Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λίτρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Για λίγες μόνο ημέρες ακόμα το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την χαμηλή (σε σχεση με περσινό Δεκέμβριο) τιμή 1,12 € το λίτρο. Από την Πρωτοχρονιά η τιμή του αυξάνεται γιατί “ψαλιδίζεται” η κρατική επιδότηση κατά 10 λεπτά το λίτρο. Εφόσον δηλαδή οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα η διάθεση του θα γίνεται από το νέο έτος με ένα “καπέλο” της τάξης των 0,10 € που μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν δε συνεχιστεί η παράλληλη επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Μέχρι και το τέλος του 2022 η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Όπως όμως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2023 η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Η μείωση του ύψους της επιδότησης από τις αρχές του νέου έτους αποδίδεται στη διακύμανση που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης (πριν από τα Χριστούγεννα) έδειξαν μέση τιμή 1,128 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια. Ακόμα και αν αυτό το “ανεβοκατέβασμα” των διεθνών τιμών δεν “περάσει” επηρεάσει – μεσοσταθμικά- την Ελλάδα οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» από τον Ιανουάριο του 2023 κατά 10 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή από 1,12 ευρώ το λίτρο που είναι η μέση τιμή του πετρελαίου σήμερα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,22 ευρώ το λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλωστε ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.

Για να μειώσουν το βάρος της όλο και περισσότεροι στρέφονται στο επίδομα θέρμανσης με τις αιτήσεις να έχουν φτάσει τις 1.170.070. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Πριν τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ ενώ άλλα τόσα μπορούν να διατεθούν μέσα στο επόμενο έτος ανάλογα με τις αγορές καυσίμων!

Ελλάδα

Ρεύμα: Οι χρεώσεις του Απριλίου ανά πάροχο – Πώς θα βρείτε τον φθηνότερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μειωμένες κατά 18% είναι οι χρεώσεις των παρόχων για το ρεύμα τον Απρίλιο, με φόντο την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Την αρχή των ανακοινώσεων έκανε η ΔΕΗ, η οποία προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Απρίλιο, με την τιμή για τον επόμενο μήνα να διαμορφώνεται στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα 15,8% κάτω από τα 19,5 σεντς που είναι η τιμή για το Μάρτιο (και 19,9 σεντς το Φεβρουάριο).

Σημειώνεται πως η μείωση των τιμών του ρεύματος κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου διαμορφώθηκε κοντά στο 20%, όσον αφορά στην χρονδρική αγορά, ωστόσο οι τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικές διαφορές, καθώς αναμένονται μικρότερα κονδύλια για την επιδότηση της κατανάλωσης. Ενώ, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καθόλου κρατική επιδότηση τον Απρίλιο.

Σε αυτό το κλίμα, η τελική τιμή του ρεύματος αναμένεται πως θα συνεχίσει να κυμαίνεται στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο οι χρεώσεις των παρόχων κινήθηκαν από 20 έως 25 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατά μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογισθούν οι εκπτώσεις συνέπειας.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των παρόχων

 

ΔΕΗ:Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 16,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Η χρέωση για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 17,7 λεπτά ανά KWh.

Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 22,77 λεπτά/KWh, μετά την έκπτωση, για τον Απρίλιο. Με την έκπτωση, το τιμολόγιο αναπροσαρμόζεται στα 16,77 λεπτά/kWh. Στο Elpedison Economy, η χρέωση του τον Απρίλιο είναι 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΗΡΩΝ: 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα GENEROUS HOME, χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με την έκπτωση συνέπειας (20%) η τιμή είναι 15,68 λεπτά ανά KWh.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 19,98 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με έκπτωση συνέπειας 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value η χρέωση ανέρχεται στα 14 λεπτά του ευρώ ανά kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 16,4 λεπτά του ευρώ ανά kWh έως 270 κιλοβατώρες, ενώ για μεγαλύτερη κτανάλωση η χρέωση είναι 17,9 λεπτά ανά kWh. Το οικονομικότερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 11,9 λεπτά ανά kWh.

Watt & Volt: Τον Απρίλιο θα ισχύει χρέωση 14 λεπτά ανά kWh, στο οικονομικότερο πρόγραμμα της εταιρείας.

ΕΛΙΝ: Η χρέωση είναι 14,8 λεπτά ανά kWh τον Απρίλιο.

NRG: Η χρέωση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας και στα 13,94 λεπτά ανά kWh με την έκπτωση συνέπειας.

Volterra: Θα ισχύει η τιμή στα 18,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh με το πάγιο στα 4,5 ευρώ.

Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 16,4 λεπτά του ευρώ/KWh για τα οικιακά τιμολόγια.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

CNN.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία υπηρεσία να καταλάβει το παραμικρό

Δημοσιεύθηκε

στις

​Την ώρα που οι ελληνικές αρχές ερευνούν για να αποκρυπτογραφήσουν πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος Irina Alexandrovna Smireva, μεταμορφώθηκε μέσω Αλιβερίου σε «Μαρία Τσάλλα», τα ενδεχόμενα που καταλήγουν είναι δυο.

Το πρώτο έχει να κάνει με κυκλώμα στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι και διεφθαρμένοι δημόσιοι, λειτουργοί που με το αζημείωτο «βάφτιζαν» ομογενείς και έδιναν ταυτότητα και διαβατήριο σε άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το δεύτερο σενάριο «λεει» ότι η επαφή έγινε μέσω ποινικών κυκλωμάτων που νομιμοποιούσαν αλλοδαπές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπη. Και στα δυο ενδεχόμενα, το βασικό ζητούμενο είναι πως οι Ρώσοι κατάσκοποι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τα κυκλώματα που νομιμοποιούν αλλοδαπές στη χώρα μας, χωρίς καμία ελληνική υπηρεσία ή αρχή να καταλάβει το παραμικρό.

Ένα κενό που είχε ως αποτέλεσμα η 35χρονη Ρωσίδα, να «αλωνίζει» ελέυθερα για σχεδόν πέντε χρόνια και μόνο όταν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν – στις αρχές του χρόνου – από τις βρετανικές για τη συγκεκριμένη κατάσκοπο- κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Όμως ήταν πλέον πολύ αργά, καθώς η Irina, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ανακαλείται από τα κεντρικά της Μόσχας καθώς έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα της και έχει «καεί» ως «κόκκκινο σπουργίτι». Η ίδια, εξαφανίζεται, το ίδιο και ο σύντροφος της από την Λατινική Αμερική καθώς φαίνεται ότι όλο το project «Illegals» έχει προς το παρόν παγώσει. Οι πληροφορίες λένε πως στις επόμενες ημέρες θα περάσουν από την εισαγγελία τόσο οι υπάλληλοι που του δημοτολογίου που χειρίστηκαν το 2018 το φάκελο «Μαρία Τσάλλα», αλλά και δικηγόροι που γνώριζαν την υπόθεση. Η γεννημένη το 1988 Irina Alexandrovna Smireva, μπήκε στο στόχαστρο τηε ΕΥΠ για να διαπιστωθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, ότι ταυτίζεται με την «Μαρία Τσάλλα» γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1991 στο Μαρούσι, η οποία φαίνεται δημότης Αλιβερίου. Διαμένει από το 2018 στο Παγκράτι σε διαμέρισμα της οδού Αρριανού, είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ιδιοκτήτρια του καταστήματος με είδη πλεκτικής με την επωνυμία galazio. Φυσικά, δεν είναι η πραγματική Μαρία Τσάλλα, καθώς το παιδί εκείνο, πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του και η Ρωσίδα κατάσκοπος, άγνωστο πως και με τη βοήθεια ποιών, άρπαξε τα στοιχεία του. Ζούσε λοιπόν μια διπλή ζωή, την τελευταία τετραετία στη χώρα μας. Για τη δεύτερη ζωή της, οι αναλυτές της ΕΥΠ ξέρουν ελάχιστα πράγματα. Γνωρίζουν ότι το 2019, έκανε ένα πολυήμερο ταξίδι στη Βραζιλία, όπου ζούσε τότε ο επίσημος σύντροφος της, πράκτορας και αυτός του ίδιου προγράμματος με τα στοιχεία Daniel Campos. Επίσης ότι πραγματοποίησε ένα μόλις ταξίδι στη Μόσχα ενώ χρησιμοποιώντας το ελληνικό διαβατήριο, πραγματοποιεί στοχευμένα ταξίδια στην Ευρώπη. Ειδικά στο Παρίσι και την Ιταλία. Αυτά έχουν μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ενώ φύλλο και φτερό γίνεται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ το λαπ τοπ που άφησε στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου.

Κορύφωση

Για τους αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» αποτελεί την κορύφωση ενός κατασκοπευτικού θρίλερ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παίζεται στη χώρα μας. Η μυστηριώδης Irina Alexandrovna Smireva – μέλος του διαβόητου ρωσικού προγράμματος “Illegals” (Κόκκινα Σπουργίτια) – δεν ήταν μια πράκτορας εν υπνώσει που φυτεύτηκε το 2018 στην Αθήνα και κάποια στιγμή θα έμπαινε στο παιγνίδι, αλλά μια ήδη δραστήρια κατάσκοπος με κινήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χωρίς καμία επαφή με την πρεσβεία της Ρωσίας δρούσε ξεχωριστά από τους επίσημους πράκτορες ως «μοναχικός λύκος» και αναλάμβανε επικίνδυνες αποστολές. Από φωτογραφίσεις προσώπων και εγκαταστάσεων μέχρι στρατολόγηση ατόμων σε υπεραισθητές θέσεις στο ελληνικό σύστημα. Φρόντισε να έχει κάλυψη το κατάστημα «galazio» στο Παγκράτι, το χόμπι της φωτογραφίας, μέχρι και Έλληνα σύντροφο… Φυσικά διέθετε ταυτότητα και διαβατήριο για να ταξιδεύει χωρίς προβλήματα στην Ευρώπη, Α.Φ.Μ, αλλά και υπάλληλο στην μίνι επιχείρηση της. Ακόμα και η εικόνα της δεν προκαλούσε, καθώς παρέπεμπε σε ένα καθημερινό εργαζόμενο κορίτσι που ζούσε στην δεύτερη πατρίδα της παλεύοντας να τα βγάλει πέρα και κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό. Μίλαγε ελληνικά με περίεργη προφορά και τρεις ακόμα γλώσσες, ενώ όταν ανακλήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και επέστρεψε στη Μόσχα στις αρχές του 2023, στους γνωστούς και φίλους «αποκάλυψε» ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και έτσι θα μείνει για θεραπεία στη Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά λένε στην ΕΥΠ ήταν ακόμα ένα «κόκκινο σπουργίτι» της FSB που η εκπαίδευση της στοίχισε στους Ρώσους πέντε εκατομμύρια ευρώ και τελικά «κάηκε» στη χώρα μας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ελλάδα για τη Μόσχα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ως χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως διαθέτει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 30% με φιλορωσικά αισθήματα και ανοικτά αυτιά στην προπαγάνδα του Πούτιν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά βίας ξεπερνά το 2%. Επομένως η χώρα μας, είναι ένας πρόσφορος τόπος για να ευδοκιμήσουν τέτοιου είδους προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και να δημιουργηθεί ένα έντονο φιλορωσικό ρεύμα που θα έχει λόγο ακόμα και στις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει στη χώρα μας πολυπληθή αποστολή που ξεπερνά τα 100 άτομα και είναι 30-40% μεγαλύτερη συγκριτικά με ανάλογες χώρες της Ευρώπης όπου οι αντιπροσωπείες κυμαίνονται στα 60-70 άτομα. ​Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι πράκτορες που κυκλοφορούσαν με διπλωματικά διαβατήρια στη χώρα μας, προσπαθούσαν σε κάθε κρίση ή σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε την κοινωνία και την πολιτική, να ρίξουν ένα πετραδάκι στο μηχανισμό της αναστάτωσης, της αμφισβήτησης και της δημιουργίας αρνητικού κλίματος. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές της Κατεχάκη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η αμερικανική και ΝΑΤΟική βάση αποτελούν ακόμα ένα σημείο αναφοράς για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί – εκτός των άλλων – υπάρχει το στρατιωτικό μονοπάτι με την κωδική ονομασία «Διάδρομος 9» μήκους 2.800 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και διασχίζοντας συνεχώς ΝΑΤΟικό έδαφος φθάνει μέχρι και το Ελσίνκι χωρίς να χρησιμοποιούνται τα στενά του Βοσπόρου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα

Ελλάδα

Μπακαλιάρος: Τσουχτερή η τιμή του για την 25η Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπακαλάριος  πιο… αλμυρός από ποτέ στην τιμή του για τους καταναλωτές ενόψει της 25ης Μαρτίου. Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν όσοι θελήσουν να απολαύσουν το παραδοσιακό έδεσμα καθώς φτάνει να κοστίζει ακόμη και τα 23 ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για αισχροκέρδεια την ώρα που ήδη ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι επιβαρυμένος. Δεν αποκλείεται η μέση τιμή του μπακαλιάρου να… ανέβει κι άλλο όσο η ζήτησή του αυξάνεται.

Της Κατερίνας Φεσσά

Όπως τόνισε στο enikonomia.gr o πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης,  «η τιμή του μπακαλιάρου αυξάνεται για να… ανεβάσει την πίεση και η τιμή της σκορδαλιάς για να την… κατεβάσει».

Ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε ότι «η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας κυμαίνεται μεταξύ 19,80 και 22,80 ευρώ. Αλλά υπάρχουν και άλλες ποικιλίες μπακαλιάρου που κοστίζουν 13 ευρώ. Πρόκειται όμως για “απομίμηση” μπακαλιάρου σε πολλές περιπτώσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τιμή του έχει καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 30% φέτος σε σχέση με πέρυσι και “αυτό δεν συμβαίνει λόγω του μεταφορικού κόστους αλλά λόγω αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας”.

Σημειώνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που λόγω της ακρίβειας και της υψηλής τιμής του μπακαλιάρου, στρέφονται στην αγορά άλλων ψαριών και θαλασσινών που μπορεί να κοστίζουν φθηνότερα. Πολλοί ιχθυοπώλες περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά συνολικά, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τον μπακαλιάρο όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την 25η Μαρτίου.

Ανατιμήσεις στα θαλασσινά και στη… σκορδαλιά

Πόσο κοστίζουν όμως, τα νηστίσιμα θαλασσινά και η… συνοδευτική του μπακαλιάρου σκορδαλιά; Η ακρίβεια “σαρώνει” πολλά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, η μέση τιμή στο σκόρδο διαμορφώνεται φέτος στα 70 λεπτά από 50 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ η μέση τιμή στο ελαιόλαδο ανέρχεται στα 8,50 ευρώ το λίτρο από 5,50 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στα θαλασσινά, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Καλαμαράκια: Η τιμή τους φέτος κυμαίνεται μεταξύ 11 και 13 ευρώ από 8 με 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.
  • Γαρίδα γάμπαρη ιχθυοτροφείου: Η τιμή φέτος ανέρχεται στα 14 με 15 ευρώ από 11 ευρώ που κόστιζε πέρυσι.
  • Γαρίδα κόκκινη (ελληνική): Η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 7 με 8 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν πέρυσι.
  • Σουπιά : Η τιμή της φέτος ανέρχεται στα 12 με 13 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι κυμαινόταν μεταξύ 8,50 και 9 ευρώ το κιλό
  • Χταπόδι φρέσκο: Φέτος κοστίζει 18- 19 ευρώ από 14 και 15 ευρώ που ήταν η τιμή πέρυσι.
  • Μύδια φρέσκα με κέλυφος: Η τιμή τους φέτος ανέρχεται στα 6 ευρώ από 4 ευρώ που ήταν πέρυσι.

enikos.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα