Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

«Ανάσα» στο ρεύμα: Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας «έπεσε» στα 200 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα 200,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται σήμερα 19/12 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί για Πέμπτη ημέρα.

Πιο αναλυτικά, το ενεργειακό μίγμα για σήμερα Δευτέρα αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES) σε ποσοστό 42,71%, λιγνίτη κατά 17,14%, φυσικό αέριο κατά 16,92%, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν το 16,13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή του ρεύματος πέφτει σταθερά από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και οι σημερινές αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του το επόμενο διάστημα, καθώς μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματοςΧρηματιστήριο Ενέργειας

Εν αναμονή μιας απόφασης

Η τιμή του πλαφόν έχει αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση, ωστόσο σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε συνέχεια της νεότερης τσεχικής πρότασης, η οποία προβλέπει τη μείωση του ανώτατου ορίου.

Μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο πρόσφατη αναθεώρηση της τσεχικής πρότασης η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προβλέπει τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Όπως προβλέπεται από την πρόταση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF (Title Transfer Facility) παράδοσης επόμενου μήνα, στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου, ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

CNN GREECE

Ροή ειδήσεων

Advertisement