Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Δεκέμβριος: ο μήνας – πειρασμός για τη σιλουέτα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δεκέμβριος είναι σίγουρα ένας μήνας με ιδιαίτερο θρησκευτικό νόημα και ατμόσφαιρα γιορτής, χαράς και ευθυμίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ίσως και τον πιο «επικίνδυνο» μήνα για τη σιλουέτα μας.

Καθοριστικής σημασίας για τον αποσυντονισμό μας από τη σωστή διατροφική τακτική είναι όχι μόνο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, αλλά και οι πολλές ονομαστικές εορτές. Για τους περισσότερους, οι συγκεκριμένες γιορτές είναι άμεσα συνυφασμένες με την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη. Γλυκά όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα αποτελούν σήμα κατατεθέν των ημερών, σε σημείο μάλιστα που να μη νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς αυτά!

Στο πλαίσιο λοιπόν της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, η απόλυτη αποχή από την κατανάλωση γιορτινών «πειρασμών» σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση. Η σύνεση και η με μέτρο κατανάλωση αποτελούν χρυσή τομή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στη διατροφή τους. Η έμφαση στην ποσότητα αλλά και η συνειδητοποιημένη κατανάλωση τροφής γίνονται αρωγοί στη δημιουργία ενός καλλίγραμμου σώματος (ή τουλάχιστον ενός σώματος που προσδοκά να γίνει καλλίγραμμο!).

Η στέρηση δεν είναι λύση…
Σαφέστατα λοιπόν και θα φάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, γιατί αν δεν φάμε τη στιγμή του γιορτινού καλέσματος είναι σίγουρο πως απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις θα μας οδηγήσουν να παραδοθούμε αμαχητί την επομένη, απέναντι στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Θα φάμε όμως ένα-δυο γλυκίσματα, ικανοποιώντας απλώς τη γεύση μας και εκπληρώνοντας τον ουσιαστικό προορισμό του γλυκού, που αφορά στην τέρψη και όχι στις θρεπτικές ανάγκες μας. Θα έχουμε φροντίσει επίσης ώστε το γεύμα που θα προηγηθεί να μην εμπεριέχει μεγάλα ποσά λίπους, αλλά να βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών, που χορταίνουν χωρίς να επιβαρύνουν με θερμίδες. Μάλιστα, παρουσιάζοντας ακόμη μεγαλύτερη προνοητικότητα, θα μπορούσαμε πριν φύγουμε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα να μην είμαστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσουμε σε κάθε τι «ορεκτικό»…

Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ, που θα κοντρολάρει την όρεξή μας και θα μας βοηθήσει να δείξουμε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι, είναι ένα μικρό μπολ σαλάτας ή δύο φρυγανιές με λίγο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ακόμη και ένα όχι πολύ ώριμο φρούτο.

 

Μετρήστε σωστά…
Εξετάζοντας το θέμα της συνειδητοποιημένης κατανάλωσης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάποιοι δεν μπορούν εύκολα να καταγράψουν τι τρώνε ή τι έφαγαν στις γιορτές. Απαντώντας στο τι έφαγαν λοιπόν, λένε πως ξεκίνησαν με δυο-τρία ορεκτικά (που στην πορεία αποδεικνύεται πως ήταν τέσσερα-πέντε), κατόπιν λίγη γαλοπούλα (ξεχνώντας να αναφέρουν τη γέμιση, η οποία θερμιδικά ξεπερνά και την ίδια τη γαλοπούλα) και «λίγο» ψωμί (συνήθως εννοούν τρεις-τέσσερις φέτες), ενώ σπανίως αναφέρονται στο κρασάκι που ήπιαν, που μπορεί να ξεπερνά και τα τρία ποτήρια (πάνω-κάτω 350 θερμίδες επιπλέον). Σαν επιδόρπιο θα ισχυριστούν πως απλώς δοκίμασαν από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ασχέτως αν η δοκιμή γι’ αυτούς ταυτίζεται με την κραιπάλη για κάποιους άλλους… Βέβαια, για τον καφέ που ακολουθεί με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη, ούτε λόγος…

Έτσι λοιπόν και οι ίδιοι απορούν με το αν -και κατά πόσο- ξέφυγαν από μια ισορροπημένη διατροφή και, όταν ανέβουν στη ζυγαριά, αρχίζουν να ερμηνεύουν την ανοδική πορεία με δικαιολογίες του τύπου «είδες που σου έλεγα ότι οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα;». Αν τώρα εσείς πιστεύετε πως οι ελάχιστες θερμίδες που χωρίζουν ένα μέτριο κουραμπιέ από ένα μέτριο μελομακάρονο είναι μείζονος σημασίας και δεν παίζει ρόλο η ποσότητα που φάγατε μάλλον είστε γελασμένοι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε τι τρώμε και αν αυτό είναι όντως υπερβολικό.

Όχι στις διατροφικές ακρότητες
Αν τώρα οδηγηθούμε στη σωματική άσκηση -προκειμένου να απαλλαγούμε από την «περιττή ενέργεια» που προσλάβαμε την προηγούμενη ημέρα στο γιορτινό τραπέζι- τα πράγματα χρειάζονται διευκρίνιση: οι λίγες ώρες που χρειάστηκαν για να καταναλώσουμε ένα πλούσιο γιορτινό δείπνο της τάξεως των 2.500 θερμίδων και των 130γρ. λίπους αναλογούν σε 12 ώρες περπάτημα ή 7 ώρες κολύμπι ή 4 ώρες τρέξιμο ή 6 ώρες τένις, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την αρνητική για μας κατάσταση. Ας μην έχουμε λοιπόν την ψευδαίσθηση πως ένας περίπατος θα μας βοηθήσει να δαπανήσουμε την ενέργεια που προσλάβαμε μέσω ενός λουκούλλειου γεύματος!

Τώρα, για το γκρουπ εκείνων που μπορεί να είναι ευάλωτοι και επιρρεπείς και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, αλλά που συνειδητοποιούν πλήρως τα λάθη τους και επιδιώκουν τρόπους για να «ισοφαρίσουν» τις ατασθαλίες του γιορτινού τραπεζιού, η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας αντενδείκνυται. Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού, που είναι το ζητούμενο, δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.

Όσο λοιπόν παράδοξο κι αν νομίζουν κάποιοι πως είναι, ύστερα από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά σιτηρέσιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς. Μόνο έτσι θέτουμε τις βάσεις για λιγότερες ατασθαλίες στο μέλλον και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε το μεταβολισμό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαγειρική

     Χταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλα        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο, χωριστά τα πλοκάμια από την κουκούλα του

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

4 μεγάλα παντζάρια (μόνο οι βολβοί), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια

70 ml ξίδι

3 φύλλα δάφνης

1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

200 ml ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελάχιστο καυτερό μπούκοβο

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Προσθέτετε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το χταπόδι, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνετε με το ξίδι. Μαγειρεύετε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτετε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού. Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζετε το χταπόδι και τα μαγειρεύετε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο                

Δημοσιεύθηκε

στις

     

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μπούτια κοτόπουλου

400 ml ζωμό κοτόπουλο φρέσκο ή ψυγείου, καυτό

1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

10 ροδέλες λεμονιού

3 κλωνάρια δεντρολίβανο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρη γάστρα βάζετε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτετε τον ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια. Απλώνετε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στη βάση της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Καλύπτετε τη γάστρα με μεμβράνη και τη βάζετε για 6 ώρες στο ψυγείο, να μαριναριστεί το κοτόπουλο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λίγο πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο, σε μικρό σκεύος βάζετε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνετε τόσο νερό ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρετε τα πράσα στη γάστρα με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε τις ροδέλες λεμονιού, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνετε με το καπάκι της. Ψήνετε για 40 λεπτά. Βγάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζετε το ψήσιμο 30΄ επιπλέον, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πορκέτα με σος πορτοκαλιού και πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (Για 3-3,5 κιλά)

Για την πανσέτα:

1 κιλό πανσέτα χοιρινή

5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2-3 κ.σ. ρίγανη ξερή

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερό αν χρειαστεί + 1 για το ψήσιμο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες:

1½ κιλό πατάτες baby

2 πορτοκάλια, τον χυμό

2 λεμόνια, τον χυμό

2 κ.γ. πολτό σκόρδου

έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

αλάτι, πιπέρι

Για τη σος πορτοκαλιού:

½ φλιτζ. ζάχαρη μαύρη ή μέλι

4 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού

4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζετε, πλένετε, κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια, με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Ανοίγετε με ένα μαχαίρι την πανσέτα σε ένα όσο πιο λεπτό φύλλο. Την αλατοπιπερώνετε και την πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τυλίγετε το κρέας σε μακρύ ρολό σαν φρατζόλα και το δένετε με σπάγκο μαγειρικής σε 3-4 σημεία. Το τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το περιχύνετε με λάδι, βάζετε γύρω-γύρω και τις πατάτες, ρίχνετε 2 ποτήρια νερό σε μια άκρη τους σκεύους, όχι πάνω στο κρέας ή τις πατάτες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα μέχρι να ψηθεί καλά η πανσέτα και μαλακώσουν οι πατάτες. Γυρνάτε το κρέας κατά διαστήματα να ροδίσει και να ψηθεί παντού και σε βάθος καθώς και τις πατάτες μία φορά. Επίσης τρυπάτε το κρέας κατά διαστήματα. Όταν ψηθεί η πανσέτα αφαιρείτε τους σπάγκους και την κόβετε σε φέτες πάχους 1½ δάκτυλο και σερβίρετε με τις πατάτες και τη σος πορτοκαλιού. Βάζετε σε τηγάνι όλα τα υλικά και βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20΄ να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να δέσει ελαφρά.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα