Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Γεωργιάδης: Άνανδρος και δειλός ο Πολάκης που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατά του Πουλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον Παύλο Πολάκη, με αφορμή την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης του Σταμάτη Πουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει την απουσία του κ. Πολάκη «ντροπή, ανανδρία και δειλία» αποκαλώντας και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «ντροπή της Κρήτης»

Αναλυτικά η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Σήμερα το πρωί ξεκίνησα με μία ανάρτηση στο Twitter και μία διαδικτυακή ψηφοφορία για το εάν ο Παύλος Πολάκης, η “ντροπή της Κρήτης”, θα τολμούσε να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την εναντίον του Σταμάτη Πουλή κατηγορία. Αυτές τις κατηγορίες που λέει μονίμως στο Facebook ή στο βήμα της Βουλής ή μέσα από τις σελίδες του φίλου του Κώστα Βαξεβάνη στο “Documento”.

Το κοινό ψήφισε 96% ότι δεν θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο. Και όπως πάντα, ο λαός έχει δίκιο. Εμφανίστηκε ο δικηγόρος του και ζήτησε διακοπή της δίκης για να μην τύχει η δίκη, λέει, πολιτική εκμετάλλευση.

Το δικαστήριο τού είπε, “όχι”. Και μετά ζήτησε ο δικηγόρος του διακοπή της δίκης, ακούστε γιατί. Γιατί, λέει, γράφτηκε ομιλητής στη Βουλή και θα μίλαγε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Πότε; 43ος ομιλητής, στις 12 το βράδυ.

Το κατάλαβε το δικαστήριο και πάλι του είπε, “όχι”. Και τελικά ζήτησε αναβολή και πήρε αναβολή για ένα χρόνο. Κάθε κατηγορούμενος δικαιούται σε μία αναβολή εκ του νόμου, έχασε αυτή την αναβολή του χρόνου στα δικαστήρια.

Οφείλω, λοιπόν, να κάνω αυτό το μικρό βίντεο για να καταλάβετε όλοι σας την αλήθεια, τι έχει συμβεί με αυτό το ζευγάρι, με τον Σταμάτη Πουλή και την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου.

Όταν ο Παύλος Πολάκης ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας προσπάθησε να στήσει μία σκευωρία εναντίον μου με δήθεν παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι και εξεταστική επιτροπή στη Βουλή κάναμε για αυτό.

Για να στηρίξει την κατηγορία ήθελε η υπηρεσία, η αρμόδια υπάλληλος να πιστοποιήσει ότι εγώ πήρα τηλέφωνο ή έδωσα εντολή να γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αρνήθηκε να πει ψέματα. Δεν την ήξερα, ούτε την ίδια ούτε τον σύζυγό της.

Τον είχα δει, αν θυμάμαι, μία δυο φορές ως Πρόεδρο των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πέραν τούτου ουδέν. Όμως, η συνείδησή της, και η δική της και του συζύγου της, δεν τους επέτρεψε να συμπράξουν με τον Πολάκη σε μία σκευωρία εναντίον μου και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Τι έγινε, λοιπόν; Τους οδήγησαν σε δίωξη. Με ποια αντιεισαγγελέα; Με την κυρία Τουλουπάκη, μην σας κάνει εντύπωση. Και μάλιστα έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον η ιστορία. Γιατί ο Σταμάτης Πουλής δεν ήταν καν στους αρχικά κατηγορούμενους, καθόταν εκεί χωρίς καμία εμπλοκή σε καμία πρόσληψη.

Αλλά όταν πήγε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και αντιμετώπισε τον Πολάκη με θάρρος και γκρέμισε όλες του τις σκευωρίες, μετά η κυρία Τουλουπάκη θυμήθηκε ότι ευθύνεται και ο Σταμάτης Πουλής. Έτσι δούλευε τότε το “συνεργείο” του κυρίου Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Τουλουπάκη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Τι έγινε, λοιπόν; Έγινε δίωξη και θα δικαστούν όταν έρθει η ώρα τους. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Για να μπορεί να τους διώξει από το ΚΕΕΛΠΝΟ και να τους απολύσει προχώρησε σε μία σειρά ψευδών κατηγοριών: Ψευδές πόθεν έσχες, κλοπή χρημάτων, υπερκοστολογήσεις για τις φακές και όλα τα άλλα που λένε διαρκώς οι Συριζαίοι στο Facebook και στο Twitter.

Μία προς μία, όποια κατηγορία φτάνει να δικαστεί ή να κριθεί σε δικαστικό συμβούλιο πέφτει. Και έτσι, λοιπόν, ο Σταμάτης Πουλής αθωώθηκε και για το ψευδές πόθεν έσχες και για τις υπερτιμολογήσεις στις φακές και τώρα για το ότι δήθεν είχε πάρει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα είχε βάλει στο λογαριασμό του.

Με πόρισμα 3.500 σελίδων, δικαιολόγησε μέχρι και το τελευταίο ευρώ στους λογαριασμούς του την περασμένη δεκαετία και αθωώθηκε πανηγυρικά. Αυτό έγινε χθες.

Σήμερα έτυχε το δικαστήριο όπου θα έπρεπε ο Πολάκης να πάει και να υποστηρίξει την κατηγορία που είπε ότι έχουν φάει λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και τι προτίμησε να κάνει ο Πολάκης; Να το βάλει στα πόδια ως δειλός που είναι, γιατί είναι δειλία να χρησιμοποιείς το αξίωμά σου και τη δύναμη που σου δίνει η κομματική σου οντότητα για να βγαίνεις και να υβρίζεις δύο ανθρώπους, δύο δημοσίους υπαλλήλους που τους οδήγησες να χάσουν την δουλειά τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έστειλες λάσπη και συκοφαντία εναντίον τους και που όταν έρχεται η ώρα αυτό να πας να το αποδείξεις σε ένα δικαστήριο, το βάζεις στα πόδια.

Αυτό είναι ανανδρία, είναι δειλία. Είναι ντροπή. Είναι αυτό που είναι με λίγα λόγια το όνομα Παύλος Πολάκης. Γιατί αν είχε θάρρος και πίστευε στην κατηγορία θα ήταν σήμερα ο πρώτος στο δικαστήριο για να εξηγήσει γιατί ο Σταμάτης Πουλής είναι κλέφτης και γιατί η γυναίκα του έχει κάνει ψευδές πόθεν έσχες.

Χθες, πανηγύριζε στα social media γιατί η εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη εναντίον του στη μήνυση του Γιάννη Στουρνάρα. Θρίαμβος στα πληκτρολόγια. Πανηγυρισμοί από αυτόν και τον Βαξεβάνη. Σήμερα αντί να πάει στο δικαστήριο και να αποδείξει ότι ο Σταμάτης Πουλής είναι όσα του καταλογίζει τόσα χρόνια, το έβαλε στα πόδια και ζήτησε αναβολή, ο δειλός.

Γιατί; Για να αφήσει τους ανθρώπους αυτούς ακόμα να σέρνεται εναντίον τους όλη αυτή η εικόνα των δήθεν ανθρώπων που έκλεψαν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η χθεσινή πανηγυρική αθώωση του Σταμάτη Πουλή ήταν για ένα δημοσίευμα αν θυμάστε, για τα στοιχεία που βρήκαν δήθεν από την κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ήταν οι ιστορίες από την κρύπτη που αποδείχθηκαν ιστορίες… από τη λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί; Γιατί μπροστά στην αδημονία τους να πάρουν την εξουσία δεν υπολογίζουν ούτε ανθρώπινες συνειδήσεις, ούτε ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τίποτα. Και απέλυσαν δύο ανθρώπους από το ελληνικό δημόσιο. Είναι το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου που έχει απολυθεί, μόνο και μόνο για να πλήξουν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά στο τέλος έρχεται πάντα η ώρα της δικαίωσης.

Η σημερινή, λοιπόν, φυγομαχία του Παύλου Πολάκη να σας γίνει μάθημα, σε όλους εσάς του εύκολου πληκτρολογίου που γράφετε από κάτω “πόσο κάνουν οι φακές, Σταμάτη” και “τι είναι το πόθεν έσχες, Σταμάτη”, για να διαπιστώσετε ότι αυτός που το βάζει τελικά στα πόδια δεν είναι ο Σταμάτης Πουλής αλλά ο Παύλος Πολάκης.

Όσον αφορά στους διορισμούς, ακόμα συζητάμε στα αλήθεια για ανθρώπους που δούλεψαν για 2,3 και 5 μήνες για 300, 500 και 600 ευρώ, για τέτοια ντροπή μιλάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ που συντηρεί όλη αυτή την ιστορία μόνο και μόνο για να στηρίξει αυτό το δειλό συκοφάντη λασπολόγο.

Ειλικρινά, εγώ την Κρήτη την αγαπώ και τη σέβομαι. Είναι τόπος περήφανων ανθρώπων, σπουδαίων ανθρώπων, με μεγάλη ιστορία. Είναι κρίμα να τους εκπροσωπεί αυτός ο δειλός, αυτός ο συκοφάντης που σήμερα το έβαλε στα πόδια και δεν είχε το θάρρος να πάει αυτά που γράφει στο Facebook να τα πει σε μία αίθουσα δικαστηρίου και να κριθεί για αυτά από τους δικαστές.

Θέλω να πω στους δύο αυτούς ανθρώπους, στην Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και στον Σταμάτη Πουλή: σας έχω ζήσει 7 χρόνια, τιμώ το θάρρος σας, είμαι μαζί σας, στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει όπως έχουν λάμψει στις τέσσερις από τις πέντε υποθέσεις και όλα θα πάνε όπως πρέπει, γιατί στο τέλος πάντα η αλήθεια νικάει. Στο τέλος πάντα το καλό νικάει. Στο τέλος πάντα το φως κερδίζει το σκοτάδι.

Να είστε καλά. Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και ψηλά το κεφάλι».

Ελλάδα

Νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – «Έχετε νέα επιστροφή φόρου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» δήθεν τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.
Μια νέα απάτη κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φορολογούμενων.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης «phising», όπου οι απατεώνες προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Συγκεκριμένα, το ψευδές μήνυμα γράφει, «σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ».

Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων να μην κάνουν κλικ σε μη ασφαλή links και φυσικά να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μη επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί
Ήδη εδώ και μήνες η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές απάτες με επιστροφές φόρου και έδωσε οδηγίες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.

Η απάτη είχε ξεκινήσει με τις «αιτήσεις για επιστροφή φόρου», και τώρα συνεχίζεται με την «επιβεβαίωση επιστροφής φόρου».

«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» σημείωνε η ΑΑΔΕ.

Για την προστασία σας:
• μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
• μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
• Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

«Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.» κατέληγε η ΑΑΔΕ.

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει στόχο να θέσει σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα του Taxisnet, φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία εσόδων και εξόδων στο έντυπο Ε3, είναι η βασική διαφορά που θα δουν φέτος λογικές και φορολογούμενοι, ωστόσο, οι υπόχρεοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.

Τα 10+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά

Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

2. Τα βήματα δήλωσης της φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. (Ε1-Ε2-Ε3)

 • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλω τη δήλωση.
 • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

3. Κοινές δηλώσεις συζύγων

Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

Παράλληλα, κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους δύνανται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Σημειώνεται πως έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία αίτησης (28/2) για όσους συζύγους θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.

Ωστόσο, υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2023.

Σημειώνεται πως ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπολογίζονται όσοι δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο. Όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας». (Δείτε με ένα κλικ εδώ ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο).

5. Φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων

Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

6. Ανήλικο τέκνο

Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

7. Δηλώσεις με επιφύλαξη

Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη ΔΟΥ προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

8. Τροποποιητικές δηλώσεις

Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

2. Παραταση στις δηλώσεις Ε9

Παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα – βήμα η όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

10. Νέοι φορολογούμενοι

Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

 • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
 • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
 • Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
 • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
 • Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
 • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

+1. Δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.

CNN.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιχειρηματικότητα Ρομά με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ως προθεσμία λήξης της υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 4η Μαΐου 2023 και ώρα 15:00.

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 20 άνεργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

 • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
 • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη.
 • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη.

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014 -2020».

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, περιγράφονται αναλυτικά στη δημόσια πρόσκληση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα