Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ακρωτηριασμένοι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν προσθετικά μέλη στο Μεξικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ολεγκ, Ουκρανός στρατιώτης που τραυματίστηκε στον πόλεμο στις αρχές του έτους, επιστρέφει στην πατρίδα του, αφού εξαιτίας του τραυματισμού του βρέθηκε στο Μεξικό για αποκατάσταση.

Εχει δύο πράγματα στο μυαλό του, όπως είπε στο Reuters: να γιορτάσει τα 12α γενέθλια του γιου του και να επιστρέψει στη μάχη.

Ο Ολεγκ, ο οποίος αρνήθηκε να κοινοποιήσει το επώνυμό του και κάποιες λεπτομέρειες για τη ζωή του για λόγους ασφαλείας, είναι ένας από τους 12 στρατιώτες που λαμβάνουν προσθετικά μέλη στο Μεξικό μέσω συνεργασίας με την εκεί ουκρανική πρεσβεία.

Ακρωτηριασμένοι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν προσθετικά μέλη στο Μεξικό-1
©Reuters

 

Ο Ολεγκ είναι επαγγελματίας στρατιώτης – φάνηκε και από το τατουάζ στο αριστερό του χέρι που έγραφε «pugnare cum gladio», που στα λατινικά σημαίνει «πολέμησε με το σπαθί». Είπε ότι εντάχθηκε για πρώτη φορά στις ουκρανικές δυνάμεις ως εθελοντής το 2014, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Κριμαία.

Πήρε ξανά τα όπλα στις αρχές του έτους, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να εισβάλλουν στη χώρα υπό τις οδηγίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ηταν αυτόματη αντίδραση», είπε ο Ολεγκ για την απόφασή του. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Αρκετούς μήνες μετά τις μάχες, τραυματίστηκε βαριά από τις ρωσικές δυνάμεις – έχασε το δεξί του χέρι, ενώ τραυματίστηκε και στο δεξί του μάτι. Νοσηλευόταν σε κώμα στην Ουκρανία πριν μεταφερθεί στο Μεξικό.

Ακρωτηριασμένοι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν προσθετικά μέλη στο Μεξικό-2
©Reuters

 

Ο Ολεγκ πέρασε τους τελευταίους τρεις μήνες στη χώρα συνεργαζόμενος με τη Human Assistive Technologies, κατασκευάστρια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας που ιδρύθηκε από τον Κολομβιανό Αλβάρο Ρίος, κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας για να λάβει προσθετικό βραχίονα προσαρμοσμένο ειδικά γι’ αυτόν.

«Περίπου 7.000 με 8.000 Ουκρανοί έχουν υποστεί κάποιου είδους ακρωτηριασμό από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος», είπε ο Ρίος. «Αυτό είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα και γι’ αυτό το λάβαμε υπόψη μας».

Ακρωτηριασμένοι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν προσθετικά μέλη στο Μεξικό-3
©Reuters

 

Ο Ολεγκ και ένας άλλος Ουκρανός -ο Ντανίλο, εθελοντής στρατιώτης που αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη γι’ αυτό το ρεπορτάζ- ήταν οι δύο πρώτοι που έλαβαν προσθετικά μέλη μέσω του προγράμματος.

Καθώς εξοικειωνόταν με το νέο μέλος του, ο Ολεγκ εξασκείτο στην πυγμαχία. Ο Ντανίλο έσφιξε τα ρομποτικά δάχτυλα γύρω από έναν σουγιά.

«Εχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε ο Ολεγκ. «Η γη μας είναι ακόμη υπό κατοχή και ο Πούτιν είναι ακόμη ζωντανός».

Πηγή: Reuters


Ροή ειδήσεων

Advertisement