Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Market pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχές Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση της κάρτας αγορών ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023. Το Market Pass θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης, από τον Φεβρουάριο του 2023 και για έξι μήνες, και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για αγορές στα σούπερ μάρκετ εν μέσω ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού. Το Market Pass αναμένεται να επιδοτεί το 10% των μηνιαίων αγορών επί τη βάσει των 220 ευρώ που, όπως υπολόγισε η κυβέρνηση, χρειάζεται τον μήνα ένα άτομο για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Οι αιτήσεις θα γίνουν διαδικτυακά, με την πλατφόρμα να ανοίγει τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν διάφορα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Τι προβλέπει το Market Pass

Όπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με σχετική τροπολογία, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Κάθε μήνα έως και τον Ιούλιο του 2023 το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τις ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων με ποσά που κυμαίνονται από 22 ευρώ (για μονομελές νοικοκυριό) έως και 72 ευρώ (για οικογένεια με τέσσερα παιδιά).

Η άυλη ψηφιακή κάρτα θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία και ενδεχομένως και λαϊκές αγορές στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS.

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr και το Market Pass θα ξεκλειδώνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια , ενώ το ύψος του θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.


Ροή ειδήσεων

Advertisement