Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Παρενέργειες» στο Καραμανδάνειο- Τι λένε στη «Γ», Γ. Τάγαρης, Φ. Γουρζής και Γ. Καρβέλης  

Μετά την παραίτηση της παιδοψυχιάτρου Κ. Κατάστη

Published

on

Την απογοήτευση των συναδέλφων της και τη λελογισμένη έντονη αντίδραση των προϊσταμένων αρχών  οι οποίοι προτίθενται να κινήσουν κατά αυτής  τις νόμιμες διαδικασίες,  δημιούργησε η υποβληθείσα παραίτηση στην Διοίκηση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στις 21/12/2022 της Παιδοψυχιάτρου Κατερίνας Κατάτση,   η οποία υπέβαλε την παραίτηση της  επειδή δεν εγκρίθηκε η αίτηση  άδειας (25 ημερών) που περιλάμβανε όλες τις ημέρες των εορτών και επιπλέον 4 των ρεπό του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Καραμανδανείου που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απαιτούμε την παρέμβαση όλων των αρμόδιων φορέων και την αναζήτηση ευθυνών. Όχι άλλες παραιτήσεις ιατρών από το ΕΣΥ.», ενώ υπογραμμίζουν: «το Νοσοκομείο μας  έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την απώλειά του και δη έμπειρου κι εξειδικευμένου προσωπικού και μάλιστα της μοναδικής Παιδοψυχιάτρου του  ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε που η απουσία της  είναι απώλεια για την Παιδοψυχιατρική Κλινική».

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του Διοικητή του Καραμανδανείου/ Διευθυντού  Ιατρικής Υπηρεσίας Γ. Τάγαρη καθώς  και παιδοψυχιάτρων της Παιδοψυχιατρικής, οι οποίοι  διατείνονται ότι αν και η κ. Κατάστη ήταν η μοναδική με οργανική θέση στο  ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. προσφέρουν όλοι οι παιδοψυχίατροι τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο, ενώ κάποιες εξ΄  αυτών δεν ανήκουν στο Σωματείο καθότι βρίσκονται με απόσπαση στην Παιδοψυχιατρική. Παράλληλα υποστηρίζουν,  ότι θα κινηθούν έννομα επί των ανακριβειών που αναφέρονται στην ανακοίνωση και μεταξύ άλλων σε ότι αφορά την αναστολή λειτουργίας της Κλινικής τον Αύγουστο λόγω  υποθετικής έλλειψης γιατρών,   καθότι είχαν επιστρέψει από άδειες και υπήρχαν τρεις εν υπηρεσία.

Φ.ΓΟΥΡΖΗΣ: «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΦΕΚ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΙ ΦΕΚ»

Η «Γ» επικοινώνησε με τον  εκτελούντα χρέη Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής και επιστημονικού υπεύθυνου της, Καθηγητή Ψυχιατρικής Φίλιππου Γουρζή, ο οποίος δήλωσε: «Η κα Κατάτση ζήτησε άδεια για όλη την περίοδο των εορτών. Της εξήγησα προφορικώς και γραπτώς πως οι άδειες των γιατρών κατανέμονται επί τη βάσει των αναγκών της Κλινικής. Ειδικότερα επί των εορταστικών ημερών και δη των εορτών των Χριστουγέννων επιμερίζονται οι άδειες του προσωπικού έτσι ώστε το μισό προσωπικό να παίρνει ολιγοήμερες άδειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και το άλλο μισό της ημέρες της Πρωτοχρονιάς ώστε να κατανέμονται δίκαια οι εφημερίες. Η κα Κατάστη πέραν των 25 ημερών αδείας που ζήτησε αιτήθηκε και να της χορηγήσω και τα 4 ρεπό του Δεκεμβρίου, , υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να διακόψει δια ολίγον την άδειά της και  μετά  τις 10 Ιανουαρίου να επιστρέψει για λίγο προς εξυπηρέτηση των ασθενών,  να κλείσει  γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και να ελαφρύνει τους συναδέλφους. Μετά την προφορική και έγγραφη άρνησή μου υπέβαλε παραίτηση  στην Διοίκηση του Καραμανδανείου και εγκατέλειψε την θέση της». Ο Καθηγητής Γουρζής  επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς επισημαίνοντας: «Εξήγησα στην  κα Κατάτση ότι όπως ο γιατρός διορίζεται με ΦΕΚ και αναλαμβάνει υπηρεσία έτσι και η παραίτηση του, τίθεται σε ισχύ εφόσον γίνει αποδεκτή από την υπηρεσία και πάρει ΦΕΚ και ως τότε οφείλει να εκτελεί αδιαλείπτως τα καθήκοντά της. Παρά ταύτα αρνήθηκε να εκτελέσει τα νομίμως οφειλόμενα και της εξήγησα ότι  η  στάση της εγείρει θέμα Πειθαρχικού».

Γ.ΤΑΓΑΡΗΣ : «ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑ»

Την αντίδρασή του εξέφρασε και  ο ασκών χρέη Διοικητή του Καραμανδανείου Γεώργιος Τάγαρης, δηλώνοντας: « Ο γιατρός διορίζεται με ΦΕΚ και εγκαταλείπει την θέση αφότου η παραίτησή του γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο Υπουργό και περαστεί στο ΦΕΚ. Διαφορετικά εγείρει τα νομίμως προβλεπόμενα. Μόνον ο Διευθυντής της Κλινικής γνωρίζει τις ανάγκες της Κλινικής και με κριτήριο αυτές χορηγεί τις άδειες. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ο κάθε εργαζόμενος δεν δικαιούται αδείας αλλά για αυτές αρμόδιος  να κρίνει ο Διευθυντής της Κλινικής». Όσον αφορά στην ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνει: « Το Σωματείο των εργαζομένων δεν είναι αρμόδιο να κρίνει πότε και γιατί παίρνει άδεια ένας γιατρός. Αυτό είναι σαφές».

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ερωτηθείς ποια η θέση του επι του θέματος δήλωσε: «Η παραίτηση του οποιουδήποτε ιατρού από το ΕΣΥ είναι αναφαίρετο δικαίωμα και προβλέπεται εκ του νόμου. Δεν θα πρέπει όμως αυτό το δικαίωμα να ερμηνεύεται και να  χρησιμοποιείται κάθε φορά κατά το δοκούν,  επειδή κάποιος δεν θέλει να εκτελέσει το πρόγραμμα εφημεριών της Κλινικής στην οποία ανήκει και το οποίο έχει καταρτίσει ο Διευθυντής της Κλινικής. Πρέπει να επισημάνω όμως ότι, μια έγγραφη παραίτηση δεν επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό και δεν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Μέχρι τότε ο κάθε γιατρός που υπηρετεί το ΕΣΥ υποχρεούται, επίσης εκ του νόμου, να εκτελεί τα καθήκοντά του».

Της Τέτας Γιαννάρου

Ροή ειδήσεων

Advertisement