Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σύσκεψη φορέων για την κανονιστική στους κοινόχρηστους χώρους – Τί λέει ο ΣΚΕΑΝΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχε στην σύσκεψη μεταξύ των φορέων μετά από πρόσκληση του δήμου Πατρέων, με σκοπό να αλλάξει η κανονιστική λειτουργία για τους κοινόχρηστους χώρους σε πλατείες και πεζοδρόμους. Η κανονιστική που ισχύει μέχρι τώρα, είναι ξεπερασμένη, καθώς είχε αποφασιστεί το 1998, πριν 22 ολόκληρα χρόνια, με βελτιστοποίηση του 2017.

Για παράδειγμα, βάση των όρων που είχαν τεθεί τότε, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων, ενώ οι μόνες καρέκλες για τις οποίες δίνεται το πράσινο φως είναι αυτές του “σκηνοθέτη” όπως λέγονται. Ο ΣΚΕΑΝΑ λοιπόν ζητά τον εκσυγχρονισμό όλων των παραπάνω, με μία νέα προσέγγιση, σύγχρονη και λειτουργική.

Απαράβατος όρος για τον σύλλογο είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, διευκολύνοντας τους την πρόσβαση.  Σε ότι αφορά την αισθητική, συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του πρασίνου, με περισσότερες γλάστρες στους χώρους που μισθώνονται από τα μαγαζιά, καθώς και ορισμένα στοιχεία ομοιογένειας στα μαγαζιά κάθε περιοχής.

Ο ΣΚΕΑΝΑ κατέθεσε προτάσεις και εμπειρία  από άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Πάτρα. Επίσης τόνισε, όπως και οι αντιδήμαρχοι πως είναι απαραίτητη η οριοθέτηση και η τήρηση των τετραγωνικών που δίνονται από όλους προς αποφυγήν αθέμιτου ανταγωνισμού και εμποδίων προσβασιμότητας, ενώ κατέθεσε τις αρχικές του προτάσεις που ρυθμίζουν πολλά θέματα και ευελπιστεί πως θα οδηγήσουν σε μια φιλική προς όλους πόλη, με ομοιόμορφη αισθητική.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέσα στα πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ από την πλευρά του ο Δήμος προωθεί και αυτός τον σχεδιασμό της νέας κανονιστικής, θέτοντας όμως και αυτός ως απαράβατο όρο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement