Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κρυφά χαρτιά στο πόκερ των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τέσσερα «όπλα» και κρυφό χαρτί την πιθανή απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων μηνών του 2023 καταστρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη στρατηγική του, ενόψει της τελικής ευθείας προς τις εκλογές, η οποία αναμένεται άκρως τοξική όπως κατέδειξε η γεμάτη εντάσεις και προσωπικές επιθέσεις συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή για τις υποκλοπές. Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου θα επενδύσει στα νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας, που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, σε μια σειρά από νομοσχέδια με «κοινωνικό πρόσημο», σε κινήσεις περαιτέρω θωράκισης της άμυνας της χώρας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως, ο εκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. –όπως σε έναν βαθμό και των άλλων κομμάτων– διαμορφώνεται εν μέσω έντονων αβεβαιοτήτων στο εσωτερικό πεδίο, αλλά και στην εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως μετά τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης και τη ρητή τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί των ερωτημάτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί παρακολούθησης των κ. Χατζηδάκη και Φλώρου και σύνδεσης του Μεγάρου Μαξίμου με το Predator, «το κεφάλαιο των υποκλοπών πολιτικά έχει κλείσει» και τον λόγο έχει πλέον αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη. Ομως, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν και ποια στοιχεία είναι δυνατόν να προκύψουν από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα ή από άλλες πηγές, όπως, επίσης, τη χρονική περίοδο που θα αφορούν.

Αστάθμητη μεταβλητή αποτελούν και τα ελληνοτουρκικά. Ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις συνεχείς και ακραίες απειλές, σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία θα έλθει νύχτα», έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις του στο πεδίο. Ομως, εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο να μεταβάλει στάση, καθώς ο χρόνος για τις εκλογές στη γειτονική χώρα μετράει επίσης αντίστροφα, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement