Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Αντιπηκτικά: Μειώνεται το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ – Δεν αλλάζει τίποτα για τον ασθενή

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν ξέφυγαν από το στόχαστρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και φέτος οι υψηλές πωλήσεις των δημοφιλέστατων αντιπηκτικών φαρμάκων, για τα οποία μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου πιο «στενού» κλειστού προϋπολογισμού. Ο εν λόγω κλειστός προϋπολογισμός αφορά σε 13 σκευάσματα 3 δραστικών ουσιών. Οι συγκεκριμένες ουσίες δε, είναι οι κορυφαίες σε πωλήσεις για 3 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, θεσπίζεται κλειστός προϋπολογισμός κατόπιν ολοκλήρωσης της  διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμής για τα προϊόντα της κατηγορίας «Από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά» και συγκεκριμένα, για 4 σκευάσματα με βάση τη δραστική απιξαμπάνη, 5 σκευάσματα με βάση την ετεξιλική δαβιγατράνη και 4 σκευάσματα με βάση τη ριβαροξαβάνη.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μπορεί αυτές οι ουσίες να ακούγονται άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά αποτελούν τη βάση τριών κορυφαίων φαρμάκων που σαν εμπορικά ονόματα αποτελούν τα νούμερο 1 φάρμακα για κάθε μία από τις εταιρείες που τα παράγει και τα διακινεί.

Σύμφωνα με την απόφαση, για το έτος 2022 και διάρκεια συμφωνίας 12 μήνες με αναδρομική έναρξη την 1-1-2022 και διάρκεια έως τις 31-12-2022, το ύψος του προϋπολογισμού προσδιορίζεται στα 87.450.000 ευρώ  για τις
ποσότητες που θα διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα 3 αυτά σκευάσματα πραγματοποιούν τζίρο στα ιδιωτικά φαρμακεία της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μεσοσταθμικά 20%, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περί τα 145 εκατ. ευρώ.

Αυτό βεβαίως αν τα φάρμακα διατηρούσαν την τιμή που προβλέπει το Δελτίο Τιμών και όχι αυτή που προέκυψε από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «έκπτωσης» σε μια ιδιαίτερα μεγάλη κατηγορία φαρμάκων η οποία διαμορφώθηκε στο 40%.

Παραμένει σταθερή η συμμετοχή του ασθενούς

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι ο πολίτης ο οποίος λαμβάνει τα σκευάσματα δεν κερδίζει τίποτα από τις εκπτώσεις που δίνει η εταιρεία, καθώς θα εξακολουθεί να πληρώνει συμμετοχή με βάση την τιμή που αναγράφεται στο Δελτίο Τιμών. Μέχρι πέρυσι ίσχυε μια άλλη διαδικασία, δηλαδή στα σκευάσματα στα οποία επιτυγχάνονταν εκπτώσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο πολίτης πλήρωνε το μισό της συμμετοχής του όμως αυτό άλλαξε.

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ και πληρώνει λιγότερα αλλά επίσης και η κάθε φαρμακευτική εταιρεία δεν χάνει το ποσό που λαμβάνει από τη συμμετοχή του ασθενούς όπως επίσης και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Αντιδράσεις για τις «εξοικονομήσεις»

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακευτικών σχετικά με τις «υποτιθέμενες» όπως αναφέρουν εξοικονομήσεις στο φάρμακο που ευαγγελίζεται ο Υπουργός Υγείας.

Όπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι των φαρμακευτικών, μέσω των επιμέρους κλειστών προϋπολογισμών ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει προκαταβολικά την υπέρβαση από τις εταιρείες αλλά η δαπάνη για τον οργανισμό παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

«Ωστόσο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαίρεται ότι μείωσε το clawback. Η προσέγγιση αυτή ωστόσο λειτουργεί επιβαρυντικά στη βιωσιμότητα των εταιρειών αφού για μια ακόμη χρονιά οι καθαρές τιμές των προϊόντων τους θα μειωθούν σε σχέση με πέρυσι. Θα μπορούσε βέβαια ο ΕΟΠΥΥ να υπερηφανεύεται ότι με τα ίδια χρήματα με πέρυσι διέθεσε περισσότερα κουτιά φαρμάκων στους ασφαλισμένους του, αλλά με το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών που έχει εισαχθεί από τα χρόνια των μνημονίων αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς. Εκτός και αν οι φαρμακευτικές εταιρείες φτάσουν στο σημείο να αποσύρουν ή να αρνούνται να διαθέσουν τα προϊόντα τους με αυτούς τους όρους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν είναι μακριά αυτή η μέρα» επισημαίνει στέλεχος της αγοράς.

Ελλάδα

ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο, Πέμπτη – 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χειρόφρενο τραβούν αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί των ταξί λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η απεργία θα έχει ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (24/03).

Οι οδηγοί ταξί θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στη Λεωφόρο Καβάλας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Στα αιτήματά τους  περιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με βασικότερο τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών αστικής μεταφοράς που «κλέβουν» το μεταφορικό έργο και το μεροκάματο των εργαζομένων αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ:

«Συνάδελφοι, ιδιοκτήτες και οδηγοί. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από αυτή την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς.

-Βιώνουμε καθημερινά την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς και κλέβουν το μεταφορικό μας έργο.

-Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματά μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών,

-όσα δεν έκανε για το ταξί,
-όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό
-όσα δεν έκανε για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής

Φτάνει πια. Θέλουμε καθαρές λύσεις τώρα.

Η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Το ΣΑΤΑ συμμετείχε σε όλες τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν και ζητά ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου.

Ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Το Υπουργείο Μεταφορών απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε.

Προβλήματα οικονομικής φύσης (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ), επαγγελματικής φύσης (άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικά από το 2026, πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί), ζητήματα ανταγωνισμού (σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, πάταξη της υποκλοπής έργου, ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό και οι εφαρμογές κράτησης ταξί) αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αργό θάνατο των ταξί καθρεφτίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα σε αυτή την πολιτική, αν κάνουμε ότι δεν μας αγγίζει, αν θεωρούμε υπερβολική και άσκοπη αντίδραση «να ενοχλήσουμε» την κυβέρνηση, τότε δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι συνάδελφοι.

Υποτακτικοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Θα ενοχλούμε κι ας ενοχλούνται. Θα φωνάζουμε κι ας μην ακούνε. Θα τους δείχνουμε κι ας κρύβονται. Το ταξί θα αντέξει, είτε το θέλουν, είτε όχι.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών, όσα δεν έκανε για τον κλάδο μας, όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό και πως με την δική του ανοχή βοηθάει πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή

Για το Δ.Σ.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Θ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
-Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΟΡΦΑΝΟΣ».

Περισσότερα

Ελλάδα

Σταύρος Θεοδωράκης: Νιώθω πως ρώτησα τον Μητσοτάκη ό,τι έπρεπε να ρωτήσω

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους επικριτές του απάντησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης (21/03) στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha. Πότε δόθηκε η συνέντευξη και αν προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως «η συνέντευξη αυτή που είδατε γυρίστηκε στο Μέγαρο Μάξιμου λίγες ώρες πριν παίξει η εκπομπή. Όμως, επειδή τον Απρίλη θα είχαμε εκλογές, σύμφωνα με το παλιό σκηνικό, είχα κανονίσει να πάρω μια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία δόθηκε Καθαρά Δευτέρα, στη χαράδρα του Βίκου. Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, μιάμιση μέρα πριν την τραγωδία. Από αυτά που είπε τίποτα δεν έπαιξα. Δεν ήθελα να μπερδευτούμε».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως θα υπάρξει συνέντευξη και με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. «Ναι, είχαμε συζητήσει επειδή οι εκλογές θα ήταν 9 Απρίλη, είχε κανονιστεί αντίστοιχη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έπαιζε στις 2 Απριλίου… Θα έχουμε συνέντευξη Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν και ένα προγραμματισμό που είναι πιο περίπλοκος. Προφανώς κάποια στιγμή που θα θέλει κι εκείνος να μιλήσει, έχουμε συμφωνήσει να το κάνουμε».

Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα άλλαζε κάτι στη συνέντευξη και εάν υπήρχε κάτι που θα ήθελε και δεν τον ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «σημασία έχει μετά από μια συνέντευξη να νιώθεις ότι έχεις ρωτήσει αυτά που πρέπει να ρωτήσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν απουσιάζουν ερωτήματα, όλα αυτά που θεωρώ σημαντικά, το κομματικό κράτος, η διαπλοκή με επιχειρήσεις που ανανεώνουν συμβάσεις και δεν κάνουν τίποτα όλα αυτά εγώ τα ρώτησα. Σε κάποια ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ σαφείς απαντήσεις, σε άλλα δε με κάλυψε».

Ο παρουσιαστής των «Πρωταγωνιστών» υπογράμμισε ότι προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στη Νέα Υόρκη για την 202η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έλαβε σαφή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη φετινή παρέλαση για τη 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει επισήμως την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ικανοποίησε το αίτημά του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Επιπλέον, ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατόπιν σχετικής παράκλησης του προέδρου της παρέλασης, Φιλίππου Κρίστοφερ, υποσχέθηκε ότι θα εξεύρει τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους, σε συνεργασία και με ιδιώτες δωρητές, για την κάλυψη των δαπανών της παρουσίας των Ευζώνων στην παρέλαση.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα