Connect with us

Οικονομία

ΑΑΔΕ -Αppodixi: Δώρο μέχρι 2.000 ευρώ για όσους καταγγέλλουν πλασματικές αποδείξεις

Published

on

H κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει άλλη μια εκκρεμότητα που υπάρχει και αφορά στη διάταξη που καθορίζει το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου με την έκδοση πλασματικών αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Αναμένεται, δε, να καθορίζει τον “μποναμά” στη βάση κλιμάκωσης. Δηλαδή, όποιος/α κάνει καταγγελία που αποκαλύπτει φοροδιαφυγή θα λαμβάνει ποσό κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, που μπορεί να φθάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Σωρηδόν οι καταγγελίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το μέτρο μέχρι σήμερα 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους.

Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τις 73.834 εκ των οποίων 32.789 είναι επώνυμες και 41.045 είναι ανώνυμες. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ .

Να σημειωθεί ότι με βάση στελέχη της φορολογικής διοίκησης το όλο μέτρο έχει ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω αυτής της εν λόγω εφαρμογής ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα διακρίβωσης της γνησιότητας του παραστατικού που παίρνει και βέβαια να πιστοποιεί εάν τα δεδομένα που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν σταλεί την ίδια στιγμή στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA.

Το app

Όπως έχει αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google play (για κινητά android) και ΑppStore (για κινητά IOS, δηλαδή της Apple).

Όπως έχει αναφέρει, «ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.»

Πώς θα «τσεκάρετε» τις αποδείξεις

Με βάση τον κ. Πιτσιλή, εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement