Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ρουμανία: 53χρονος από την Λάρισα ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την Λάρισα καταγόταν ο άνδρας που έχασε την ζωή του την Παρασκευή στο τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο με Έλληνες τουρίστες στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία. Ακόμη 23 άτομα τραυματίστηκαν την ώρα που οι ρουμανικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα Πρέσβη στην Ρουμανία, κα. Σοφία Γραμματά, από τους 23 τραυματίες οι 14 παραμένουν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μία γυναίκα έχει πέσει σε κώμα. Όπως μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου ο ΣΚΑΪ, ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν 53 ετών και καταγόταν από την Λάρισα. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η σύζυγός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουριστικό γραφείο, που έχει έδρα τη Λάρισα, 6 άτομα επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο από το Βόλο, 24 από τη Λάρισα (22 πελάτες και δύο άτομα προσωπικό του γραφείου) και 17 από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, μαζί με τον οδηγό, επέβαιναν 48 άτομα με σκοπό να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Ρουμανία: Τα σενάρια για το πώς συνέβη το δυστύχημα με το λεωφορείο – Το GPS και το σημείο-καρμανιόλα

Το λεωφορείο παραβίασε το όριο ύψους δρόμου στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας και προσέκρουσε σε μεταλλική δοκό για τη σήμανση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να προκλήθηκε σύγχυση στον οδηγό, λόγω του συστήματος GPS, και να ακολούθησε λάθος διαδρομή, επιλέγοντας δρόμο από τον οποίο δεν περνούν λεωφορεία. Σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ, ο οδηγός, μιλώντας στους αστυνομικούς για το πώς έγινε το δυστύχημα, φέρεται να τους είπε ότι ακολουθούσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έκανε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Google Maps και δεν πρόλαβε να σταματήσει όταν είδε την πινακίδα.

Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Από τον Βόλο είχε ξεκινήσει το τουριστικό λεωφορείο

Φέρεται να ανέφερε ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου, και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω της υπόγειας διάβασης Unirii, με συνέπεια ωστόσο να συμβεί η μοιραία σύγκρουση. Ο οδηγός, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ, υποβλήθηκε σε τεστ για αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών που βγήκαν αρνητικά, ενώ αναφέρουν ότι φέρεται να πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα λίγο πριν από τη σύγκρουση.

Πάντως ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι η πιθανότατα το δυστύχημα να οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Όπως ανέφεραν ειδικοί οι εργασίες ανακατασκευής του τούνελ ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά η άσφαλτος στρώθηκε αμέσως μετά με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το ύψος για τα διερχόμενα οχήματα και για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν οι… «φονικοί» προειδοποιητικοί πυλώνες.

Οι ειδικοί ανέφεραν μάλιστα ότι το τούνελ, στο οποίο έχουν σημειωθεί άλλα επτά ατυχήματα – παρόμοια με το σημερινό θανατηφόρο – δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας και αυτό θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί και στους ηλεκτρονικούς χάρτες αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς πολύ πριν φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο. Ίσως στο σημείο αυτό να κρύβεται το μοιραίο λάθος.

Πάντως, άγνωστο παραμένει το γιατί ο οδηγός θεώρησε πως το πούλμαν που οδηγούσε μπορούσε να περάσει κάτω από την πινακίδα και δεν σταμάτησε την πορεία του λεωφορείου.

Σημείο- καρμανιόλα

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε την Παρασκευή το enikos.gr, σε καρμανιόλα φαίνεται ότι εξελίσσεται το συγκεκριμένο σημείο στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ρουμανίας συνολικά 7 τροχαία έχουν συμβεί από τα εγκαίνιά του στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 έως σήμερα.

Ο υπόγειος δρόμος Bucharest Unirii (PasajulUnirii ), άνοιξε τον Σεπτέμβριο, ύστερα από την ανακατασκευή του που διήρκησε 77 μέρες και στοίχισε 14 εκατομμύρια lei. Στην είσοδο του υπάρχει η μοιραία μεταλλική μπάρα, η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για το μέγιστο ύψος των 3,5 μ.

Δείτε φωτογραφίες από τον υπόγειο δρόμο PasajulUnirii:

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, μόλις 4 μέρες έπειτα από τα εγκαίνια της υπόγειας διάβασης έγινε ένα τροχαίο ατύχημα που θυμίζει αρκετά το δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγο. Τούρκος οδηγός φορτηγού τύπου ΤΙR προσέκρουσε στην ίδια μεταλλική μπάρα και κατέστρεψε την οροφή της καμπίνας του φορτηγού του. Ευτυχώς χωρίς ο ίδιος να κινδυνέψει.

Ο δήμαρχος του Τομέα 4, Daniel Băluță, ανέφερε τότε ότι θέλει οι οδηγοί να υπακούουν στην πινακίδα και τους κανόνες. Έγραψε ξεκάθαρα «απαγόρευση ύψους 3,5 μέτρων» στην είσοδο της υπόγειας διάβασης Unirii στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως το περιστατικό συνέβη επειδή ο οδηγός προσπάθησε να περάσει με ένα TIR ύψους 4,2 μέτρων μη προσέχοντας την πινακίδα. Ο Băluță επεσήμανε ότι αυτό το απαγορευτικό σήμα υπήρχε και πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες από το τροχαίο:

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement