Connect with us

Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Published

on

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος παιδιού.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του ο Οργανισμός, η πλατφόρμα  άνοιξε για να μπορούν οι υπόχρεοι να κάνουν αίτηση για το επίδομα για το έτος 2022. Η πλατφόρμα θα κλείσει οριστικά στις 15 Ιανουαρίου 2023 στις  23:59 για την υποβολή αιτήσεων.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι  η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση Α21 για το έτος 2022 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της.

 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou) .Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023 και το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση – δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλλει την αίτησή τους καταβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Ο οδηγός του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού-Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκε ένας χρήσιμος οδηγός για το επίδομα παιδιού. Αναλυτικά:

Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο που δηλώθηκε στο φορολογικό έτος 2021;

Σε αυτήν την περίπτωση, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί, εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021;

Σε αυτή την περίπτωση εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρις εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται κατόπιν αίτησης στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

 Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον χρόνο που ορίζεται στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα το τρέχον έτος.

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στην αίτηση Α21 και διαθέτουν ΑΦΜ με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (άρθρο 214 του ν.4512/2018). Ο υπολογισμός γίνεται κάθε φορά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα στοιχεία αντλούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Επιδόματος Παιδιού (Α21), αυτόματα. Το ποσό που ανακτάται μέσω της διαλειτουργικότητας των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων (της ΑΑΔΕ και του Α21), είναι συνολικό και προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων όλων των ΑΦΜ που συμμετέχουν στην αίτηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων αυτών ή το μέλος της οικογένειας στο οποίο αντιστοιχούν.

Προστίθενται εισοδήματα που δεν έχω και φαίνεται να μένω εκτός εισοδηματικών κριτηρίων. Εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας. Μπορώ να κάνω κάτι;

Ελέγξετε στον πίνακα Γ2 του εκκαθαριστικού το ποσό που αναγράφεται δίπλα στο «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ» για όλα τα μέλη που συμμετέχουν στο Α21 και υποβάλουν ΔΦΕ και συγκρίνετε το άθροισμά τους με το ποσό που εμφανίζεται στην υποβληθείσα αίτηση Α21.

Το προηγούμενο έτος έλαβα κανονικά και τις έξι δόσεις του επιδόματος παιδιού. Στη φετινή αίτηση Α21 μου παρακρατούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέρος των ποσών που έλαβα το προηγούμενο έτος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική). Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική ΔΦΕ) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού. Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές. Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά.

Τα ΚΕΠ αρνούνται να καταχωρήσουν τον αριθμό της άδειας διαμονής επειδή στη φόρμα του ΑΜΚΑ δεν υπάρχει σχετικό πεδίο. Τι μπορώ να κάνω;

Δεν χρειάζεται να καταχωρηθεί η άδεια διαμονής. Μόνο να διορθωθούν στο μητρώο του ΑΜΚΑ το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης και ΜΟΝΟ στην περίπτωση κατά την οποία εμφανίζονται διαφορετικά από την άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση Α21 και να υποβάλλει νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

 Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;

Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα παιδιού εδώ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement