Connect with us

Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Στο δρόμο προς τις κάλπες με κυρίαρχο σύνθημα το «δικαιοσύνη παντού»

Published

on

«Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών» θα είναι το προγραμματικό τρίπτυχο του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές, με κυρίαρχο σύνθημα το «δικαιοσύνη παντού».

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην πληθωριστική κρίση και την αισχροκέρδεια που συρρικνώνουν τα εισοδήματα συνεχίζει με μέτρα «ασπιρίνες» την επιδότησή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία εντείνει όλο και περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τις εμβληματικές προγραμματικές του προτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το εκτενές πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό στάθηκε στα βασικά και πιο εμβληματικά μέτρα.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του, «ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Θα υποσχεθούμε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η δικαιοσύνη».

Αιχμή του δόρατος της δίκαιης αύξησης των εισοδημάτων είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Επομένως, για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.

Αντιστοίχως, ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μία δεκαετία.

Στη δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων εντάσσονται και η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στη δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια εντάσσονται η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων ευρώ τραπεζών, παρόχων ενέργειας και διυλιστηρίων, αλλά και οι πραγματικοί κι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά.

Παραλλήλως, στο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέο πτωχευτικό με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας, δεσμευόμενοι για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με «κούρεμα» μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχαν κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά το «market pass», στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για χυδαίο προεκλογικό επίδομα εξαπάτησης που διαφημίζει με θράσος ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια εδώ και 15 μήνες.

«Οι πολίτες ήδη αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση αποτιμά την ψήφο τους σε 20 ευρώ, αφού τόσο καιρό έχει αφαιμάξει τα εισοδήματά τους. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά, αντιθέτως, τις ενισχύει και τις συντηρεί την ίδια ώρα που εγκυμονούνται κίνδυνοι για νέες ανατιμήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά», σημειώνουν οι ίδιες κομματικές πηγές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement