Ελλάδα
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Αμετάβλητος ο στόχος των «27» ενόψει 2030
Δημοσιεύθηκε
3 μήνες πρνστις

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διατήρησαν αμετάβλητο, στο 40%, τον στόχο τους για τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των 27 ως το 2030, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί περαιτέρω, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αντίκτυπού του.
Αφού πρότειναν στο πλαίσιο του σχεδίου τους για το κλίμα στα μέσα του 2021 τον στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 40% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ ως το 2030 (από το 32% που είναι ο τρέχων), οι Βρυξέλλες κάλεσαν τον Μάιο να αυξηθεί περαιτέρω, στο 45%, για να μειωθεί ταχύτερα η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν πρότεινε να επιταχυνθεί η χορήγηση αδειών για έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να τους αφιερωθούν συγκεκριμένες ζώνες.
Οι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν χθες να διατηρηθεί ο στόχος στο 40%, αλλά ταυτόχρονα συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών, απόφαση που θα γίνει τώρα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η επιτάχυνση της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» είναι «ο καλύτερος τρόπος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και επίσης να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο συμβιβασμός που υιοθετήθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε χώρα ζωνών «επιτάχυνσης (της αξιοποίησης) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ή «go-to areas», στη γη, στη θάλασσα και σε χερσαίους υδάτινους πόρους, τομείς που μπορούν να είναι αποδοτικές ως προς την παραγωγή και ταυτόχρονα παρουσιάζουν «χαμηλότερους κινδύνους για το περιβάλλον».
Στις ζώνες αυτές, η μέγιστη προθεσμία για τη χορήγηση αδειών για νέες εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειωθεί στον έναν χρόνο (στα δύο αν πρόκειται για υπεράκτια έργα), πλην «εξαιρετικών περιστάσεων», ενώ οι απαιτήσεις για μελέτες περιβαλλοντικής επίπτωσης θα μειωθούν δραστικά.
Τα κράτη θα μπορούν ωστόσο να αποκλείουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού με την αξιοποίηση βιομάζας, καθώς και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Και εκτός αυτών των ζωνών, οι διαδικασίες χορήγησης αδειών για εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επίσης θα επιταχυνθούν στα δύο χρόνια το μέγιστο (3 για υπεράκτια έργα). Για τις εγκαταστάσεις που βασίζονται σε φωτοβολταϊκά πλαίσια, η διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες.
Αντίθετα, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε πως θα θεωρείται πως υπάρχει «σιωπηρή συμφωνία» σε περίπτωση απουσίας απάντησης εντός των προθεσμιών, τα κράτη τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής αυτής της αρχής σε «ενδιάμεσα στάδια» της διαδικασίας, αλλά διατήρησαν την ανάγκη να δίνεται «ρητώς» η οριστική άδεια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση αυτή στα μέσα Δεκεμβρίου, ορίζοντας πως η μέγιστη προθεσμία για την έγκριση νέων έργων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειωθεί στους εννέα μήνες για τις περιοχές «go-to» και στους 18 μήνες πέραν αυτών.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης εντός 2023 των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη και τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις αρχές Νοεμβρίου τη λήψη μέτρου επείγουσας φύσης, με διάρκεια ενός έτος, για να περιοριστούν άμεσα οι προθεσμίες αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών πλαισίων στα κτίρια, αντίστοιχα στους τρεις μήνες και στον έναν μήνα, χωρίς ανάγκη αποτίμησης της περιβαλλοντικής επίπτωσης.
Οι υπουργοί Ενέργειας έδωσαν τη Δευτέρα πράσινο φως σε αυτό το προσωρινό μέτρο, κάτι που αρκεί για να τεθεί σε ισχύ.
CNN GREECE
Σχετικά θέματα
-
Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακές κοινότητες σε επιχειρήσεις
-
Έρχεται φθηνό ρεύμα και ζεστό νερό με κατανάλωση ενέργειας από τον ήλιο
-
Η Κομισιόν ενέκρινε ενισχύσεις 1,36 δισ. ευρώ για ενεργοβόρες βιομηχανίες
-
Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Παρατηρητήριο Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
-
Γιατί παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα
-
Ενέργεια: «Βουτιά» ακόμα και κάτω από τα €100 έκανε η τιμή του φυσικού αερίου
Ελλάδα
Νέες αποκαλύψεις για τη «Μαρία Τσάλλα» – Ο ρόλος της μυστηριώδους αδελφότητας στη Γλυφάδα
Δημοσιεύθηκε
26 λεπτά πρνστις
23 Μαρτίου 2023 18:55
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Αλεξάντροβνα – Σμίρεβα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα ως «Μαρία Τσάλλα», η οποία συστηνόταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος με πλεκτά στο Παγκράτι.
Με τη Ρωσίδα κατάσκοπο να έχει φύγει από την Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου, πλέον οι έρευνες στρέφονται στον εντοπισμό του δικτύου υποστήριξης της ώστε να αποκτήσει το ελληνικά έγγραφα με τα στοιχεία ενός βρέφους που πέθανε στη γέννα.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ένα πολύ μελετημένο σχέδιο με τις έρευνες να στρέφονται σε μία «εκκλησία» μίας παραχριστιανικής οργάνωσης που βρίσκεται στη Γλυφάδα και στην οποία όπως αποκάλυψε πρώτο το MEGA και LIVE NEWS, η φερόμενη μητέρα της «Μαρίας Τσάλλα» φαίνεται πως ήταν τακτικό μέλος.
Πρόκειται για μία παραχριστιανική οργάνωση, μια αίρεση που έχει έδρα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στη Γλυφάδα, και ονομάζεται αδελφότητα «Αναγέννηση της Γλυφάδας» και η οποία έχει γραφεία και τα μέλη της δίνουν παρόν 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Την πληροφορία αυτή φαίνεται πως ήξερε πολύ καλά το κύκλωμα είτε γιατί έψαξε πάρα πολύ στο παρελθόν, είτε γιατί είχε κάποιο μέλος στην αδελφότητα.
Πώς «παγίδεψαν» τον 75χρονο
Από το 2020 και μετά η συγκεκριμένη αίρεση έχει αποδυναμωθεί, καθώς εκτός από τη σελίδα του YouTube, η εκκλησία δεν λειτουργεί και δεν φαίνονται συχνά μέλη της στον χώρο.
Όμως το 2018 που ήρθε στην Ελλάδα η κατάσκοπος το κύκλωμα ήξερε την πληροφορία πως η Αναστασία Τσάλλα, ήταν τακτικό μέλος της αδελφότητας και γνώριζε τον 75χρονο που παγίδεψαν ώστε να υπογράψει ως μάρτυρας ώστε η Ιρίνα Σμίρεβα να εκδώσει ελληνική ταυτότητα ως Μαρία Τσάλλα.
Το 2018 το κύκλωμα κατασκοπείας βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο του. Τηλεφωνούν στον 75χρονο άνδρα προσποιούμενοι την παλιά του γειτόνισσα και μέλος της αίρεσης και του ζητούν να πάει στο Αλιβέρι παραμονή Χριστουγέννων του 2018 για να υπογράψει για την έκδοση ταυτότητας της «Μαρίας Τσάλλα».
«Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ο πατέρας, ας πούμε και μου λέει, ξέρεις έχουμε πάει εκεί. Πέθανε ο τάδε και μου λέει η Ελληνίδα τώρα μάνα, φτιάχνω τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει», δήλωσε ο 75χρονος.
«Με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσεις αυτό δηλαδή ότι ήταν αυτή εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό δεν ήταν στον αέρα αυτό δηλαδή», συμπλήρωσε ο 75χρονος.
Ήταν τέτοιο το δέσιμό του με μια γυναίκα πολύ μικρότερης ηλικίας που έμενε και αλλού που τον οδήγησε να τη βοηθήσει τόσο πολύ, ώστε να μεταβεί στη Χαλκίδα, στο Αλιβέρι για να επιβεβαιώσει.
Ο 75χρονος δεν γνώριζε πως η πραγματική Αναστασία Τσάλλα είχε πεθάνει πριν από 5 χρόνια και πως αυτή με την οποία μιλούσε στο τηλέφωνο ήταν μυστική πράκτορας. Ουσιαστικά παγιδεύτηκε μέσω ενός τηλεφωνήματος και βοήθησε καταλυτικά στην «ελληνοποίηση» μιας Ρωσίδας κατασκόπου.
Στο μικροσκόπιο η παραχριστιανική αίρεση
Όπως μαρτυρά και η επιγραφή της έξω από τις εγκαταστάσεις της στη Γλυφάδα, επρόκειτο για μια αίρεση Ευαγγελιστών που διατείνεται πως διδάσκει θείον κήρυγμα.
Έχει έδρα ένα γωνιακό διαμέρισμα στη Δάφνη και η εκκλησία της βρίσκεται στη Γλυφάδα. Διατηρεί μάλιστα και κανάλι στο YouTube μέσω του οποίου αποκαλύπτουν την= δράση τους.
Σε αυτές τις συναγωγές με φόντο τον ξύλινο σταυρό και εικόνες του Χριστού και της Παναγίας κάνουν τις συναθροίσεις του χωρίς παρουσία ιερέα.
Ο 75χρονος υποστηρίζει πως γνώριζε τη μητέρα, η οποία έμενε στα Πατήσια εκείνο το διάστημα, και είπε πως για πρώτη φορά τη συνάντησε σε έναν στέκι στη Γλυφάδα, που δεν είναι άλλο από αυτή την παραχριστιανική αίρεση στη Γλυφάδα.
Πώς λειτουργεί η αίρεση
Ο Δημήτρης Λυκούδης, δημοσιογράφος του dogma.gr, μίλησε στο «Live News» και αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της παραεκκλησιαστικής οργάνωσης.
«Είναι αίρεση από τις πολλές με 10-20 το πολύ 30 άτομα. Ένα πρωί αποφασίζουν να φτιάξουν αυτό που αποκαλούν εκκλησία. Είναι αίρεση με απόρροια ιδεών από τον προτεσταντισμό. Δεν έχουν ιερατείο. Δεν ελέγχονται από πουθενά. Μαζεύονται μία με δύο φορές την εβδομάδα σε έναν δικό τους κοινόχρηστο χώρο, μία κουζίνα, μία αίθουσα, μία κρεβατοκάμαρα. Έναν χώρο που έχουν διαμορφώσει σε χώρο κατάλληλο για ομιλίες. Κάνουν κήρυγμα από έναν ποιμένα που είναι συνήθως ο γηραιότερος και ο πιο σοφός. Μετά λένε και κάποια τραγούδια. Δεν πιστεύουν στον σταυρό και στους Αγίους και προβάλλοντας εικόνες προσπαθούν να προσελκύσουν νέα μέλη», είπε χαρακτηριστικά.
in.gr
Ελλάδα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι
Δημοσιεύθηκε
40 λεπτά πρνστις
23 Μαρτίου 2023 18:41
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση των γαλλικών συνδικάτων της CGT στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό από τα μεγάφωνα συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία. «Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού […]
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση των γαλλικών συνδικάτων της CGT στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό από τα μεγάφωνα συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία.
«Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού είναι δεδομένη. Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, για να νικήσει τελικά ο εργαζόμενος λαός και να ανοίξει το δρόμο για το συμφέρον το δικό του και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.
Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε στον χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ, «την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης της Ελλάδας στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων και των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους διαδηλωτές:
Στη συνέχεια από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ακούστηκε η Διεθνής, την οποία τραγούδησαν οι Γάλλοι στα γαλλικά και οι Έλληνες στα ελληνικά.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης των διατηρητέων κτηρίων της οικίας του Γεωργίου Παπανδρέου και του σχολείου Καλεντζίου. Στην επίβλεψη του έργου με την ιδιότητά της ως αρχιτέκτων μηχανικός του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ Αχαΐας βρέθηκε η Ολυμπία Λόη, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της ως υπάλληλος της Περιφέρειας αφού ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, μιας και θα είναι υποψήφια βουλευτής στο νομό. Μάλιστα, εξήρε τους συναδέλφους της προβαίνοντας σε μια ανάρτηση με νόημα. «Μια ομάδα που συνεργάζεται καλά, μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μια ομάδα που δεν είναι δομημένη με βάση την ιεραρχία αλλά την ενεργή συμμετοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αίσθηση του ανήκειν», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ροή ειδήσεων
«Χρονοταξιδιώτης» ισχυρίζεται πως οι εξωγήινοι θα εισβάλουν στη Γη… σήμερα!
Νέες αποκαλύψεις για τη «Μαρία Τσάλλα» – Ο ρόλος της μυστηριώδους αδελφότητας στη Γλυφάδα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι
ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ: Οι διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου
Με την υπογραφή του «Κατσου»
ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: «Έφαγε πόρτα!»
Κλάδεψαν και… ξέχασαν τα κλαδιά
Η αυτοψία και οι διαπιστώσεις
«Το υπουργείο έτοιμο για εκλογές»
Αγκινάρες με κουκιά
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(17/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα22 ώρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα23 ώρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Οι απώλειες των συμπολιτών μας-Κηδεύονται την Τετάρτη(22/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Νέα επένδυση με την απόκτηση δέκα καινούργιων φορτηγών