Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Πιθανή η αλλαγή κατοικίας στο μέλλον για το 22% των Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Θετικά για τη µελλοντική πορεία της ζήτησης στην ελληνική αγορά κατοικίας είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος μεσιτικών γραφείων RE/MAX Europe, με τη συμμετοχή και της RE/MAX Ελλάς. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από ένας στους πέντε Ελληνες (22%) που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει πολύ πιθανό να αλλάξει κατοικία στο μέλλον, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό. Μάλιστα, το 55% εκφράζει την επιθυμία να μετακομίσει εντός των επόμενων πέντε ετών, ενώ το 17% αναφέρει την ίδια πρόθεση, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα και δη εντός των προσεχών 12 μηνών. Σημειωτέον δε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη (12 μήνες) δεν ξεπερνάει το 0,8%.

Παράλληλα, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το 46% δηλώνει ότι θα προβεί σε αγορά ακινήτου και το 34% σε μακροχρόνια ενοικίαση. Συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στην επιλογή του ενοικίου μακροπρόθεσμης διάρκειας καταφεύγουν δύο φορές περισσότερο οι Ελληνες και μόνο το 20% ενδιαφέρεται για αγορά σπιτιού σε σύγκριση με το 34% των Ευρωπαίων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το 20% των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτεται να μετακινηθεί ή να αγοράσει ακίνητο σε άλλη χώρα, με τις δύο βασικές χώρες προορισμού να είναι η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οσον αφορά τους κυριότερους λόγους για μετακίνηση και αλλαγή κατοικίας, οι τρεις βασικότεροι είναι η αλλαγή τρόπου ζωής (32%), η επιθυμία για περισσότερο χώρο (29%) και η αλλαγή στην προσωπική κατάσταση (23%). Στον αντίποδα, στους παράγοντες που εμποδίζουν τη μετεγκατάσταση σε ένα άλλο ακίνητο συγκαταλέγονται το αυξημένο κόστος ζωής (30,7%) και η αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (29,2%). Πάντως, το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι στο επίκεντρο προβληματισμού πολλών υποψηφίων αγοραστών ακινήτων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το αυξημένο κόστος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, ενώ ακολουθούν η αλλαγή στην προσωπική κατάσταση (23%), η αλλαγή στον τρόπο ζωής (23%) και η επιθυμία για περισσότερο χώρο (22%).

Παράλληλα, στην Ελλάδα η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (63,2%) δήλωσε πως προτιμάει την πόλη από τη ζωή στην περιφέρεια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εκείνοι που ήδη κατοικούν σε κάποιο αστικό κέντρο επιθυμούν να παραμείνουν εκεί λόγω της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, των καλύτερων υποδομών και των περισσότερων ευκαιριών για εργασία. Μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται μόνο σε Πολωνία και Ισραήλ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών, που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Δίκτυο που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας στο στόχαστρο

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

– Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης.

– Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.

– Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Περισσότερα

Ελλάδα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Στα «σκαριά» μόνιμη ρύθμιση για τα ακίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πληθαίνουν οι φωνές ζητούν -και φέρνουν πιο κοντά- την εκ νέου ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά με μια σημαντική διάφορα! Να δέχεται μόνιμα αιτήσεις από όσους θέλουν να «αποκαλύψουν» τις πραγματικές επιφάνειες ακινήτων ώστε να μπορούν να τα μεταβιβάσουν.

Σειρά μετά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους μεσίτες και τους μηχανικούς παίρνουν και οι λογιστές.

Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ζητούν από την κυβέρνηση και της ΚΕΔΕ τη μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ, που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης ζητούν να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Κατάργηση μάσκας στα μέσα μεταφοράς-Τα διδάγματα της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τυπικό τέλος στις μάσκες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπήκε από χθες, έτσι τα μόνα περιοριστικά μέτρα που ακόμα παραμένουν για να… θυμίζουν την πανδημία είναι αυτά που ισχύουν σε δομές υγείας.

Και ενώ απομακρυνόμαστε σταδιακά από τις εποχές των περιορισμών, θα είχε αξία να δούμε κάποια στιγμή εάν και τι ακριβώς έμεινε από την εποχή των περιορισμών και των lockdown.

Γενικά, θα λέγαμε ότι εκείνο που έμεινε είναι ότι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αντιλήφθηκαν την αξία της μάσκας, την οποία βλέπουμε ότι αρκετοί χρησιμοποιούν ακόμα, είτε για να μην κολλλήσουν, είτε επειδή νοσούν οι ίδιοι και δεν θέλουν να κολλήσουν και άλλους.

Επίσης, μπορεί να αναφερθεί ότι έχει απομείνει «κάτι» από το social distancing, δηλαδή στις ουρές των καταστημάτων και άλλου, βλέπουμε ότι οι πολίτες – κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους και αποφεύγουν τους συνωστισμούς. Οι εποχές των lockdown άφησαν πίσω τους κάποια «κατάλοιπα» που σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμα.

Όχι πολλά, πάντως… Τα περισσότερα από όσα ζήσαμε σε εκείνες τις πρώτες εποχές της πανδημίας, τα αφήσαμε στο παρελθόν. Ίσως και επίτηδες…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα