Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Διστακτικά κινούνται ακόμη οι καταναλωτές-Αγωνία στους εμπόρους καθώς η εορταστική κίνηση παραμένει σε επίπεδα κάτω των προσδοκιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ικανοποιητικά κινήθηκε προχθές Κυριακή η εορταστική κίνηση στην αγορά της Πάτρας με τους εμπόρους πάντως να εκτιμούν ότι η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις δύο τελευταίες Κυριακές (11 και 18/12/2022) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και οι προσδοκίες για ουσιαστική ανάκαμψη περιορίζονται πλέον προς τα τέλη της εβδομάδας, έως και αυτό το Σάββατο παραμονή των Χριστουγέννων.

Η Κυριακή (σ.σ. προχθές 18 του μηνός κινήθηκε καλύτερα από την αντίστοιχη της 11ης Δεκέμβρη παρά το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά δεν άνοιξαν ενώ και το κλίμα στην αγορά δεν είναι ακόμη στα επίπεδα που επιθυμούμε εορταστικό.

Ήταν πάντως μια Κυριακή που δεν μας απογοήτευσε και πλέον, όπως φαίνεται, οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια τους, πέρα από τις δαπάνες που έχουν δεσμεύσει για το εορταστικό τραπέζι, στην αγορά της Πάτρας από αυτή την Πέμπτη έως και το Σάββατο.
«Θα είναι το πιο καθοριστικό τριήμερο του χρόνου που ελπίζουμε να πάει καλά, όπως και η ερχόμενη εβδομάδα πριν το κλείσιμο του έτους» ανέφερε χθες ο Δημήτρης Παλούμης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας.

«Η κίνηση στην αγορά του Αιγίου παραμένει σχετικά υποτονική, έως και σήμερα Δευτέρα, τις επόμενες μέρες, μετά την Τετάρτη που η πλειοψηφία των οικογενειών θα έχει ενισχυθεί οικονομικά με δώρο και επιδόματα, θα είναι σαφώς καλύτερα ενώ ευελπιστούμε ότι η αγορά του Αιγίου, για ένα 10ήμερο περίπου, θα λειτουργήσει και ως περιφερειακό εμπορικό κέντρο καθώς αναμένεται πλήθος επισκεπτών στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο Δήμου και ΔΗΚΕΠΑ στα Ψηλά Αλώνια» ανέφερε χθες στην «Γ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Παναγιώτης Ντερντές.

Πιο αυξημένη κίνηση από προχθές στα σούπερ μάρκετ της Πάτρας αλλά και τα πολυκαταστήματα καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αξιοποιούν τις προσφορές και το καλάθι του νοικοκυριού για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τραπέζι.

Οι έμποροι προσδοκούν εφέτος μεγαλύτερο εορταστικό τζίρο από αυτόν του περυσινού Δεκεμβρίου, ενώ οι καταναλωτές αναζητούν προσιτές τιμές, ανάλογες με το ψαλιδισμένο διαθέσιμο εισόδημα τους.

Τα επίσημα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα δείχνουν μια ενθαρρυντική αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο που υπερβαίνει σε ετήσια βάση το 10% και η οποία αναμένεται να διατηρηθεί κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους εμπόρους η αύξηση κινείται κάτω του πληθωρισμού και ο τζίρος τους δεν καλύπτει τις αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και προμήθειες.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, η αύξηση του τζίρου έως τα τέλη του έτους πρέπει να ξεπεράσει το 305 για να καλυφτούν οι «τρύπες» στα οικονομικά τους!


Ροή ειδήσεων

Advertisement