Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Τέλος στον αριθμό κρουσμάτων για κορονοϊό και γρίπη– Τι και γιατί άλλαξε στην έκθεση του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχής γενομένης από χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει μία έκθεση την εβδομάδα, η οποία θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό (RSV).

Κι αυτό διότι πρόκειται για τους τρεις ιούς του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίοι θα μας απασχολήσουν τον φετινό χειμώνα.

Δηλαδή είναι αυτοί που αναμένεται να προκαλέσουν σε σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού βαριά νόσηση, ανάγκη για νοσηλεία, ενώ δυστυχώς κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους.

Εκτός έκθεσης ΕΟΔΥ ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης
Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πρώτα, τουλάχιστον στην έκθεση για τη λοίμωξη Covid, τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πλέον είναι ένας δείκτης που αποτελεί παρελθόν για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις.

«Δεν θα ξαναδούμε αριθμό κρουσμάτων, διότι η κατάσταση αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά του δικτύου Sentinel για τις ιογενείς λοιμώξεις», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει καταγραφή για τα κρούσματα σε καμία από τις τρεις ιογενείς λοιμώξεις.

«Ο σκοπός των συστημάτων επιτήρησης Sentinel, διεθνώς, δεν είναι η καταγραφή του συνόλου των κρουσμάτων, ή η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, αλλά η καταγραφή του ποσοστού των ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής», υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Sentinel), καταγράφει πόσοι έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες).

Από αυτούς, με μοριακούς ελέγχους, προκύπτουν τα ποσοστά της διασποράς της κάθε λοίμωξης στην κοινότητα.

Δεν είναι πλέον αξιόπιστος δείκτης τα κρούσματα
Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευής, από το καλοκαίρι και μετά, τα κρούσματα του κορονοϊού δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για την πανδημία, διότι δηλώνονται από μικρό αριθμό του πληθυσμού.

«Αντίθετα, υπάρχει ο δείκτης με τις νέες νοσηλείες, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πραγματική διασπορά στην κοινότητα. Επίσης, ο δείκτης με το ιικό φορτίο στα λύματα που αποδίδει την τάση στον χρόνο και ανά γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, έχουμε το σύστημα Santinel, το οποίο αποτυπώνει το ποσοστό των συμπτωματικών γριπώδους συνδρομής, ανεξαρτήτου αιτίας και αποτελεί ένα διαφορετικό σύστημα για την επιτήρηση και την τάση στην κοινότητα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τι δεν θα βλέπουμε στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ
Εκτός από τα κρούσματα, από την έκθεση απουσιάζουν και τα εξιτήρια των ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, αποτελεί σταθερή τάση, για αυτό αποφασίστηκε να απουσιάζουν.

Και φυσικά δεν υπάρχει ο αριθμός των τεστ, αλλά και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.

Γιατί μας απασχολεί πλέον λιγότερο ο κορονοϊός
Είμαστε σε μια φάση που η απειλή δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν και αυτό φαίνεται και από το ότι έχουμε έξαρση των άλλων ιώσεων, λέει ο κ. Παρασκευής.

Εξάλλου, μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού έχει νοσήσει και έχει εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία αγέλης δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, ενώ τα αντιικά για τον κορονοϊό είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για κάποιους ανθρώπους, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους 13.989 άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό.

Τι περιλαμβάνει και γιατί η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ
Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει τον αριθμό των θανάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από κάθε ένα από τα τρία λοιμώδη νοσήματα.

Επίσης, τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποτυπώνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσούν με μέτρια έως βαριά συμπτώματα.

Η θετικότητα θα αναφέρεται ως συγκριτικός δείκτης με την προηγουμένη εβδομάδα και όχι ως ποσοστό και για τους τρεις ιούς, δηλαδή του κορονοϊού, του RSV και της γρίπης.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να βλέπουμε την τάση της αυξομείωσης των κρουσμάτων από τη μία εβδομάδα στην άλλη.

Επίσης, θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αυτό θα δίνει την τάση της επερχόμενης αύξησης των περιστατικών του κορονοϊού.

Τέλος, σημαντικές θεωρούνται από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς είναι ο μόνος δείκτης που αποτυπώνεται ανά γεωγραφική ενότητα και αναλυτικά.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον RSV στη νέα έκθεση, σε σύγκριση με τον κορονοϊό και τη γρίπη, καθώς ο αναλυτικός έλεγχος των δειγμάτων γι’ αυτόν τον ιό, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ελλάδα

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παραμονή των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), με ανακοίνωση της, δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και τον αγώνα που δίνουν για την παραμονή στην εργασία των συναδέλφων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) και τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

Η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωση της, σημειώνει ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται συστηματικά.

Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των κενών στους Δήμους σε όλη τη χώρα.
www.aftodioikisi.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, άμεσα οι επιστροφές φόρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, οι πολίτες καλούνται από σήμερα να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αναλυτικότερα:

• Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

• Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.

• Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

• Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.

• Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.

• Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς τα σχετικά στοιχεία.

Έφτασε η… ώρα των φορολογικών δηλώσεων 2023
Η ώρα της εφορίας έφθασε για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2,Ε3) και την απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.

Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

• Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βουγιουκλάκη: Στην αντεπίθεση ο γιος της Αλίκης – Απαντά με αγωγή στον Γιώργο Λιάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

«Βόμβα» έριξε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος το πρωί της Παρασκευής (31/3).

Ο δικηγόρος του Γιάννη Παπαμιχαήλ, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα καταθέσει αγωγή και μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του για την προσωπική ζωή του με την αείμνηστη ηθοποιό.

«Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη είναι ένα παιδί συγκρατημένο με μόρφωση. Έχει μια αγάπη στο πρόσωπο της μητέρας του. Η μητέρα του όταν ήταν μικρός ήταν μητέρα και πατέρας. Η σχέση του με τη μητέρα του ήταν μοναδική. Η ανάμνησή της τον συνοδεύει στην καθημερινότητά του», είπε αρχικά ο δικηγόρος.

Και πρόσθεσε: «Μας πήρε μια μέρα τηλέφωνο και εξέφρασε τεράστια λύπη γι αυτά που άκουσε από τον κύριο Λιάνη. Προσπαθήσαμε να τον συνεφέρουμε, ένιωθε συντριβή και δεν υπερβάλλω. Αισθάνθηκε βαριά προσβεβλημένος. Ότι επλήγη βάναυσα από όσα είπε ο κ. Λιάνης. Μας έδωσε εντολή να στραφούμε νομικά εις βάρος του κ. Λιάνη.

Ο νεκρός μπορεί να μην έχει δικαιώματα, τα προσφιλή του πρόσωπα όμως έχουν δικαιώματα. Υπάρχει ποινικό αδίκημα για τη μνήμη του νεκρού που προστατεύεται. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να κινηθούν δικαστικά είναι οι συγγενείς».

«Άνοιξε τη ρόμπα και μου έδειξε το στήθος της»
Ο Γιώργος Λιάνης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α τετ» με τον ίδιο να παραχωρεί μια εκτενή συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, μίλησε και για την ερωτική σχέση, που είχε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μάλιστα τον διεκδικούσε με τον τρόπο της, όπως έγινε γνωστό.

Πιο αναλυτικά, ο δημοσιογράφος μπήκε στη διαδικασία να περιγράψει ένα περιστατικό από επίσκεψη στο σπίτι της ηθοποιού, το οποίο εν τέλει είχε κατάληξη, που δε γινόταν να περιγραφεί δημόσια.

«Η Αλίκη ήταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα star. Η σχέση μας ήταν άριστη, έως και σε μια περίοδο ερωτική. Μια μικρή περίοδο. Την συνέκρινε με την Αιμιλία και με ρώταγε αν είναι πιο ωραία αυτή ή η Αιμιλία και έλεγα ότι είναι η Αιμιλία πιο όμορφη…», είπε αρχικά.

«Με ρώτησε: Δεν έχω τίποτα ωραίο πάνω μου; Και εγώ είπα αυθορμήτως, έχεις! Μου λέει τι; και λέω: Το στήθος σου. Μου λέει ‘Πάρ’ το’ ανοίγοντας μια μεταξένια ρόμπα. Ήταν απόλυτα ωραίο και φυσιολογικό, είχε χωρίσει τότε», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιάνης.

IN.GR

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα