Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δημοσκόπηση δείχνει ότι χάνει από οποιονδήποτε κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν έχουν τέλος τα «μαύρα μαντάτα» από τις δημοσκοπήσεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τους περισσότερους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα στην τελευταία δημοσκόπηση στην Τουρκία που μετέφερε το ΟΡΕΝ και στην οποία οι Τούρκοι κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα στον Ερντογάν και τέσσερα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται πάντα στη δεύτερη θέση.

Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται όταν ο Ερντογάν τίθεται αντίπαλος με τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, με τον δεύτερο να συγκεντρώνει ποσοστό 51,4% έναντι 33,1% του τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν γνωρίζει την ήττα και από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συγκεντρώνοντας 36,9% έναντι 43,2% του δημάρχου της Πόλης – έτσι ίσως εξηγείται και η ποινική μεταχείριση του Ιμάμογλου από τα δικαστήρια.

Ήττα για τον Ερντογάν και στην περίπτωση που κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία είναι η επικεφαλής του ακροδεξίου «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία εμφανίζεται στη δημοσκόπηση να συγκεντρώνει 42,4% έναντι 36,3% του σημερινού προέδρου της Τουρκίας.

Το μικρότερο μειονέκτημα, βάσει της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, το έχει ο Ερντογάν όταν αντίπαλός του είναι ο πρόεδρος του κόμματος των Κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος συγκεντρώνει 38,6% με τον Τούρκο πρόεδρο να βρίσκεται μόλις μια μονάδα πίσω του, στο 37,6%.

Όπως πάντως εξήγησε η ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ, πάρα το μεγάλο του «ρεύμα» ο δήμαρχος Άγκυρας αποκλείεται να είναι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης καθώς προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμμα του Μπαχτσελί – αν και έχει προσχωρήσει στο κεμαλικό κόμμα – και έτσι η αντιπολίτευση θα χάσει τους Κούρδους που θεωρούνται παράγοντας-κλειδί για την έκβαση των εκλογών του 2023, καθώς θεωρείται πολύ συντηρητικός και εθνικιστής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement