Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

ΠΑΤΡΑ: Σε ποιους ιερούς ναούς θα ψαλεί Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία την παραμονή 24/12

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιεροί ναοί επιλέγουν να τελείται η πρώτη Χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία το βράδυ της παραμονής θυμίζοντάς μας τα παλιά χρόνια και διηγήσεις των μεγαλύτερων αλλά και τα υπέροχα αναγνώσματα όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Όπως είδαμε ανατρέχοντας στα προγράμματα πολλών ιερών ναών της Πάτρας και της Ιεράς Μητροπόλεως, πράγματι θα τελεστεί ιερά Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία (Όρθρος και Θεία λειτουργία) σε αρκετούς ναούς όπως στον ι. ναό της Αγίας Μαρίνας (Μακρυγιάννη) Πατρών όπου το Σάββατο 24/12/2022 (βράδυ) από ώρα 9.30 μμ έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα οι πιστοί της συγκεκριμένης ενορίας θα έχουν την ωραία επιλογή να πάνε να ακούσουν τους δοξαστικούς Χριστουγεννιάτικους ύμνους όπως το «Η Γέννηση σου Χριστέ ο Θεός ημών» τη νύχτα αντί για το πρωί. Ανήμερα την Κυριακή 25/12 η πανηγυρική Θεία λειτουργία θα ξεκινήσει στις 6 πμ και θα διαρκέσει έως περίπου τις 10.30 π.μ.

Ιερά αγρυπνία των Χριστουγέννων θα έχει και η μεγάλη ενορία του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος Πατρών λίγο μετά την πλατεία Βουδ.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής της γεννήσεως του Ιησού Χριστού, της αποκαλούμενης και «Μητροπόλεως» των εορτών, στο ναό της Αγ. Τριάδας θα γίνει ιερά αγρυπνία από ώρα 9 το βράδυ έως το 1 μετά τα μεσάνυχτα ενώ ανήμερα την Κυριακή 25/12 η Θεία λειτουργία θα κρατήσει από τις 7 έως και τις 10 το πρωί.

Βραδινή ιερά ακολουθία θα έχει και ο νέος ιερός ναός του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, όπως ακούσαμε να λέει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 24/12 στις 10 το βράδυ έως περίπου τη 1 μετά τα μεσάνυχτα θα ψαλεί η ιερά αγρυπνία των Χριστουγέννων ενώ ανήμερα την Κυριακή θα έχει Θεία λειτουργία 6 με 9 το πρωί ο παλαιός ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα και 7 με 10 το πρωί ο νέος ιερός ναός προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πιστοί μιας και αναμένεται να υπάρξει μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου πλάι στις σκάλες επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων θα τελεστεί Θεία λειτουργία με τη μορφή αγρυπνίας μετά τις 20.30 και έως περίπου τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ενώ το πρωί των Χριστουγέννων, την Κυριακή η Θεία λειτουργία θα αρχίσει 7.30 και θα ολοκληρωθεί στις 10. Στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου που ανήκει στην ίδια ενορία η Χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία θα αρχίσει 5.30 το πρωί και θα κρατήσει έως τις 8.30.

Χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία θα έχει το βράδυ της παραμονής, το Σάββατο, και ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς. Η α’ Θεία λειτουργία θα αρχίσει στις 21.30 και θα ολοκληρωθεί στις 01.00 ενώ η β’ Θεία λειτουργία για τα Χριστούγεννα θα είναι το πρωί, 7.30 με 10.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στο ναό της Αγίας Σοφίας θα γίνει αγρυπνία στις 21.30 όπου θα ψαλεί ο όρθρος και η Θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου ενώ η β’ ιερά ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 25/12 στις 7 το πρωί.

Και στην ενορία του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών όπως μας ενημέρωσε ο π. Ελευθέριος, θα ψαλεί το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στις 9 έως περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα η α’ Χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία ενώ ανήμερα την Κυριακή 25/12 το πρωί, 7 με 10 θα τελεστεί η β’ αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Στον ιστορικό ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών ανήμερα την Κυριακή θα ψαλούν 2 Θείες λειτουργίες, η α’ από τις 5.30 το πρωί έως τις 8.30 και η β’ από τις 9 έως τις 10.30.

Στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών στην οδό Μαιζώνος επίσης ανήμερα τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ψαλούν 2 Θείες λειτουργίες, η α’ από ώρα 5 το πρωί έως τις 7.45 και η β’ αρχιερατική Θεία λειτουργία από τις 8 έως τις 10.30.

Και στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Πατρών την ημέρα των Χριστουγέννων για τη διευκόλυνση των πιστών θα τελεστούν 2 Θείες λειτουργίες, η πρώτη από τις 5 το πρωί έως τις 8 και η δεύτερη 8 με 10.30 ενώ στην ιερά μονή του Προφήτη Ηλία κάτω από το Γηροκομειό ανήμερα θα ψαλεί μία Θεία λειτουργία 7 με 9.30 το πρωί.

Οι ιεροί ναοί της Μητροπόλεως Πατρών αναμένεται λοιπόν να γεμίσουν από πιστούς που θα σπεύσουν με χαρά και αγαλλίαση να ζήσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα των χαρμόσυνων ψαλμών των Χριστουγέννων και να προσκυνήσουν την εικόνα της γεννήσεως του Ιησού Χριστού.

*Να προσθέσουμε πως στο γειτονικό Αγρίνιο, την παραμονή της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί η Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής όπου & θα χοροστατήσει ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ενώ τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος. Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα τελεστεί η δεύτερη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, τις ώρες 9 με 11 χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Εκκλησιαστικά

ΠΑΤΡΑ: Ο παλιός Ναός του Αγ. Ανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέου χτίστηκε μεταξύ 1836 και 1843 στον χώρο όπου υπήρχαν τα ερείπια του παλαιότερου ναού, που υπήρχε από την εποχή των Ενετών και καταστράφηκε από του Τουρκαλβανούς το 1770, στα Ορλοφικά. Είναι τρίκλιτη βασιλική που έχει προστώο με πέντε τοξωτά ανοίγματα στην όψη της, έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Ήταν ο πρώτος ναός που οικοδομήθηκε στην μεταεπαναστατική Πάτρα και διετέλεσε Μητρόπολη της πόλης για την περίοδο 1845-1856.
ΠΗΓΗ: Πάτρα η πόλη της καρδιάς μας.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Νέος πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ηλείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας & Ωλένης ορίστηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης και Ιεροκήρυκας Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Ο Αρχιμανδρίτης γεννήθηκε στο Αυγείον του Δήμου Ήλιδος του Νομού Ηλείας το 1977. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών στην γενέτειρά του, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου από την οποία αποφοίτησε το 1995. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, πτυχιούχος του τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών (master) στον τομέα της Ορθόδοξης Θεολογίας και υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας στον Τομέα του Κανονικού Δικαίου, του τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2003 Πρεσβύτερος λαμβάνοντας και το οφίκιον του Αρχιμανδρίτου. Από τότε ως σήμερα υπηρετεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

«Ανήμερα του Αγίου Αλεξίου, ύψωσε ο Γερμανός, το Λάβαρο…»

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε προχθές στο ιερό μετόχιο της Αγίας Λαύρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο ιερό Μετόχιο της Αγίας Λαύρας στην Πάτρα, που τιμάται στο όνομα του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, τέλεσε προχθές την θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον συγκλονιστικό βίο του Αγίου Αλεξίου για τον οποίο ο ιερός υμνογράφος, με δέος σημειώνει: «Μέγα το κατόρθωμα το σον και η καρτερία σου πάτερ αξιοθαύμαστος….» και εστάθη σε συγκεκριμένα στοιχεία της ζωής του Οσίου, ο οποίος υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα και έζησε ως άσαρκος επί γης, αναδειχθείς επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, έκαμε λόγο για το ιστορικό και μέγα γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αλεξίου, στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ευρίσκετο, προκειμένου να τελέσει την πανήγυρη, αφού εκεί ευρίσκεται η κάρα του Οσίου, ο θρυλικός και λεοντόκαρδος Ιεράρχης των Πατρών, γνωστός τοις πάσι, ως Παλαιών Πατρών Γερμανός. Και δεν είναι άλλο, από το γεγονός, που όχι μόνο η Ελληνική, αλλ’ η παγκόσμιος ιστορία κατέγραψε, εκείνο δηλαδή, της Υψώσεως του ιστορικού Λαβάρου της επαναστάσεως του 1821, το οποίο φέρει χρυσοκέντητη την παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μάλιστα, ο κ. Χρυστόμος ανεφέρθη και σε όσους κατά καιρούς, για λόγους ιδεοληπτικούς ηθέλησαν να αμφισβητήσουν το γεγονός αυτό. Υπάρχει η μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρος καταγεγραμμένη, συνέχισε ο Μητροπολίτης, η οποία βεβαιώνει ότι έτσι έγιναν όλα στην Αγία Λαύρα, τις 17 Μαρτίου 1821, και δεν είναι άλλη, από εκείνη του Μητροπολίτου Αθηνών, Θεοφίλου Βλαχοπαπαδοπούλου, του Πατρέως, ο οποίος τότε ήτο Διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και ήτο παρών στην λαμπρά εκείνη τελετή, κάτω από τον ιστορικό Πλάτανο της Αγίας Λαύρας, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το Λάβαρο, όρκισε τους επαναστατημένους Έλληνες, έκοψε ένα κομμάτι από το ράσο του και ένα κομμάτι από την φουστανέλα του Ζαΐμη και έκανε την επαναστατική Σημαία, κραυγάζοντας: «Ελευθερία ή Θάνατος». Αυτή η ιαχή ξεσήκωσε τους Πανέλληνας και έμεινε ως αιώνιον μνημόσυνον του αοιδίμου Ιεράρχου και των Οπλαρχηγών της Πατραχαΐας. Από εκεί έκαμε και την ιστορική διακήρυξη, στην οποία μεταξύ των άλλων, ως κέντρο αυτής, είναι το ότι: «Απεφασίσαμεν ἢ νά ἐλευθερωθῶμεν ἢ νά ἀποθάνομεν ὃλοι…».

Πότε έκαμε αυτήν την μαρτυρία ὁ Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος; Όταν υπεδέχθη, με σύσσωμον, θα ελέγομεν τον Ελληνικό Λαό το τίμιο και μαρτυρικό Λείψανο του αοιδίμου Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, μεταφερόμενον από την Οδησσό στην Αθήνα, το έτος 1871. Η ομιλία του Θεοφίλου είναι χαρακτηριστική.

Την παραμονή της Εορτής, στο ιερό Μετόχιο της Αγίας Λαύρας στην Πάτρα, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και μίλησε για την οσία βιοτή και θαυμαστή και άκρως συγκινητική πολιτεία του Οσίου Αλεξίου, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα