Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Με τον καλό ή με τον κακό τρόπο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την ώρα που ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, σχεδόν καθημερινά κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, διατηρώντας το θερμόμετρο της έντασης ψηλά, η συνάντηση στις Βρυξέλλες της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Άννας- Μαρίας Μπούρα με τον Ιμπραήμ Καλίν, στενότερο συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, παρόντος του διπλωματικού συμβούλου της γερμανικής καγκελαρίας, δείχνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχουν κλείσει, έστω και με εξωτερική παρέμβαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να παρέμβει μεταξύ των δύο χωρών και να διατηρήσει τις ισορροπίες. Ουάσιγκτον και Ευρώπη, έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να διευθετήσουν ζητήματα που όμως παραμένουν «μετέωρα», κυρίως γιατί η Τουρκία δεν είναι μία δυτικού τύπου δημοκρατία που μπορεί να λύσει τις διαφορές της με διπλωματία και διαπραγμάτευση. Το ξέρουν αυτό οι δυτικοί. Όπως ξέρουν και τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Γι’ αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τη κρατήσουν κοντά στη Δύση.

Και τώρα λοιπόν, δεν κάνουν τίποτα άλλο από αυτό που σχεδόν πάντοτε έκαναν. Τον διαμεσολαβητή, προσπαθώντας να αποτρέψουν ένα… μπραφ στην ανατολική Μεσόγειο που θα έκανε και το ΝΑΤΟ άνω – κάτω.

Υπάρχει όμως μία διαφορά τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτική του κατευνασμού της Άγκυρας που ακολουθήθηκε από τη Δύση και έγινε και ελληνική πολιτική, έχει αλλάξει. Σήμερα, πιο έντονα από ποτέ, η Δύση καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική της και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πιο «πολύτιμη» από την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα.

Και επιπλέον, η Ελλάδα εξοπλίζεται. Αν προκληθεί δεν θα αντιδράσει όπως το 1996 στην κρίση των Ιμίων. Θα απαντήσει και μάλιστα, όχι μόνο στα επίπεδα ενός «τοπικού στρατιωτικού επεισοδίου». Επίσης, συνάπτει αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Στήνει ανάχωμα μαζί με την Αίγυπτο στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από όλους τους ισχυρούς «παίκτες». Αντίθετα, η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εξακολουθώντας να παριστάνει τον «νταή» προς κάθε κατεύθυνση.

Η Δύση τρέχει να… προλάβει την Τουρκία, ειδικά καθώς και οι δύο χώρες οδηγούνται σε εκλογές, περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα. Και έχει τον τρόπο να σταματήσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Με τον καλό ή με το κακό τρόπο…

Ροή ειδήσεων

Advertisement