Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Καλάθι με…  ανώνυμη γαλοπούλα-Προβληματισμός των κρεοπωλών για Χριστουγεννιάτικο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που ανακοινώνεται αύριο  

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της τελευταίας 20ετίας αναμένεται φέτος καθώς τόσο η γαλοπούλα όσο και το χοιρινό έχουν αυξημένες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κρεοπώλες της Πάτρας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνει αύριο Τετάρτη το «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι του Νοικοκυριού με γλυκά και είδη κρεοπωλείου. Την ίδια ώρα τόσο ο πανελλήνιος σύνδεσμο ς ‘όσο και ο Σύλλογος Κρεοπωλών Πάτρας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε η ντόπια γαλοπούλα και άλλα είδη κρεάτων, να μπουν μέσα στη συμφωνία πλαίσιο με τα Σ/Μ.

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες της Πάτρας, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις καθώς και το κριτήριο επιλογής των προϊόντων, στα είδη κρεάτων, που θα συμπεριλαμβάνονται από αύριο Τετάρτη 13 του μηνός, στο Εορταστικό Καλάθι του Νοικοκυριού.

Αυτή την περίοδο, η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας, στα κρεοπωλεία της Πάτρας κυμαίνεται κάτω από 9 ευρώ το κιλό αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ, αυξημένη έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.

Αιτία είναι κυρίως οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές λόγω του πολέμου ενώ ο Σύλλογος Κρεοπωλών κάνει λόγω για πιθανές ελλείψεις ακόμη και στη γαλοπούλα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών Παναγιώτη Ζυγούρα. «Το κρέας για να ενταχθεί μέσα στο Καλάθι απαιτείται Υπουργική Απόφαση, δηλαδή νόμος, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η τήρηση του εν λόγω νόμου θα επιφέρει ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πιθανότητα να ανακύψουν πρόστιμα. Οι σχετικές συζητήσεις το Υπουργείο δεν καρποφόρησαν ενώ, εξαιτίας του αυξημένου κόστους εκτροφής και του γεγονότος ότι πρόκειται για εποχική εκτροφή, η παραγωγή το 2022 είναι μικρή σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ η ζήτηση θα είναι η ίδια» αναφέρει.

Όμως, η τιμή της γαλοπούλας δεν είναι η μόνη που τραβάει την ανιούσα. Το ντόπιο κοτόπουλο που είναι ένα από τα κρέατα που αγοράζουν οι καταναλωτές τις ημέρες των γιορτών, φέτος θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι η τιμή της κυμαίνονταν έως 6,5 ευρώ.

Το χοιρινό που αρκετοί προτιμούν για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, από 5 ευρώ το κιλό που ήταν το μέσο όρο τιμής πέρυσι, φέτος θα κυμανθεί στα 6 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ

Στο μεταξύ, με ένα νέο «voucher» – στo πρότυπo του Fuel Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 – σχεδιάζει να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών στην ακρίβεια που «μαστίζει» τα νοικοκυριά.

Η νέα επιδότηση, ωστόσο, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η οικογενειακή κατάσταση.

Η επιταγή για την αγορά τροφίμων θα αφορά προϊόντα του καλαθιού νοικοκυριού – αν και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προσμετρηθεί το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, ενώ πρόκεται να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου τριμήνου του 2023

Το ύψος της επιδότησης θα ξενικά από 100 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να φτάσουν το ποσό έως και τα 200 ευρώ ή και παραπάνω.


Ροή ειδήσεων

Advertisement