Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μείωση εταιρικών κερδών φέρνει το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αύξηση των εταιρικών κερδών αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος σε πολλές χώρες, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα κλιμακούμενα επιτόκια ασκούν ακόμη επιρροή σε αυτά, ενώ από πλευράς τους οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Οι δε αμερικανικές εταιρείες προβλέπεται να έχουν την πιο αργή αύξηση κερδών για ολόκληρο το έτος από το 2020 και την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένοι κορυφαίοι αναλυτές στρατηγικής μετοχών προβλέπουν μη αύξηση των κερδών ή ακόμη και μείωσή τους. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, παρακολουθούν τις εκτιμήσεις να αναθεωρούνται προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022 των ομίλων που συναπαρτίζουν τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 αναμένεται τώρα να ελαττωθούν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, κάτι που συνιστά την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της IBES της Refinitiv.

Αναφορικά με αυτόν τον δείκτη, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση κερδών για ολόκληρο το έτος 2023 κατά 4,7% μετά την εκτιμώμενη αύξηση 5,7% για όλο το 2022, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv. Ο Τζόναθαν Γκόλαμπ, διευθυντής στρατηγικής μετοχών των ομίλων των ΗΠΑ στην Credit Suisse Securities στη Νέα Υόρκη, αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για τα κέρδη και αναμένει περιστολή των κερδών του S&P 500 σε ετήσια βάση το 2023. «Τα πάντα αφορούν τον πληθωρισμό», είπε. «Η τιμολογιακή ισχύς των εταιρειών αφορά τον πληθωρισμό και το κόστος των μισθών τους είναι πληθωρισμός».

Ροή ειδήσεων

Advertisement