Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Έθιμα που ξεχωρίζουν…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με δεκάδες έθιμα, που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας τιμούν μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς. Μάλιστα πολλά από αυτά τα έθιμα αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

 

Στην Κεφαλλονιά

Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα». Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
 

Στην Κρήτη

Το χριστόψωμο το παρασκευάζουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα, και καθώς ζυμώνουν λένε: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλιά.

Στη Μάνη

Κάθε οικογένεια φουρνίζει τα χριστόψωμα στον φούρνο του σπιτιού. Παρασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
Στους Σαρακατσάνους

Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πιο περίτεχνο είναι για τον Χριστό. Πάνω του σκαλίζουν έναν μεγάλο σταυρό-φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη όλη η ζωή της στάνης.

Στη Σπάρτη

Σε κάθε σπίτι δυο τρεις μέρες πριν ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη, ενώ τα υπόλοιπα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.

Η κουλούρα της Ζακύνθου
Στο νησί του Ιονίου οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι. Αφού το στολίσουν με περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή σύναξη.
Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές. Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Το πάντρεμα της φωτιάς
Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά». Παίρνουν ένα ξύλο από δέντρο με θηλυκό όνομα, όπως η κερασιάς, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, όπως ο βάτος. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα, είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν δαιμονικά όντα, σαν τους καλικάντζαρους.
Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου, ενώ τα αγόρια βάζουν αγριοκερασιάς. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αποτελεί καλό σημάδι, γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα
Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει στο σπίτι του.
Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε, και μαγαρίσουν το σπίτι. Το βράδυ της παραμονής ο νοικοκύρης βάζει το Χριστόξυλο στο τζάκι και το ανάβει, αφήνοντάς το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Η στάχτη αυτή προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται ζεσταίνει τον Χριστό στη φάτνη.

 

Ελλάδα

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών, που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Δίκτυο που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας στο στόχαστρο

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

– Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης.

– Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.

– Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

IN.GR

Περισσότερα

Ελλάδα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Στα «σκαριά» μόνιμη ρύθμιση για τα ακίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πληθαίνουν οι φωνές ζητούν -και φέρνουν πιο κοντά- την εκ νέου ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά με μια σημαντική διάφορα! Να δέχεται μόνιμα αιτήσεις από όσους θέλουν να «αποκαλύψουν» τις πραγματικές επιφάνειες ακινήτων ώστε να μπορούν να τα μεταβιβάσουν.

Σειρά μετά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους μεσίτες και τους μηχανικούς παίρνουν και οι λογιστές.

Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ζητούν από την κυβέρνηση και της ΚΕΔΕ τη μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ, που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης ζητούν να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Κατάργηση μάσκας στα μέσα μεταφοράς-Τα διδάγματα της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τυπικό τέλος στις μάσκες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπήκε από χθες, έτσι τα μόνα περιοριστικά μέτρα που ακόμα παραμένουν για να… θυμίζουν την πανδημία είναι αυτά που ισχύουν σε δομές υγείας.

Και ενώ απομακρυνόμαστε σταδιακά από τις εποχές των περιορισμών, θα είχε αξία να δούμε κάποια στιγμή εάν και τι ακριβώς έμεινε από την εποχή των περιορισμών και των lockdown.

Γενικά, θα λέγαμε ότι εκείνο που έμεινε είναι ότι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αντιλήφθηκαν την αξία της μάσκας, την οποία βλέπουμε ότι αρκετοί χρησιμοποιούν ακόμα, είτε για να μην κολλλήσουν, είτε επειδή νοσούν οι ίδιοι και δεν θέλουν να κολλήσουν και άλλους.

Επίσης, μπορεί να αναφερθεί ότι έχει απομείνει «κάτι» από το social distancing, δηλαδή στις ουρές των καταστημάτων και άλλου, βλέπουμε ότι οι πολίτες – κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους και αποφεύγουν τους συνωστισμούς. Οι εποχές των lockdown άφησαν πίσω τους κάποια «κατάλοιπα» που σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμα.

Όχι πολλά, πάντως… Τα περισσότερα από όσα ζήσαμε σε εκείνες τις πρώτες εποχές της πανδημίας, τα αφήσαμε στο παρελθόν. Ίσως και επίτηδες…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα