Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Επιδότηση 10% στις αγορές των πολιτών στα σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιδότηση 10% στις αγορές όλων των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και σε κάθε επιχείρηση τροφίμων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών από τα σούπερ μάρκετ. «10% πληθωρισμός, 10% στήριξη στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ένα νέο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών έναντι του πληθωρισμού παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και τροφίμων, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, από τα οποία θα εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ.

Τσίπρας: Λεηλατήσατε την κοινωνία – Η Greek Mafia διοικούσε επί των ημερών σας την ΕΥΠ

«Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά», είπε ο πρωθυπουργός. «Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο θα είναι 220 ευρώ, με προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Το ανώτατο όριο θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Η είσπραξη θα γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας, μέσω δηλαδή ενός «food pass» που θα λειτουργεί στα πρότυπα του «fuel pass».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η παρέμβαση θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και 8,4 εκατ. πολίτες.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός
«Επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Γιατί έχει ευρύ φάσμα. Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

»Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης. Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

»Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

»Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Ενώ η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

»Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια.»

Επιδοτήσεις στο ρεύμα
«Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ», είπε, και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.»

«Καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες»
Στο «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της ΕΕ και όσοι αμφιβάλλουν γι΄αυτό δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Αυξήσεις στις συντάξεις
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ.»

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους.»

Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πάροδο του νέου έτους. Από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Και, ακόμα, την απαλλαγή από τον φόρο επιτηδεύματος όσων επαγγελματιών και επιχειρήσεων κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

«Κόμμα της γκρίνιας ο ΣΥΡΙΖΑ»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της γκρίνιας και της διαμαρτυρίας, απαντώντας στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές τώρα. «Κύριε Τσίπρα μιλήσατε 65 λεπτά για το παρελθόν και για το μέλλον μιλήσατε τρία λεπτά. Είσαστε, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

Η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού έχει ξεχωριστή βαρύτητα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας νέας Ελλάδας με γενναίες μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες διεθνών κρίσεων. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και χωρίς ενισχυμένη εποπτεία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, είπε ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, ενώ το χρέος θα ελαφρυνθεί κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έκανε λόγο για σαφή απόδειξη προόδου της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι το 2022 η ανάπτυξη ήταν διπλάσια του ευρωπαϊκο που μέσου όρου.

«Γυρίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη καταπολεμάει και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που είναι η ανεργία. Αναφέρθηκε στη μείωσή της και συνέκρινε τα στοιχεία της πορείας της ανεργίας με την Ισπανία όπου υπάρχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αντίστοιχη σύγκριση έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Ισπανία και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία όπως ανέφερε είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

«Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με έλλειμμα. Από του χρόνου γυρίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Απαντώντας στην κριτική περί κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί τους λίγους και πλούσιους ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της φορολογίας των γονικών παροχών, τονίζοντας ότι ωφελείται η μεσαία τάξη.

«Γνωρίζω καλά ότι η ακρίβεια και το υψηλό ενεργειακό κόστος ροκανίζει τα εισοδήματα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε στις στοχευμένες επιδοτήσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της κοινωνίας. «Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε και δουλεύει, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες θυμούνται»
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε σε σειρά έργων και υποδομών σε όλη τη χώρα. Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα χρησιμοποιούσε τη φράση «Πως είπατε κ. Τσίπρα; Δεν έτυχε. Πέτυχε» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «μουσαμάδες εξαπάτησης».

«Οι πολίτες θυμούνται και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο και τους φόρους στη μεσαία τάξη. Το 2015 συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά», είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε σε εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε. Η οικονομία ανατάχθηκε και ενισχύθηκε η εθνική άμυνα, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο που φτάσαμε αλλά και από που ξεκινήσαμε.

Δημοσιονομική ευελιξία και ισορροπία
Η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία, τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για στήριξη του εισοδήματος, προστασία από τις συνεπειες της ενεργειακής θύελλας και διατήρηση της ανάπτυξης.

Το 2022 κλείνει με μέσο όρο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2023 ο πλούτος θα έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το 2018. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την Ελλάδα, είπε ακόμα και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, η ανεργία στην Ελλάδα είναι κάτω από 12% ενώ στην Ισπανία είναι 13%.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3.Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

ΤΟ 2023 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 2022

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».


Ροή ειδήσεων

Advertisement