Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δώρο 2 μήνες χωρίς τέλη κυκλοφορίας για όσους σχεδιάζουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιπλέον περιθώριο, δυο μηνών, έως τις 28-02-2023 θα έχουν οι οδηγοί που θέλουν να θέσουν ακινησία των αυτοκινήτων τους ή των δικύκλων τους ώστε να απαλλαγούν από τα τέλη του 2023.

Η παράταση που θα δοθεί για την πληρωμή για τέλη κυκλοφορίας (κανονικά λήγει στις 31-12.2022) συμπαρασύρει και την προθεσμία για την κατέθεσα αίτησης ακινησίας οχήματος. Έτσι, όσοι οδηγοί το επιθυμούν, θα μπορούν να κυκλοφορούν άλλους δυο μήνες τα οχήματα τους (χωρίς δηλαδή να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το 2023) και στα τέλη Φεβρουαρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δηλώσεις για την ακινησία του οχήματος τους. Ειδικά δε οι κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. και με παλαιότητα μέχρι 10 έτη θα γλιτώσουν και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οι δηλώσεις ακινησίας υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά στην εφαρμογή myCar της ΑΑΔΕ. Με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή ακόμη και στο κινητό ο κάτοχος ενός οχήματος μπορεί να το θέσει σε ακινησία, χωρίς να βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να χρειαστεί να πάει στη Δ.Ο.Υ. και να τις καταθέσει.

Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να δηλώσουν την ακινησία του οχήματός τους. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

• Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
• Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
• Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

• Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
• Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
• Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
• Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
• Πλειστηριασμού του οχήματος.

• Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
• Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του.


Ροή ειδήσεων

Advertisement