Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δεν αντέχετε τις γιορτές; Να πώς θα ξεπεράσετε τη θλίψη των ημερών

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι γιορτές συνδέονται συχνά με αισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Ωστόσο, για όποιον βιώνει με τέτοιο τρόπο τις γιορτές, υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί.

Διαβάστε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννά η εορταστική περίοδος:

Η περίοδος τον γιορτών έχει διαφορετική σημασία για το κάθε άτομο. Υπάρχει εκείνη η κατηγορία των ανθρώπων που αποκαλεί τα Χριστούγεννα ως την αγαπημένη του εποχή. Είναι μία περίοδος που γεννάει σε αυτούς συναισθήματα ξεγνοιασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Μία περίοδος που συνδέεται στενά με παιδικές αναμνήσεις και ίσως όμορφες οικογενειακές ιστορίες με λαμπάκια, χρώματα και δώρα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει εκείνη η κατηγορία των ανθρώπων που βιώνουν τις γιορτές ως μία δύσκολή, μελαγχολική εμπειρία με κύρια συμπτώματα, την θλίψη, την απαισιοδοξία, την μοναξιά, ακόμα και τις τάσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα, μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι αυτοκτονίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και τον πρώτο μήνα του έτους αυξάνονται κατά 40% πιο πάνω.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με την γνωστή σε όλους μελαγχολία τον εορτών; Πότε είναι πιο επικίνδυνη και πότε όχι;

Πολύ συχνά, τείνουμε να ονομάζουμε το καταθλιπτικό συναίσθημα αυτών των ημερών ως εποχιακή κατάθλιψη. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους όσον αφορά την διάρκεια αυτής. Άλλες φορές πάλι, οφείλουμε να διακρίνουμε ως ειδικοί αν το συναίσθημα της θλίψης είναι ένα προϋπάρχον συναίσθημα που μπορεί να υποδηλώνει μία μακροχρόνια καταθλιπτική διαταραχή.

Σε αυτό μας βοηθάει πολύ να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο αυτήν την περίοδο καθώς και τα αίτια που το οδηγούν σε αυτό το αρνητικό συναίσθημα, που από κάποιους περιγράφεται ως ένα από τα πιο ανυπόφορα συναισθήματα. Τα συμπτώματα που συνήθως μας θορυβούν είναι της απομόνωσης, της αλλαγής του τρόπου σκέψης, καθώς και οι διατροφικές αλλαγές ή η διαταραχή ύπνου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement