Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμάται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίς μας-Ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί…

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και καλούν τους πιστούς στους Ναούς για να γιορτάσουν την γέννηση του Θεανθρώπου, τον ερχομό του Χριστού στην Γη, την ενανθρώπισή του για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες δεσποτικές γιορτές της Ορθοδοξίας μας, η δεύτερη σημαντικότερη γιορτή μετά το Πάσχα. Είναι η ημέρα που η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα γέννηση του Υιού του Θεού εκ της Υπεραγίας Θεοτόκου στο σπήλαιο της Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί Καίσαρος Αυγούστου.

Ολόκληρο το Ευαγγέλιο και τα Καινοδιαθηκικά γεγονότα της ιστορίας της σωτηρίας, συνοψίζονται στο Ευαγγέλιο, δηλαδή στη χαρμόσυνη αγγελία της ενσαρκώσεως του Θεού, της ενανθρωπίσεως του Χριστού.

Ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί, ο Θεός Λόγος έλαβε σώμα, έγινε άνθρωπος. Και αυτό ακριβώς το Θεανθρώπινο γεγονός είναι εκείνο που εμείς εορτάζομε τα Χριστούγεννα. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι η κατά σάρκα γέννηση του Ιησού Χριστού ως ανθρώπου.
Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Οι δύο αυτές περιγραφές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη. Πληρέστερη φέρεται του Λουκά.

Η γιορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά την 25η Δεκεμβρίου του 397 μ.Χ. επί πατριαρχείας Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κατ’ άλλους ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, χώρισε τις δύο γιορτές των Φώτων και των Χριστουγέννων, οι οποίες παλιότερα γίνονταν την ίδια μέρα, δηλαδή την 6η Ιανουαρίου.
Ανήμερα των Χριστουγέννων σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν η Χριστίνα και o Χρήστος, η Εμμανουέλα και ο Εμμανουήλ, η Χρυσαυγή, η Χρύσα.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement