Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ασφυξία» στην Παιδιατρική του Π.Γ.Ν.Π.-Έκλεισε τις πύλες εισαγωγών λόγω υπερπληρότητας, με έγγραφο σε ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΕΚΕΠΥ από τον Διευθυντή της Κλινικής,  Γ. Δημητρίου

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Για το αδιαχώρητο στην Κλινική με την πλειονότητα των νοσηλευομένων να είναι βρέφη με βρογχιολίτιδα, κάνει λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρική και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, επισημαίνοντας ‘ότι «πολλά παιδιά με ηπιότερα συμπτώματα τα στέλνουμε για κατ΄ οίκον. νοσηλεία για να υπάρχουν κλίνες στις εφημερίες».

 Στα ερωτήματα της «Γ» Πόσα παιδιά νοσηλεύονται συνολικά, ποιας ηλικίας πέραν των βρεφών, αν η βρογχιολίτιδα οφείλεται στον ιό RSV, πόσα τα περιστατικά covid-19 και αν έχει κάνει την εμφάνισή του ο στρεπτόκοκκος, η κ. Βαρβαρήγου απαντά: « Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσηλευομένων παιδιών, 18 είναι βρέφη έως 12 μηνών, πάσχοντα από βρογχιολίτιδα που εισάγονται γιατί η βρογχιολίτιδα χρειάζεται παροχή οξυγόνου.

Για την βρογχιολίτιδα δεν ευθύνεται μόνος ο RSV αλλά πολλοί εκ των ιών του αναπνευστικού, όπως ο ιός της ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας, αδενοϊός κ.α. οι οποίοι ιοί προσβάλουν τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση λοιπόν των βρογχιολίων από τους πιο πάνω ιούς, προκαλεί οίδημα με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και να δυσχεραίνει την αναπνοή.

Τρία με τέσσερα βρέφη με βρογχιολίτιδα νοσηλεύονται στην ΜΕΘ. Η μέση ηλικία των υπόλοιπων παιδιών είναι 3-5 ετών με διάφορες ιώσεις καθότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν πολλοί αναπνευστικοί ιοί με ευρεία έκταση που συμπεριλαμβάνουν από κοινούς ιούς, τον συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) με επιστέγασμα τον πανδημικό κορωνοϊό και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού όσο και της κατώτερης αναπνευστικής οδού των οποίων η βαρύτητα ποικίλει. Από την covid -19 νοσηλεύουμε 4 παιδιά».

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΥ

Πολλαπλά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Αναμένονται pcr τεστ για γρίπη και στρεπτόκοκκο

Πέραν του τεστ PCR για την ανίχνευση της covid-19 που χρησιμοποιείται στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΠ για τα παιδιά η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου μας ενημερώνει ότι « εισηγήθηκα στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτριο Μπάκο την προμήθεια τεστ PCR για την ανίχνευση γρίπης και στρεπτόκοκκου καθότι υπάρχει πληθώρα περιστατικών στρεπτόκοκκου πλην όμως με ήπια συμπτώματα -ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε βαριά περιστατικά – ώστε να γίνεται άμεσα η ανίχνευση από τι πάσχουν τα παιδιά και να υπάρχει ο ανάλογος επιμερισμός των εισαγωγών ανάλογα με την νόσο του παιδιού». Στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριελήφθη και τεστ ανίχνευσης RSV, η ίδια απάντησε ότι ο έλεγχος γίνεται άμεσα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Φωτεινή Παληογιάννη.

 Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

«Διαθέτουμε μόνο 27 κλίνες, λόγω ενεργειακής αναβάθμισης»

Με ερώτημα στον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων. Καθηγητή Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Γαβριήλ Δημητρίου, Γιατί η Παιδιατρική έκλεισε τις πύλες εισαγωγών με μόνον 27 νοσηλευόμενα παιδιά, ενώ διαθέτει δυναμική 60 κλινών, διευκρινίζει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δυναμική μόνον 27 κλινών γιατί στην Α’ Πτέρυγα γίνεται ενεργειακή αναβάθμιση, άρα δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ούτε μισό περιστατικό παραπάνω. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση απέστειλα έγγραφο το Σάββατο σε ΕΚΑΒ /ΕΚΕΠΥ να μην μεταφέρουν κανέναν παιδί στην Παιδιατρική. Ελπίζω έως το τέλος αυτής της εβδομάδας να έχουν περατωθεί οι εργασίες της αναβάθμισης αν και επείκεινται οι ίδιες εργασίες στην Πτέρυγα που λειτουργεί τώρα»

  1. M. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

«Συρροή από μεταδιδόμενες νόσους»

Για κατάσταση στα όρια του μη διαχειρίσιμου στο Καραμανδάνειο κάνει λόγο η Διευθύντρια της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει» δηλώνει στην «Γ» η Διευθύντρια Παιδιατρικής Καραμανδανείου και εξηγεί: «Υπάρχει πραγματική συρροή περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω προσέλευσης πληθώρας παιδιών και μάλιστα με την πρόσθετη επιβάρυνση της ανομοιογένειας των νοσημάτων τίθεται αυτόματα θέμα χωροταξικό. Για να γίνει σαφές αυτή την στιγμή, νοσηλεύουμε 24 παιδιά εκ των οποίων τέσσερα με μηνιγγίτιδα –που όπως γνωρίζετε πρόκειται για μεταδοτική και σοβαρή νόσο- και παράλληλα οκτώ βρέφη με βρογχιολίτιδες και παιδιά με ποικίλες αναπνευστικές ιώσεις. Και τίθεται το ρητορικό ερώτημα :Είναι δυνατόν να βρίσκονται υπό αυτές τις συνθήκες ταυτόχρονα ξεχωριστά δωμάτια για τα παιδιά, ώστε να μην υπάρξει αλληλομόλυνση από τις διαφορετικές μεταδιδόμενες νόσους που πάσχει το καθένα από αυτά; Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στα πλαίσια του εφικτού αυτή η δυνατότητα. Προς τούτο χαρακτήρισα την κατάσταση τραγική ως μη διαχειρίσιμη».

Τέλος, η Διευθύντρια Παιδιατρικής του Καραμανδανείου επεσήμανε την αναγκαιότητα της μάσκας σε χώρους συνάθροισης γιατί όπως είπε «βρισκόμαστε στις αρχές του χειμώνα και έχουμε αυτή την εικόνα και επίκειται το μεγάλο pick. Η μάσκα μας προφυλάσσει και προφυλάσσει και το Σύστημα Υγείας».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement