριο Τετάρτη είναι αυτή που εξυπηρετεί την γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο, ενώ το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Τι αποφασίστηκε για την επανεκκίνηση τραίνων και προαστιακού

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (20/3) συνεδρίασε το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τραίνων. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα, προκειμένου να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν, σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί σε όλα τα δρομολόγια των τραίνων και του προαστιακού, τουλάχιστον ένας συνοδός, ενώ θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες, σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα, ήταν μόνο ένας.

Στα δρομολογια των InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη, οι συνοδοί αυξάνονται σε τρεις από δύο που ήταν έως τώρα. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση

Ακόμη συζητήθηκε το ζήτημα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης στις σήραγγες, οι ραδιοεπικοινωνίες και ο φωτισμός στις σήραγγες.

Τα δρομολόγια που ξεκινούν από την Τετάρτη 22 Μαρτίου

Ο Προαστιακός Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Λιόσια – Χαλκίδα

Το τμήμα Θεσσαλονίκη – Φλώρινα & Δράμα

Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Προαστιακός Πάτρα – Ρίο

Τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τρένων

Θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής (όπως στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα όπου γίνονται εργασίες για την τηλεδιοίκηση).

Από αύριο θα υπάρχουν σε όλα τα δρομολόγια και του προαστιακού αυστηρά δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας σύνοδος αλλά και δύο σταθμάρχες σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα ήταν ένας όπως σε Παλαιοφάρσαλο, Λιτόχωρο, Πλατύ. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση.

Μείωση ταχύτητας:

80 χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς

100 χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Την ίδια ώρα θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας.

Διαξιφισμοί στη Βουλή για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης

Μέσα σε κλίμα έντασης, ανάλογη της όξυνσης που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε χθες 20 Μαρτίου η ενημέρωση του Κώστα Καραμανλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη συζήτηση που προκλήθηκε με αίτημα της ΝΔ και στην οποία είχαν κληθεί προς ακρόαση, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης επί ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Χρυσοχοίδης την περίοδο 2013-2015 που υπογράφηκε η αρχική σύμβαση «717» για την τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για ζητήματα υποδομών και μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, που διήρκεσε περίπου 8 ώρες, η κυβέρνηση επέμεινε στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, επιρρίπτοντας ευθύνες στον σταθμάρχη για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

Στη Λάρισσα ο Αλέξης Τσίπρας

Χθες, Δευτέρα (20/3) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λάρισσα όπου μαζί με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες επισκέφθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας συζήτησε με εργαζόμενους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τις δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι το 2019 και οι οποίες εν συνεχεία είτε απαξιώθηκαν είτε καταργήθηκαν.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισσας, το οποίο «έβλεπε» την κίνηση των τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ – δηλαδή και το σημείο του δυστυχήματος – και που λειτουργούσε ως τον Ιούλιο του 2019, έχει καταστραφεί πλήρως και μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα