Connect with us

Ελλάδα

Εύα Καϊλή: Αύριο ενώπιον του ανακριτή – Τα επόμενα δικαστικά βήματα και οι πιθανές ποινές

Published

on

«Τσουνάμι» οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή και την υπόθεση Qatar Gate, με τις πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις για την επόμενη ημέρα να δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς.

Σήμερα στις 08:30 συνεδριάζει το Συμβούλιο των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου με μοναδικό θέμα την καθαίρεση της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα μέχρι τη δίκη.

Αύριο Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Οργισμένη η Μετσόλα – «Μαύρη» μέρα για το Ευρωκοινοβούλιο

«Μαύρη» χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μέρα για το Ευρωκοινοβούλιο. Η Πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε οργισμένη το τέλος της θητείας της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία χωρίς να αναφέρει το όνομά της. Είπε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και έρευνα για τη διαφθορά.

H ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, αποφάσισε χθες  επίσης την άμεση διαγραφή της Εύας Καϊλη, μετά την αναστολή καθηκόντων της, που ανακοίνωσαν την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η υπόθεση.

Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της

Το βελγικό Δίκαιο είναι πολύ πιο αυστηρό από το ελληνικό σε αδικήματα διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο ποινικολόγος, Βασίλης Χειρδάρης ανέλυσε τις ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζιο σε περίπτωση που αποδειχθούν οι κατηγορίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Χειρδάρης, «για το αδίκημα της διαφθοράς που στο βελγικό Δίκαιο είναι η αντίστοιχη δωροδοκία – δωροληψία η δική μας, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 15 χρόνια. Είναι μεγάλο το εύρος της ποινής. Για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα καθώς το βελγικό Δίκαιο προβλέπει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης κάνοντας ωστόσο μια διαστρωμάτωση ποινών. Εδώ δεν είναι στο επίπεδο της ισόβιας κάθειρξης αλλά σε εκείνο της πρόσκαιρης κάθειρξης. Στο βελγικό Δίκαιο φτάνει έως και τα 30 χρόνια. Έως 5 χρόνια προβλέπεται για το αδίκημα του ξεπλύματος. Για το θέμα του ξεπλύματος και της δωροληψίας προβλέπεται και τρομακτική χρηματική ποινή έως και 800.000 ευρώ».

Ο γνωστός δικηγόρος τόνισε ακόμη ότι ένας Ευρωβουλευτής δεν χάνει την έδρα του, ακόμη κι αν καταδικαστεί, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο.

Εύα Καϊλή: Δήλωσε «ξαφνιασμένη» και «έριξε» ευθύνες στον σύντροφό της – Τι κατέθεσε στις Aρχές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ξαφνιασμένη από τις αποκαλύψεις καταθέτοντας στις Aρχές και φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες για τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της, στον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση.

Η ευρωβουλευτής φέρεται να δήλωσε στις Aρχές ότι είχε πέσει στην αντίληψή της η συνεργασία που είχε ο σύντροφός της με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και ότι του είχε επιστήσει την προσοχή.

Η ίδια, πάντως, φέρεται να αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή της στις δουλειές του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σημειώνοντας ότι δεν υποβάλλει σε έλεγχο τον προσωπικό του υπολογιστή ή τα έγγραφά του.

Ροή ειδήσεων

Advertisement